Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
Φρουροί ασφαλείας περιπολούν κάτω από κάμερες παρακολούθησης σε μια γωνία της πλατείας Τιενανμέν στο Πεκίνο στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ έθεσε τις βάσεις για τον ψηφιακό ολοκληρωτισμό της Κίνας

Ανάλυση ειδήσεων

Ο πρώην ηγέτης της Κίνας Τζιανγκ Ζεμίν απεβίωσε πρόσφατα, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά που περιλαμβάνει την εισαγωγή της Κίνας σε ένα σύγχρονο κράτος επιτήρησης.

«Ο Τζιανγκ πήρε κρίσιμα μέτρα στις πρώτες μέρες του διαδικτύου στην Κίνα για την οικοδόμηση του συστήματος που σήμερα είναι γνωστό ως «The Great Firewall» (το Μεγάλο Τείχος Προστασίας), αποκόπτοντας τους Κινέζους χρήστες από τον υπόλοιπο κόσμο», έγραψε στο Twitter η Σάρα Κουκ, διευθύντρια ερευνών για την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν στο Freedom House, αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ανακοίνωσαν τον θάνατο του Τζιανγκ στις 30 Νοεμβρίου.

Η Κίνα απέκτησε πρόσβαση στο διαδίκτυο το 1994, την εποχή που ο Τζιανγκ ήταν ο κορυφαίος ηγέτης του κομμουνιστικού καθεστώτος ως γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ). Ο Τζιάνγκ κατείχε τελικά τη θέση αυτή μέχρι τον Νοέμβριο του 2002.

Σύμφωνα με την Κουκ, τα πρώτα στάδια του The Great Firewall – του τεράστιου μηχανισμού λογοκρισίας και επιτήρησης του διαδικτύου της Κίνας – κατασκευάστηκαν ήδη από το 1996.

Ένα από τα πρώτα βήματα που έκανε η Κίνα για να λογοκρίνει το διαδίκτυο έγινε την 1η Φεβρουαρίου 1996, όταν το υπουργικό συμβούλιο του κομμουνιστικού καθεστώτος, το οποίο μοιάζει με υπουργικό συμβούλιο, εξέδωσε ένα κανονιστικό διάταγμα για τη δικτύωση. Ένας από τους κανόνες του διατάγματος αναφέρει ότι «καμία μονάδα ή άτομο δεν πρέπει να δημιουργεί ή να χρησιμοποιεί άλλα κανάλια για διεθνή δικτύωση με δική του πρωτοβουλία». Το διάταγμα διευκρινίζει επίσης ότι απαιτείται άδεια για όποιον θέλει να παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε χρήστες.

Το 1997, το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας εξέδωσε κανονισμό, ο οποίος αναφέρει ότι είναι υπεύθυνο για την «ασφάλεια, την προστασία και τη διαχείριση των δικτύων πληροφοριών υπολογιστών και του διαδικτύου». Επιπλέον, ο κανονισμός απαγορεύει τη χρήση του διαδικτύου για τη «δημιουργία, αναπαραγωγή, ανάκτηση ή μετάδοση» οτιδήποτε υποκινεί σε αντίσταση ή παραβίαση του συντάγματος, των νόμων ή των διοικητικών κανονισμών.

Ο πρώην κινέζος δικτάτορας Τζιανγκ Ζεμίν στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα, στις 8 Νοεμβρίου 2012. (Feng Li/Getty Images)

 

Αμέσως μετά ο Τζιανγκ έφερε τη λογοκρισία στο διαδίκτυο σε νέο επίπεδο αφού ξεκίνησε μια εκστρατεία εξόντωσης κατά των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ τον Ιούλιο του 1999.

«[Ο Τζιανγκ] επέκτεινε τους στόχους της καταστολής με την καταστολή του Κόμματος Δημοκρατίας της Κίνας το 1998, τις πρώτες διώξεις αντιφρονούντων στον κυβερνοχώρο και, το πιο σημαντικό, την έναρξη το 1999 μιας εκστρατείας για την εξάλειψη του Φάλουν Γκονγκ, που τότε ασκούσαν δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι», έγραψε η Κουκ.

Και πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη της διαδικτυακής λογοκρισίας επιταχύνθηκε στη συνέχεια για να περιοριστούν οι ειδήσεις για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των καταστολών και για να περιοριστεί η χρήση του διαδικτύου για πολιτική οργάνωση».

Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική πρακτική που ενσωματώνει αργές διαλογιστικές ασκήσεις και ηθικές διδασκαλίες που βασίζονται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας.

Η πρακτική αυξήθηκε ραγδαία σε δημοτικότητα αφού εισήχθη στο κοινό το 1992, με 70 έως 100 εκατομμύρια οπαδούς στην Κίνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις. Ο Τζιανγκ αντιλήφθηκε τον τεράστιο αριθμό ασκούμενων ως απειλή για την εξουσία του, ξεκινώντας έτσι τις διώξεις.

Έκτοτε, οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα διώκονται σκληρά από το κινεζικό καθεστώς. Σύμφωνα με το Falun Dafa Information Center (Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα), εκατομμύρια ασκούμενοι έχουν ριχτεί σε φυλακές, στρατόπεδα εργασίας και κέντρα πλύσης εγκεφάλου, όπου πολλοί έχουν επίσης κακοποιηθεί, βασανιστεί και σκοτωθεί για τα όργανά τους.

Το Μεγάλο Τείχος Προστασίας της Κίνας αποκλείει πλέον τους Κινέζους πολίτες από την πρόσβαση σε διαδικτυακό περιεχόμενο που θεωρείται απαράδεκτο για το κομμουνιστικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων του Twitter, του Facebook και του Minghui.org – ενός ιστότοπου που δημιουργήθηκε από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, αφιερωμένη στην αναφορά της δίωξης του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα. Η εφημερίδα Epoch Times είναι επίσης αποκλεισμένη στην Κίνα.

Ο αναλυτής για θέματα Κίνας με έδρα τις ΗΠΑ Τανγκ Τζινγκγιουάν δήλωσε ότι το Μεγάλο Τείχος Προστασίας ήταν κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο για τον Τζιανγκ για να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση της δίωξης – ήταν επίσης ένα εργαλείο που του επέτρεπε να κάνει πλύση εγκεφάλου στον κινεζικό λαό.

«Μέχρι σήμερα, το τείχος προστασίας του Διαδικτύου έχει γίνει η πιο σημαντική υποδομή του ψηφιακού ολοκληρωτισμού του ΚΚΚ», δήλωσε ο Τανγκ στην Epoch Times. «Έκτοτε έχει επεκταθεί και σε άλλες λειτουργίες, όπως η παρακολούθηση και ο εντοπισμός των ανθρώπων».

Χρυσή ασπίδα

Το Μεγάλο Τείχος Προστασίας θα γινόταν μέρος του Golden Shield Project (Σχέδιο Χρυσή Ασπίδα), το οποίο ξεκίνησε από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας κάποια στιγμή μεταξύ 1998 και 2000. Το Σχέδιο Χρυσή Ασπίδα είναι ένα πανεθνικό δίκτυο παρακολούθησης με δυνατότητες εντοπισμού που καθοδηγούνται από βάσεις δεδομένων πληροφοριών.

Ο Χενγκ Χε, σχολιαστής για θέματα Κίνας με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε στην Epoch Times ότι το Σχέδιο Χρυσή Ασπίδα, όπως και το Μεγάλο Τείχος Προστασίας, δημιουργήθηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί εναντίον των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ. Και μερικές από τις πρώτες βάσεις δεδομένων περιλάμβαναν εκείνες που περιείχαν πληροφορίες για άτομα που ασκούν το Φάλουν Γκονγκ, πρόσθεσε.

Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι ο Φανγκ Μπινξίνγκ, ένας διακεκριμένος εμπειρογνώμονας στον κυβερνοχώρο, ήταν ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Τείχους Προστασίας, είναι λιγότερο γνωστό ότι ο μεγαλύτερος γιος του Τζιανγκ, ο Τζιανγκ Μιανχένγκ, ήταν αυτός που παρείχε την εποπτεία για την ανάπτυξη του Μεγάλου Τείχους Προστασίας και του Σχεδίου Χρυσή Ασπίδα.

Ο νεαρός Τζιανγκ ήταν κάποτε αντιπρόεδρος του παραρτήματος της Σαγκάης της κρατικής Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, του κορυφαίου ερευνητικού ινστιτούτου της χώρας. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή το 2015.

Όπως και ο πατέρας του, ο Τζιανγκ Μιανχένγκ έβλεπε το διαδίκτυο ως κάτι που το κομμουνιστικό καθεστώς πρέπει να ελέγχει αυστηρά.

«Η Κίνα πρέπει να οικοδομήσει ένα εθνικό δίκτυο που να είναι ανεξάρτητο από το διαδίκτυο», δήλωσε ο νεότερος Τζιανγκ κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου το 2000, και η Κίνα πρέπει να σπάσει το «μονοπώλιο της Δύσης στους πληροφοριακούς πόρους και τις σχετικές βιομηχανίες».

Ο Τζιανγκ Μιανχένγκ, πρώην πρόεδρος του παραρτήματος της Σαγκάης της διάσημης Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, μιλάει σε συνέδριο στις 16 Ιουλίου 2005. (Κινεζική Ακαδημία Επιστημών)

 

Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας (Ministry of State Security-MPS), το Γραφείο 610 και η Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων είναι μεταξύ πολλών διαφορετικών υπηρεσιών του ΚΚΚ που βασίζονται τόσο στο Μεγάλο Τείχος Προστασίας όσο και στο Σχέδιο Χρυσή Ασπίδα στις προσπάθειές τους να διώξουν τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, σύμφωνα με τον Χενγκ.

Ο Τζιανγκ δημιούργησε το Γραφείο 610 – μια υπηρεσία που μοιάζει με την Γκεστάπο και λειτουργεί εκτός νόμου – με μοναδικό σκοπό τη δίωξη των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ. Εσωτερικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Epoch Times δείχνουν ότι το γραφείο διαλύθηκε μεταξύ 2018 και 2019 και οι λειτουργίες του συγχωνεύθηκαν σε άλλα όργανα του ΚΚΚ, συμπεριλαμβανομένων των PLAC και MPS.

Ο Χενγκ πρόσθεσε ότι το Σχέδιο Χρυσή Ασπίδα έχει έκτοτε εξελιχθεί στο «Σχέδιο Skynet», ένα τεράστιο σύστημα παρακολούθησης που περιλαμβάνει εκατομμύρια κάμερες, πολλές με δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου, σε όλη την Κίνα.

Η προσπάθεια της Κίνας να λογοκρίνει το Φάλουν Γκονγκ στο διαδίκτυο έχει προηγουμένως μεταμφιεστεί με τη μορφή αθώου λογισμικού υπολογιστή. Το 2009, οι αξιωματούχοι πληροφορικής της Κίνας απαίτησαν ότι όλοι οι προσωπικοί υπολογιστές που πωλούνται στη χώρα πρέπει να έχουν προεγκατεστημένο το διαδικτυακό λογισμικό με την ονομασία «Green Dam Youth Escort». Το καθεστώς ισχυρίστηκε ότι το λογισμικό είχε σχεδιαστεί κυρίως για τον αποκλεισμό της πορνογραφίας και το φιλτράρισμα παράνομου περιεχομένου.

Το λογισμικό αποδείχθηκε ότι ήταν ένα σύστημα λογοκρισίας που στόχευε λέξεις που σχετίζονται με το Φάλουν Γκονγκ. Μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν βρήκε ένα αρχείο με το όνομα «FalunWord.lib» με 37.468 κινεζικούς χαρακτήρες, εκ των οποίων πάνω από το 90% σχετίζονται με το Φάλουν Γκονγκ. Η λέξη «610», μια αναφορά στο γραφείο 610, εμφανίστηκε 63 φορές στο αρχείο.

Τώρα, μια αναζήτηση στη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της Κίνας Baidu -χρησιμοποιώντας τις λέξεις «Φάλουν Γκονγκ» είτε στα αγγλικά είτε στα κινέζικα- δεν εμφανίζει τίποτα άλλο παρά προπαγάνδα μίσους, συκοφαντίες και παραπληροφόρηση για την πνευματική πρακτική ως αποτελέσματα αναζήτησης.

Σύστημα κοινωνικής πίστωσης

Επί του παρόντος, το κινεζικό καθεστώς επιβάλλει ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης, το οποίο αποδίδει σε κάθε πολίτη μια βαθμολογία «κοινωνικής αξιοπιστίας».

Οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν πόντους από τη βαθμολογία κοινωνικής πίστωσης διαπράττοντας συμπεριφορές που κρίνονται ανεπιθύμητες από το ΚΚΚ, όπως το να περνάνε τον δρόμο με κόκκινο για τους πεζούς. Όσοι έχουν χαμηλή βαθμολογία κοινωνικής πίστωσης θεωρούνται «αναξιόπιστοι» και έτσι στερούνται την πρόσβαση σε υπηρεσίες και ευκαιρίες. Μεταξύ άλλων, μπορεί να τους απαγορευτεί να ταξιδέψουν με αεροπλάνο ή να φοιτήσουν σε σχολεία. Οι επικριτές έχουν καταγγείλει το σύστημα ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τζιανγκ ήταν αυτός που έδωσε μία από τις πρώτες ενδείξεις ότι το κομμουνιστικό καθεστώς θα ανέπτυσσε το σύστημα πριν από δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου του κόμματος τον Νοέμβριο του 2002, ο Τζιανγκ δήλωσε ότι υπήρχε ανάγκη «να καθιερωθεί ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης συμβατό με τη σύγχρονη οικονομία της αγοράς».

Η ιδέα έγινε συγκεκριμένο σχέδιο το 2014, όταν το Κρατικό Συμβούλιο εξέδωσε το «Περίγραμμα σχεδιασμού για την κατασκευή ενός συστήματος κοινωνικής πίστωσης (2014-2020)». Το έγγραφο αναφέρει ότι το σύστημα αποτελεί «σημαντικό συστατικό μέρος του σοσιαλιστικού συστήματος οικονομίας της αγοράς και του συστήματος κοινωνικής διακυβέρνησης».

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Εθνική Επιτροπή Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης, το κορυφαίο όργανο οικονομικού σχεδιασμού του κομμουνιστικού καθεστώτος, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο ενός εταιρικού συστήματος κοινωνικής πίστωσης που καλύπτει περίπου 33 εκατομμύρια επιχειρήσεις. Η ανακοίνωση δεν ανέφερε πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις ήταν ξένες ή ιδιωτικές εταιρείες.

Ο τότε εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ εμφανίζεται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας στην Ουάσινγκτον στις 17 Ιουνίου 2020. (Anna Moneymaker-Pool/Getty Images)

 

Τέσσερις μήνες αργότερα, μια ομάδα 25 γερουσιαστών έγραψε επιστολή στον τότε εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, εκφράζοντας ανησυχίες για το πώς το σύστημα εταιρικής κοινωνικής πίστωσης της Κίνας θα μπορούσε να απειλήσει τις αμερικανικές εταιρείες και τους εργαζόμενους.

Το περιοδικό Bitter Winter, μια διαδικτυακή έκδοση που επικεντρώνεται στις θρησκευτικές διώξεις στην Κίνα, υποψιάζεται ότι στο σύστημα κοινωνικής πίστωσης έχουν προστεθεί πληροφορίες σχετικά με τη θρησκευτική πίστη των ανθρώπων. Αρκετοί ιατρικοί εργαζόμενοι στην Κίνα δήλωσαν στο περιοδικό το 2019 ότι οι κινεζικές αρχές είχαν επιβάλει μια απαίτηση που έλεγε ότι έπρεπε να ρωτούν για τη θρησκευτική κατάσταση των ασθενών τους, αλλά κανένας από αυτούς «δεν μπορούσε να καταλάβει τις πραγματικές προθέσεις πίσω από αυτό».

«Κάποιοι ασθενείς δεν ήξεραν γιατί τέθηκαν τέτοιες ερωτήσεις, αλλά εξακολουθούσαν να δίνουν μια ειλικρινή περιγραφή της θρησκευτικής τους πίστης. Αυτό δεν είναι κάτι καλό. Μπορεί να φαίνεται αθώο προς το παρόν, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις πληροφορίες αν χρειαστεί», δήλωσε στο περιοδικό ένας ανώνυμος ιατρικός υπάλληλος από την επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας.

Ένας διευθυντής νοσοκομείου στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας δήλωσε ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται από τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής τους ιδιότητας, ανεβαίνουν σε μια κυβερνητική βάση δεδομένων.

«Όχι μόνο το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας εξετάζει αυτά τα αρχεία, αλλά και οι εργοδότες μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Από τη στιγμή που κάποιος έχει ένα «ψεγάδι», περιορίζεται η αγορά εισιτηρίων για ταξίδια. Ούτε οι εργοδότες θα τους προσλαμβάνουν», δήλωσε ο διευθυντής, σύμφωνα με το περιοδικό.

Φάλουν Γκονγκ

«Καθώς το ΚΚΚ βελτιώνει την ικανότητά του να παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα, η βασική επικοινωνία έχει γίνει όλο και πιο επικίνδυνη για τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα», έγραψε το Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Μάιο.

Το άρθρο συνεχίζει: «Ο μηχανισμός επιτήρησης του ΚΚΚ φτάνει πέρα από τις κρατικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ή τις πύλες διαδικτύου σε ομάδες μηνυμάτων και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζονται φαινομενικά ιδιωτικές εταιρείες».

Το άρθρο επεσήμανε το παράδειγμα της Σονγκ Σιαομέι, μιας 51χρονης γυναίκας από την επαρχία Λιαονίνγκ της βόρειας Κίνας, η οποία συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία τον Οκτώβριο του 2021, αφού επέστρεψε στην πατρίδα της από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία. Συνελήφθη επειδή μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τις διώξεις στο Twitter κατά τη διάρκεια του υπερπόντιου ταξιδιού της.

Η Σονγκ κατηγορήθηκε για «υπονόμευση της επιβολής του νόμου» για τα tweets της. Τον Ιανουάριο καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλάκισης.

Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ διαδηλώνουν στη Λεωφόρο Συντάγματος για να τιμήσουν την 23η επέτειο της δίωξης της πνευματικής πρακτικής στην Κίνα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, στην Ουάσιγκτον στις 21 Ιουλίου 2022. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Ένα άλλο παράδειγμα αφορούσε τον Γκάο Σιάοκι, έναν ασκούμενο του Φάλουν Γκονγκ που συνελήφθη τον Ιούλιο του 2020.

«Είχε ταυτοποιηθεί ως ασκούμενη με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου του Skynet επειδή είχε συναντηθεί προηγουμένως με άλλους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ στην περιοχή και καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης», αναφέρεται στο άρθρο.

