Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Μια γυναίκα ψηφίζει για τις βουλευτικές εκλογές σε ένα εκλογικό κέντρο στην Αθήνα στις 6 Μαΐου 2012. (Louisa Gouliamaki/AFP/GettyImages)

Η δημοκρατία μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 13 μονάδες δείχνει παγκόσμια έρευνα για το 2022

Η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου

Το Ινστιτούτο V-Dem (Varieties of Democracy) του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας δημοσίευσε πρόσφατα την «Έκθεση για τη Δημοκρατία 2023», με την κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη Φιλελεύθερης Δημοκρατίας να πέφτει στην 49 θέση παγκοσμίως για το 2022 από την θέση 36 που κατείχε πέρυσι.

Το θέμα της φετινής έκθεσης είναι «Η πρόκληση απέναντι στον απολυταρχισμό». Είναι η έβδομη έκθεση που δημοσιεύεται από την ερευνητική ομάδα. Ανέλυσε δεδομένα από 202 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο (180 καταταγμένες), με τη συμμετοχή 4.000 μελετητών. Συνολικά, το επίπεδο της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί τα τελευταία 35 χρόνια, πέφτοντας κατά μέσο όρο στο επίπεδο που βρισκόταν το 1986. Μέχρι το 2022, το 72% του παγκόσμιου πληθυσμού, συνολικά 5,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ζούσαν σε αυταρχικές χώρες. Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έχει υποχωρήσει στο επίπεδο του 1978, ενώ η Ανατολική Ευρώπη, η Κεντρική Ασία, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν υποχωρήσει ακόμη και στο επίπεδο του τέλους του Ψυχρού Πολέμου.

Ο αριθμός των χωρών που προοδεύουν προς τον εκδημοκρατισμό μειώθηκε σε 14, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, τις λιγότερες από το 1973. Αντίθετα, ο αριθμός των αυταρχικών χωρών αυξήθηκε από 33 πέρυσι σε 42, αντιπροσωπεύοντας το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού από το προηγούμενο 36%, ποσοστό ρεκόρ.

Όσον αφορά τον Δείκτη Φιλελεύθερης Δημοκρατίας, η Δανία έκανε άλμα από το Νο 2 στο Νο 1 στον κόσμο πέρυσι, ενώ η Σουηδία έπεσε από το Νο 1 στο Νο 2 και η Νορβηγία κατέλαβε την 3η θέση για δύο συνεχόμενα έτη. Η φιλελεύθερη δημοκρατία μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 13 μονάδες σε σχέση με πέρυσι και καταλαμβάνει την 49 θέση.

Η Ελλάδα υποβαθμίζεται από φιλελεύθερη σε εκλογική δημοκρατία το 2022

Η υποβάθμιση της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από σταδιακή επιδείνωση των θεσμικών ελέγχων και ισορροπιών που αποτελούν τον πυρήνα της αρχής της φιλελεύθερης δημοκρατίας και διασφαλίζουν τον περιορισμό της εκτελεστικής εξουσίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το νομοθετικό σώμα και σε μικρότερο βαθμό το δικαστικό σώμα, συμβατικά προπύργια της δημοκρατίας, αποδυναμώνονται σημαντικά στην Ελλάδα.

Ειδική μνεία γίνεται για τις καταπατήσεις της ελευθερίας της έκφρασης, όπως η αύξηση της παρενόχλησης των δημοσιογράφων και των κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης θέτοντας ως παράδειγμα το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε το 2022.

Ένας άλλος τομέας ανησυχίας είναι ο νόμος για το «εκτελεστικό κράτος» που θεσπίστηκε από την σημερινή κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο νόμος (4622/2019) καθιερώνει μια υπερσυγκέντρωση εξουσιών και θέτει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) την ΕΡΤ και το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού σύμφωνα με το Ινστιτούτο V-Dem.

Η έρευνα μιλάει για μια παρακμή της κριτικής δημοσιογραφίας και την αύξηση της αυτολογοκρισίας στα μέσα ενημέρωσης. Η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε