Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες» για τις συνεχιζόμενες βίαιες αφαιρέσεις οργάνων από το κινεζικό καθεστώς, ενώ καλεί τα κράτη μέλη του να καταδικάσουν δημόσια την κακοποίηση.
Το Κοινοβούλιο σε μια δήλωση με ημερομηνία 5 Μαΐου, «εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις αναφορές σχετικά με τη συνεχή, συστηματική, απάνθρωπη και κρατικά εγκεκριμένη αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους στην Κίνα, και πιο συγκεκριμένα από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ».
Τα μέλη του Κοινοβουλίου «θεωρούν ότι η πρακτική της αφαίρεσης οργάνων από ζωντανούς θανατοποινίτες και κρατούμενους συνείδησης στην Κίνα μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρεται.
Το 2019, το Ανεξάρτητο Δικαστήριο για την Κίνα διαπίστωσε ότι το κινεζικό καθεστώς σκότωνε επί χρόνια κρατούμενους συνείδησης για τα όργανά τους σε σημαντική κλίμακα, μια πρακτική που συνεχίζεται ακόμη. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι τα κύρια θύματα ήταν οι κρατούμενοι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ.
Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια πνευματική πρακτική που αποτελείται από διαλογιστικές ασκήσεις και ηθικές διδασκαλίες που βασίζονται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Το 1999, οι οπαδοί της έγιναν στόχος μιας σαρωτικής εκστρατείας διώξεων από το Πεκίνο, αφού η τεράστια δημοτικότητα της πρακτικής θεωρήθηκε ως απειλή για τον αυταρχικό έλεγχο της κοινωνίας από το κομμουνιστικό καθεστώς. Εκατομμύρια συλληφθέντες ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ σε όλη τη χώρα μετατράπηκαν ουσιαστικά σε μια μεγάλη ακούσια τράπεζα οργάνων για το “πεινασμένο” σύστημα μεταμοσχεύσεων του κινεζικού καθεστώτος.
Από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αναφορές σχετικά με τις βίαιες αφαιρέσεις οργάνων, το κινεζικό καθεστώς έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς, αλλά έχει επίσης αρνηθεί την πρόσβαση εξωτερικών φορέων σε ιατρικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις κράτησης για να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του.
Στο ψήφισμα της ΕΕ σημειώνεται ότι το καθεστώς αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον του Ανεξάρτητου Δικαστηρίου για την Κίνα.
Το ψήφισμα κατήγγειλε επίσης την έλλειψη ανεξάρτητης εποπτείας σχετικά με το κατά πόσον οι κρατούμενοι είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για δωρεά οργάνων, καθώς και τη σιωπή των κινεζικών αρχών σχετικά με αναφορές ότι οι οικογένειες εμποδίζονται να διεκδικήσουν τα σώματα των αγαπημένων τους προσώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησης.
Το τετρασέλιδο ψήφισμα, που εγκρίθηκε με ψηφοφορία στις 5 Μαΐου, ήταν η πρώτη δημόσια δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα από το 2013, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε για πρώτη φορά το Πεκίνο ότι η πρακτική της βίαιης αφαίρεσης οργάνων είναι απαράδεκτη.
Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αποτελεί επιλογή
Η ψήφιση του ψηφίσματος έγινε τρεις ημέρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι της Ύπατης Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ στην Κίνα, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμα κάλεσε τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διερευνήσει το θέμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μια ημέρα νωρίτερα τόνισε το θέμα κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, λέγοντας ότι το μπλοκ των 27 μελών «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εγκληματική, απάνθρωπη και ανήθικη πρακτική της βίαιης αφαίρεσης οργάνων».
«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αποτελεί επιλογή, αλλά απαίτηση σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του δύσκολου ιατρικού και ηθικού τομέα της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων», δήλωσε σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις που παρέδωσε εκ μέρους του η Γιούτα Ουρπιλάινεν, επίτροπος για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις.
Μια ιατρική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο American Journal of Transplantation εντόπισε δεκάδες κινεζικές δημοσιεύσεις στις οποίες οι γιατροί αφαιρούσαν τις καρδιές και τους πνεύμονες από ανθρώπους για μεταμόσχευση χωρίς να ακολουθούν το τυπικό πρωτόκολλο για τη διαπίστωση του εγκεφαλικού θανάτου. Αυτό σήμαινε ουσιαστικά ότι οι ασθενείς δολοφονούνταν για τα όργανά τους και ότι οι εκατοντάδες εμπλεκόμενοι υγειονομικοί ενεργούσαν ως “δήμιοι” για λογαριασμό του κράτους, ανέφεραν οι συγγραφείς.
Η ομιλία του Μπορέλ χειροκροτήθηκε από τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή Κωνσταντίνο Μπιλιράκη (R-Fla.), ο οποίος είναι συμπρόεδρος της Διεθνούς Ομάδας για τη Θρησκευτική Ελευθερία στο Κογκρέσο.
«Το αποτρόπαιο ιστορικό της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της απάνθρωπης πρακτικής της αφαίρεσης οργάνων από εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, δεν θα μπαίνει πλέον κάτω από το χαλί», δήλωσε στους Epoch Times. «Είναι επιτακτική ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της να στείλουν ένα ισχυρό και αταλάντευτο μήνυμα για την υπεράσπιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία όλων των ανθρώπων».
Άλλοι πιστεύουν ότι το μέτρο απέχει ακόμη πολύ από την επίλυση του προβλήματος.
Ο Τόρστεν Τρέι, διευθυντής της ομάδας υπεράσπισης της ιατρικής δεοντολογίας Doctors Against Forced Organ Harvesting, σημείωσε την παρατεταμένη σιωπή της διεθνούς κοινότητας για το θέμα.
«Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που το Δικαστήριο για την Κίνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα σκοτώνει ανθρώπους για τα όργανά τους. Για πάνω από δύο δεκαετίες η Κίνα καταδιώκει τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ και πιθανώς σκότωσε πάνω από ένα εκατομμύριο από αυτούς, πιθανώς περισσότερους από [τους θανάτους] στην Ουκρανία μέχρι σήμερα», δήλωσε στους Epoch Times.
Σε σύγκριση με την αντίδραση του κόσμου στον πόλεμο της Ουκρανίας, το ψήφισμα ήταν «ένα αδύναμο κάλεσμα σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς που υποστηρίζει τη Ρωσία στην επιθετικότητά της», είπε.
«Χρειαζόμαστε δράσεις για την Κίνα, όχι εκκλήσεις. Η Κίνα ακούει αυτές τις εκκλήσεις για δύο δεκαετίες και τις αγνοεί», είπε.
«Σε αυτό το σημείο, η Ευρώπη αμφισβητείται από το ΚΚΚ: Θα καταστήσει η Ευρώπη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες αδιαπραγμάτευτο όρο για τη συνεργασία ή θα αγνοήσει την αποτρόπαια πρακτική της βίαιης αφαίρεσης οργάνων από ζωντανούς ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα;».