Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφωνεί μια ομιλία κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με θέμα "Η κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης" στο πλαίσιο μιας συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο στις 15 Σεπτεμβρίου 2021. (YVES HERMAN/POOL/AFP μέσω Getty Images)

Η ΕΕ εγκαινιάζει νέο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κινεζικής «διπλωματίας της παγίδας χρέους»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στις 15 Σεπτεμβρίου ότι εισάγει ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα, το “Global Gateway” για να ανταγωνιστεί το αμφιλεγόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Κίνας, την Πρωτοβουλία Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος (BRI), το οποίο έχει αφήσει πολλά φτωχά κράτη με μεγάλα φορτία χρέους.

Στην ομιλία της για την Ένωση, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι «πρότυπο» για τις μελλοντικές επενδύσεις και έργα της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο.

«Είμαστε καλοί στη χρηματοδότηση δρόμων. Αλλά δεν έχει νόημα για την Ευρώπη να χτίσει έναν τέλειο δρόμο μεταξύ ενός κινεζικού ορυχείου χαλκού και ενός κινεζικού λιμανιού», είπε στους βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Πρέπει να γίνουμε πιο έξυπνοι όταν πρόκειται για τέτοιου είδους επενδύσεις».

Η Κίνα έχει αναπτυχθεί πλήρως σε ένα μονοκομματικό κράτος από τότε που το κομμουνιστικό κόμμα πήρε την εξουσία το 1949. Μέχρι η κυβέρνηση Τραμπ να αρχίσει να αμφισβητεί το καθεστώς για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Δύση για 40 και πλέον χρόνια συνεργάζεται με την Κίνα με την ελπίδα ότι το κομμουνιστικό καθεστώς θα υπάρξει ο απελευθερωτής της χώρας. Αυτό όμως έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Με τις μεταβαλλόμενες παγκόσμιες τάσεις, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ «όξυνε την εστίασή» της και θέλει να κάνει επενδύσεις σε «ποιοτικές υποδομές» με μια «προσέγγιση που βασίζεται στις αξίες, προσφέροντας διαφάνεια και καλή διακυβέρνηση» σε άλλες χώρες.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνδέσμους και όχι εξαρτήσεις», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωσή της ήρθε αφού οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G-7) τον Ιούνιο δεσμεύτηκαν να παράσχουν μια «δημοκρατική εναλλακτική λύση» στο κινεζικό BRI για την αντιμετώπιση της έλλειψης υποδομών σε φτωχές χώρες, το οποίο έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Οι συνολικές ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών σε κατασκευαστικά έργα θα ξεπεράσουν τα 40 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035, σύμφωνα με ένα θεματολογικό δελτίο του Λευκού Οίκου.

Για να περιοριστεί αυτή η έλλειψη υποδομών και να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου σε όλο τον κόσμο, οι ηγέτες των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου ξεκίνησαν μια νέα πρωτοβουλία, με τίτλο Build Back Better World, ή B3W, για τη χρηματοδότηση γεφυρών, λιμένων, δρόμων και άλλα κατασκευαστικά έργα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Από την έναρξή του το 2013, το BRI της Κίνας, γνωστό και ως «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», έχει ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια σε κατασκευαστικά έργα σε όλη την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί «διπλωματία της παγίδας χρέους» για να παρασύρει πολλά έθνη στην τροχιά του.

Ένας διαδηλωτής κρατά ένα σύνθημα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το κινεζικό προξενείο στην οικονομική περιοχή Μακάτι, μητροπολιτική Μανίλα, Φιλιππίνες για να γιορτάσει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις 12 Ιουνίου 2019. Ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων λέει ότι ένα αγκυροβολημένο φιλιππινέζικο αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε στην διεκδικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αφού χτυπήθηκε από ύποπτο κινεζικό σκάφος το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψε το πλήρωμα με 22 Φιλιππινέζους. (Aaron Favila/AP)

 

Οι χωρικοί της Σρι Λάνκα φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο χωριό Mirijjawila στην Ambalantota της Σρι Λάνκα, στις 7 Ιανουαρίου 2017. Η αστυνομία της Σρι Λάνκα χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει τις βίαιες συγκρούσεις το Σάββατο μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και χωρικών που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας εναντίον ενός σχεδίου που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, αφορά την ανάληψη ιδιωτικής γης για μια βιομηχανική ζώνη στην οποία η Κίνα θα έχει σημαντικό μερίδιο. Η κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία πλαίσιο για μια 99ετή μίσθωση του λιμένα Hambantota με μια εταιρεία στην οποία η Κίνα θα κατέχει το 80% της ιδιοκτησίας. Οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν επίσης να δημιουργήσουν την κοντινή βιομηχανική ζώνη όπου οι κινεζικές εταιρείες θα κληθούν να δημιουργήσουν εργοστάσια. (Φωτογραφία AP/Eranga Jayawardena)

 

Η Ουάσινγκτον επέκρινε επανειλημμένα το κινεζικό καθεστώς για την επέκταση της γεωπολιτικής του επιρροής μέσω ληστρικών πρακτικών δανεισμού. Τα έργα BRI έχουν αυξήσει τον κίνδυνο οικονομικής δυσκολίας σε πολλές χώρες δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένης της Σρι Λάνκα, του Μαυροβουνίου, του Πακιστάν και του Τατζικιστάν λόγω των μη βιώσιμων επιπέδων δανείων και των αδιαφανών συμβάσεων.

«Θέλουμε να μετατρέψουμε την Global Gateway σε ένα αξιόπιστο όνομα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Εάν η Ευρώπη γίνει ένας πιο ενεργός παγκόσμιος παίκτης, πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στην επόμενη γενιά συνεργασιών», είπε, επαινώντας τη νέα στρατηγική ΕΕ-Ινδο-Ειρηνικού, η οποία επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της Ευρώπης στην Ασία. Στο πλαίσιο της στρατηγικής, το μπλοκ θα δημιουργήσει στενότερες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με την Ταϊβάν, ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή που θέτει η κομμουνιστική Κίνα στην περιοχή.

Ο φον ντερ Λάιεν επέκρινε επίσης τις πρακτικές του Πεκίνου και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να κατονομάζει άμεσα την Κίνα.

«Υπάρχουν 25 εκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω, οι οποίοι απειλούνται ή εξαναγκάζονται σε καταναγκαστική εργασία. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δεχτούμε ότι κάποιοι άνθρωποι αναγκάζονται να παράγουν προϊόντα – και ότι αυτά τα προϊόντα καταλήγουν προς πώληση σε καταστήματα εδώ στην Ευρώπη», είπε.

Η Κίνα θεωρείται το παγκόσμιο hot spot προϊόντων που παράγονται από καταναγκαστική εργασία. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Σιντζιάνγκ.

«Έτσι, θα προτείνουμε την απαγόρευση προϊόντων στην αγορά μας που έχουν κατασκευαστεί από καταναγκαστική εργασία. Επειδή τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πωλούνται – σε καμία τιμή », δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε