Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (Α), ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Κ) και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραχωρούν συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο Παλάτι των Βερσαλλιών, κοντά στο Παρίσι, στις 11 Μαρτίου 2022. (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)

Η ΕΕ αγκαλιάζει την επιδίωξη της Ουκρανίας να γίνει μέλος, αλλά απορρίπτει την επίσπευση της διαδικασίας

Οι ηγέτες και των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επιδίωξη της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά απέρριψαν να τη θέσουν σε ταχεία διαδικασία.

«Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας και θα εμβαθύνουμε την εταιρική μας σχέση για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας. Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια», ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ σε κοινή δήλωση (pdf) την Παρασκευή μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετέχει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του από τη Λιθουανία και την Πολωνία μετά τις συνομιλίες τους στο Κίεβο στις 23 Φεβρουαρίου 2022. (Sergei Supinsky/AFP via Getty Images)

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε στις 28 Φεβρουαρίου αίτηση με την οποία ζητά επίσημα την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε την ΕΕ να επιτρέψει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία να ενταχθεί άμεσα στο μπλοκ, λέγοντας ότι η ένταξη θα έθετε τους Ουκρανούς σε «ίση βάση» με τα άλλα μέλη.

«Απευθύνουμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί επειγόντως την Ουκρανία χρησιμοποιώντας μια νέα διαδικασία», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε νωρίτερα στις 28 Φεβρουαρίου. «Είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους που μας συμπαραστέκονται. Αλλά ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και να είμαστε ίσοι μαζί τους. Είμαι βέβαιος ότι το αξίζουμε. Είμαι βέβαιος ότι είναι εφικτό».

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για να δεχθούν ένα νέο μέλος, και η ένταξη απαιτεί συνήθως χρόνια πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, καθώς απαιτεί από τους υποψηφίους να πληρούν αυστηρά κριτήρια, από την οικονομική σταθερότητα έως την εξάλειψη της διαφθοράς και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ηγέτες δεν έδωσαν σαφές χρονοδιάγραμμα για τον χειρισμό της αίτησης της Ουκρανίας στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών.

Ωστόσο, οι επικεφαλής πολλών χωρών δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι η αίτηση της Ουκρανίας δεν θα τεθεί σε ταχεία διαδικασία.

«Μπορούμε να ανοίξουμε μια διαδικασία ένταξης με μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο; Δεν το νομίζω. Μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα και να πούμε: «Ποτέ;». Θα ήταν άδικο. Μπορούμε να ξεχάσουμε τα σημεία ισορροπίας στην περιοχή αυτή; Ας είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε επίσης ότι «κανείς δεν μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε μια νύχτα».

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στην ανατολική Ευρώπη ήταν απογοητευμένοι.

«Εύχομαι η Ουκρανία να αποκτήσει τώρα το καθεστώς υποψήφιας χώρας … δεν ήταν δυνατόν σήμερα, αλλά θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.

Το Reuters και ο Jack Phillips συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε