Τρίτη, 16 Απρ, 2024
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυμαίνονται έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, στις 21 Αυγούστου 2020. (Yves Herman / Reuters)

Η ΕΕ υιοθετεί τον δικό της «Νόμο Μαγκνίτσκι» για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τη Δευτέρα να καθιερώσει το δικό της «Νόμο Μαγκνίτσκι», επιτρέποντας στον συνασπισμό να στοχεύει άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Σήμερα υιοθετήσαμε το δικό μας καθεστώς διεθνών κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

«Αυτή είναι μια συμφωνία-ορόσημο και η πρώτη στο είδος της. Θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει στο στόχαστρο σοβαρές παραβάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως», έγραψε στο Twitter.

Η απόφαση, που ελήφθη σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, θα προστεθεί στην «εργαλειοθήκη» της ΕΕ για την αντιμετώπιση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, θα τεθεί στο στόχαστρο το καθεστώς των αυθαίρετων συλλήψεων ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτών της αντιπολίτευσης. Υπό έρευνα επίσης αναμένεται να τεθούν οι ενέργειες του τουρκικού στρατού στη Συρία, όπως και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την τουρκική Κυβέρνηση.

 

«Για πρώτη φορά, η ΕΕ εξοπλίζεται με ένα πλαίσιο που θα της επιτρέψει να στοχεύσει άτομα, οντότητες και φορείς – συμπεριλαμβανομένων κρατικών και μη κρατικών φορέων – που είναι υπεύθυνα, εμπλέκονται ή σχετίζονται με σοβαρές παραβάσεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, ανεξάρτητα από το πού συνέβησαν», δήλωσε το Συμβούλιο της ΕΕ σε δελτίο τύπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συγχαίρει την ΕΕ για την έγκριση του νέου πλαισίου. «Οι νέες Αρχές της ΕΕ θα προωθήσουν την ανάληψη ευθυνών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα συμπληρώσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, επιτρέποντάς μας να δράσουμε από κοινού», έγραψε στο Twitter.

Αξιωματούχοι της ΕΕ και βουλευτές έχουν ζητήσει από καιρό μια ευρωπαϊκή εκδοχή του «Νόμου Μαγκνίτσκι», ένας νόμος των ΗΠΑ που τιμωρεί ξένους αξιωματούχους που θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με απαγορεύσεις εισόδου και παγώμα περιουσιακών στοιχείων.

Οι εκκλήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και στην Σιντζιάνγκ.

Η ΕΕ έχει δεχθεί επίσης εκκλήσεις να επιβάλλει κυρώσεις σε όσους είναι υπεύθυνοι για τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στη Λευκορωσία και τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πρώτη ομιλία της για την «Κατάσταση της Ε.Ε» τον Σεπτέμβριο, τόνισε τη σημασία της υιοθέτησης ενός νόμου Μαγκνίτσκι από την ΕΕ, αναφέροντας συγκεκριμένα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κινεζικού καθεστώτος.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δίνει την πρώτη ομιλία της  για την «Κατάσταση της Ε.Ε» κατά τη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 16 Σεπτεμβρίου 2020. (Olivier Hoslet / pool via Reuters)

 

«Πρέπει πάντοτε να αποκαλύπτουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όποτε και οπουδήποτε συμβαίνουν, είτε αφορά το Χονγκ Κονγκ είτε τους Ουιγούρους», είπε.

Δεδομένου ότι η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλεια της ΕΕ απαιτεί ομοφωνία μεταξύ όλων των κρατών μελών, η πολιτική της ΕΕ για την Κίνα έχει παρεμποδιστεί επανειλημμένα από ορισμένες μικρές χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία, οι οποίες μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από την ισχύς του Πεκίνου.

Τον Μάιο, ο Ζοζέπ Μπορέλ κατηγόρησε το Πεκίνο ότι «παίζει» με τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Η Φον ντερ Λάιεν προέτρεψε τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν την «Ψηφοφορία Ειδικής Πλειοψηφίας» για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή κυρώσεων, η οποία θα εμποδίσει έναν μικρό αριθμό κρατών μελών να εμποδίσουν τη δράση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Nicole Hao συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε