Οι ηγέτες και των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επιδίωξη της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά απέρριψαν να τη θέσουν σε ταχεία διαδικασία.
«Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας και θα εμβαθύνουμε την εταιρική μας σχέση για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας. Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια», ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ σε κοινή δήλωση (pdf) την Παρασκευή μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε στις 28 Φεβρουαρίου αίτηση με την οποία ζητά επίσημα την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ζελένσκι προέτρεψε την ΕΕ να επιτρέψει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία να ενταχθεί άμεσα στο μπλοκ, λέγοντας ότι η ένταξη θα έθετε τους Ουκρανούς σε «ίση βάση» με τα άλλα μέλη.
«Απευθύνουμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί επειγόντως την Ουκρανία χρησιμοποιώντας μια νέα διαδικασία», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε νωρίτερα στις 28 Φεβρουαρίου. «Είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους που μας συμπαραστέκονται. Αλλά ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και να είμαστε ίσοι μαζί τους. Είμαι βέβαιος ότι το αξίζουμε. Είμαι βέβαιος ότι είναι εφικτό».
Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για να δεχθούν ένα νέο μέλος, και η ένταξη απαιτεί συνήθως χρόνια πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, καθώς απαιτεί από τους υποψηφίους να πληρούν αυστηρά κριτήρια, από την οικονομική σταθερότητα έως την εξάλειψη της διαφθοράς και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι ηγέτες δεν έδωσαν σαφές χρονοδιάγραμμα για τον χειρισμό της αίτησης της Ουκρανίας στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών.
Ωστόσο, οι επικεφαλής πολλών χωρών δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι η αίτηση της Ουκρανίας δεν θα τεθεί σε ταχεία διαδικασία.
«Μπορούμε να ανοίξουμε μια διαδικασία ένταξης με μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο; Δεν το νομίζω. Μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα και να πούμε: «Ποτέ;». Θα ήταν άδικο. Μπορούμε να ξεχάσουμε τα σημεία ισορροπίας στην περιοχή αυτή; Ας είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε επίσης ότι «κανείς δεν μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε μια νύχτα».
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στην ανατολική Ευρώπη ήταν απογοητευμένοι.
«Εύχομαι η Ουκρανία να αποκτήσει τώρα το καθεστώς υποψήφιας χώρας … δεν ήταν δυνατόν σήμερα, αλλά θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.
Το Reuters και ο Jack Phillips συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.