Στην Κίνα, οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συχνά διανέμουν φυλλάδια στο κοινό, για να πείσουν τους ανθρώπους να μην πιστεύουν στην προπαγάνδα μίσους και την παραπληροφόρηση για την πρακτική που προωθείται από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς έχουν συλληφθεί και διώκονται, καθώς οι πράξεις τους καταγράφονται από κάμερες παρακολούθησης.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Κε Φανγκχουά, μια 78χρονη ασκούμενη από την επαρχία Χενάν, η οποία συνελήφθη τον Μάιο, αφού η τοπική αστυνομία την είδε να μοιράζει φυλλάδια σε κάμερα, σύμφωνα με το Minghui. Πριν από την κράτησή της, είχε ήδη περάσει περισσότερα από οκτώ χρόνια στη φυλακή, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε καταναγκαστική εργασία, ξυλοδαρμούς και δραστηριότητες πλύσης εγκεφάλου.

Σημερινή Κίνα

Ενώ ο Τζιανγκ μπορεί να ξεκίνησε κάποιες από τις τεχνολογίες και τα συστήματα, το κινεζικό καθεστώς υπό τον σημερινό ηγέτη Σι Τζινπίνγκ τις ανέπτυξε περαιτέρω και τις τελειοποίησε για να διαμορφώσει τη σημερινή δικτατορία υψηλής τεχνολογίας της Κίνας.

Ο Κρις Μέσερολ, διευθυντής ερευνών της Πρωτοβουλίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Αναδυόμενη Τεχνολογία του Ινστιτούτου Brookings, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο τον Σεπτέμβριο δήλωσε ότι η Κίνα «άρχισε να δημιουργεί έναν άνευ προηγουμένου μηχανισμό για την ηλεκτρονική λογοκρισία και επιτήρηση» αφότου το Διαδίκτυο έγινε διαθέσιμο στην Κίνα.

«Όταν ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία το 2012, κινήθηκε γρήγορα για να εδραιώσει αυτόν τον μηχανισμό υπό τον έλεγχό του, ενώ παράλληλα επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στην υποδομή εξοπλισμού και στην εκπαίδευση για την ανάπτυξη προγραμμάτων επιτήρησης σε πραγματικό κόσμο, όπως το Skynet, οι έξυπνες πόλεις, τα Sharp Eyes και οι πρώιμοι πιλότοι του συστήματος κοινωνικής πίστωσης», δήλωσε ο Μέσερολ.

Και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι αυτά τα συστήματα συχνά στερούνται της δέουσας διαδικασίας και της δημόσιας εποπτείας, το καθεστώς Σι έχει ουσιαστικά δημιουργήσει την πιο ολοκληρωμένη ψηφιακή αρχιτεκτονική καταστολής στον κόσμο».

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ σηκώνει το χέρι του καθώς ψηφίζει κατά τη διάρκεια της τελικής συνεδρίασης του 20ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, στις 22 Οκτωβρίου 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

 

Ο εμπειρογνώμονας έδωσε παραδείγματα για το πώς χρησιμοποιείται αυτό το σύστημα για τον έλεγχο.

«Οι αισθητήρες GPS, και τα smartphones, και τα αυτοκίνητα, καθώς και η αναγνώριση προσώπου που μπορεί να παρακολουθεί τους πολίτες σε όλη την πόλη, καθιστούν δύσκολο για τις ιδιωτικές και κρυφές θρησκευτικές κοινότητες να σχηματίσουν και να λειτουργήσουν απαρατήρητες», είπε. «Ενώ οι έξυπνες τηλεοράσεις και τα κινητά τηλέφωνα καθιστούν δυνατή την εξ αποστάσεως παρακολούθηση και ακρόαση ιδιωτικών προσευχών μέσα σε ένα σπίτι».

«Για να το θέσουμε με οργουελικούς όρους – ο Μεγάλος Αδελφός έχει πλέον σαφή εξουσία να επεκτείνει το άγρυπνο μάτι του πάνω στους ανθρώπους της πίστης», πρόσθεσε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε