Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Νεαρές διαδηλώτριες της ομάδας Purple Sash Revolution του Κέντρου Δημοσίας Πολιτικής Στάντον κατά την διάρκεια συγκέντρωσης για στήριξη των Ουιγούρων γυναικών και κάλεσμα για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2022, στο πάρκο Λαφαγιέτ έξω από τον Λευκό Οίκο, 27 Μαΐου 2021. (Saul Loeb/AFP μέσω Getty Images)

Η ελευθερία δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητη. Η διατήρησή της απαιτεί ένα τίμημα: Έρικ Μεταξάς

Η ελευθερία και αυτοδιακυβέρνηση που έχουν προστατευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περασμένες δεκαετίες τώρα θεωρούνται αυτονόητες στο σημείο που πλέον αρχίζουν να χάνονται, είπε ο Έρικ Μεταξάς, η εκπομπή του οποίου πρόσφατα σταματήθηκε από το YouTube, στην Epoch Times.

Αυτό είναι μια προειδοποίηση ώστε ο κόσμος να αντιληφθεί ότι χρειάζεται να υπερασπιστεί την αλήθεια και τις αξίες του, και πρέπει να είναι πρόθυμος να πληρώσει ένα τίμημα για να τα προστατεύσει, είπε ο Μεταξάς στην εκπομπή Crossroads της EpochTV.

 

 

«Όταν κάποιος σαν εμένα ακυρώνεται από το YouTube, είναι οικονομικά καταστροφικό, είναι δύσκολο», είπε. «Αλλά σκέφτομαι το τι παιρνάνε οι άνθρωποι σε μέρη όπως την Κίνα, ανά τον κόσμο … έτσι σε ένα επίπεδο, νιώθω τιμημένος και για το ελάχιστο κομμάτι λογοκρισίας ή δίωξης για αυτά που λέω και πιστεύω.»

Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ σήμερα δεν εκτιμούν πλήρως την ελευθερία του λόγου, σύμφωνα με τον Μεταξά.

«Έτσι σε ένα επίπεδο, τα είδη πραγμάτων που συμβαίνουν, όπως η λογοκρισία μου – που με ξερίζωσαν από το YouTube – είναι ένα είδος υγιούς υπενθύμισης ότι δεν θα πρέπει να θεωρούμε αυτά τα πράγματα αυτονόητα», είπε.

«Αν θέλετε να ζήσετε σε μια ελεύθερη χώρα όπου είστε ικανός να εκφράζετε την γνώμη σας και να έχετε ελεύθερο λόγο και να έχετε αυτήν την ελεύθερη αγορά ιδεών, θα πρέπει να καταλάβετε πως αυτό λειτουργεί, και τι το σταματά.»

Ο Μεταξάς παρομοίασε την ακύρωση της εκπομπής του με τον «πολιτισμό ακύρωσης» και την σύγκρινε με την μαοϊκή Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας.

«Αν δεν χορεύετε στον ρυθμό μας, θα σας τιμωρήσουμε. Θα σας τιμωρήσουμε δημοσίως. Θα σας ταπεινώσουμε», είπε.

Ωστόσο, η ελευθερία δόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Θεό, σύμφωνα με τον Μεταξά.

«Είναι μια ευλογία από την μια πλευρά, είναι ένα δώρο, αλλά είναι και ένα βάρος», είπε. «Οι άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους ελεύθερο, πατριώτη, ειδικά οι χριστιανοί [θα πρέπει] να υπερασπιστούν αυτό που είναι αληθινό και να πουν, είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα. Οι ζωές μας είναι στα χέρια του Θεού, οι ελευθερίες μας είναι ένα δώρο, και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε αυτό που μπορούμε για να τις διατηρήσουμε.»

Το τίμημα μπορεί να είναι μικρό – όπως το να διαγραφείς από το YouTube – ή μπορεί να είναι το μεγάλο τίμημα της παράδοσης της ζωής σου, είπε ο Μεταξάς.

Μια γυναίκα με ένα κινητό τηλέφωνο smartphone περνά μπροστά από μια διαφήμιση του YouTube στο Βερολίνο, 29 Σεπτ. 2019. (Sean Gallup/Getty Images)

 

Μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετατοπίζονται προς την λογοκρισία πολλών χρηστών τους μέσω μερικής λογοκρισίας, «ακύρωσης», διακοπής χρηματοδότησης διαφημίσεων, και διαγραφής από την πλατφόρμα.

Αυτό το φαινόμενο έχει προσελκύσει την προσοχή κάποιων βουλευτών. Τον Μάρτιο, ο Αμερικανός βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν (Ρ-Οχάιο) προέτρεψε τον πρόεδρο της Νομικής Επιτροπής της Βουλής βουλευτή Τζέρολντ Νάντλερ (Δ-ΝΥ) να πάρει μέτρα για τον πολιτισμό ακύρωσης.

«Πανεπιστημιουπόλεις έχουν ακυρώσει διαλέξεις επειδή οι φοιτητές διαφωνούν με τον ομιλητή», είπε ο Τζόρνταν σε επιστολή προς τον Νάντλερ. «Ένας συντάκτης σε μια γνωστή εφημερίδα της Αμερικής αναγκάστηκε να μην εκδώσει ένα άρθρο άποψης από έναν Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή με το οποίο η αίθουσα σύνταξης διαφωνούσε. Η Amazon έχει αρνηθεί να πουλήσει βιβλία που αντανακλούν ορισμένες πολιτικές απόψεις, και το Twitter και Facebook έχουν λογοκρίνει και διαγράψει από την πλατφόρμα γνωστούς συντηρητικούς, όπως τον εν ενεργεία πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.»

Η βουλευτής Κάθυ ΜακΜόρρις Ρότζερς (Ρ-Ουασ.) επέκρινε τους Δημοκρατικούς της Βουλής τον Φεβρουάριο επειδή είχαν πιέσει παρόχους τηλεοπτικών υπηρεσιών να αποκλείσουν από τις υπηρεσίες τους το Fox News, καθώς και δύο συντηρητικά καλωδιακά κανάλια.

Κέρδος χωρίς αρετή

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότερες μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες θα δράσουν με όποιον τρόπο θέλουν για να βγάλουν κέρδος. Οι μεγάλες εταιρείες που δεν καθοδηγούνται από «αρχές … ανθρώπους με αρετή, ανθρώπους με θρησκευτική πίστη που λένε: “Θα κάνουμε το σωστό ασχέτως κόστους”, … θα κάνουν οτιδήποτε μπορούν ώστε να αυξήσουν το κατώτατο κέρδος τους», είπε ο Μεταξάς.

«Αν αυτό σημαίνει την χρήση εργασίας σκλάβων Ουιγούρων, και μπορούν να ξεγύφουν από απόδοση ευθυνών, θα το κάνουν.»

Ο Μεταξάς είπε πως τέτοιοι διευθύνοντες επιχειρήσεων «βρίσκουν κάποια σοφιστεία για να δικαιολογήσουν» την συμπεριφορά τους.

 

Εργάτες περπατούν στον περιμετρικό φράχτη ενός στρατοπέδου εργασίας στην Σιντζιάνγκ, Κίνα, 4 Σεπτ. 2018. (Thomas Peter/Reuters)

 

Είναι ανήθικο και αντισυνταγματικό, είπε ο Μεταξάς, δίνοντας μια αναλογία: «Αν έχω ένα κυλικείο και πω, δεν θέλω να σερβίρω σε μαύρους εδώ, οι άνθρωποι δεν θα πουν, λοιπόν, είναι μια ιδιωτική εταιρεία και κάνεις τους κανόνες σου. Σε αυτό το σημείο, το Σύνταγμα έρχεται και λέει: “Λοιπόν, με συγχωρείτε, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό στην Αμερική. Έχουμε αποφασίσει ότι αυτό είναι λάθος, αυτό είναι ηθικά λάθος.”»

«Αν θέλεις να κάνεις χρήματα σε αυτήν την χώρα, θα πρέπει να τηρήσεις ορισμένους κανόνες. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Δεν μπορείς να έχεις παιδική εργασία. Δεν μπορείς να έχεις ρατσιστικούς κανόνες. Ούτε μπορείς να χρησιμοποιείς την πλατφόρμα σου για να παρενοχλείς απόψεις.»

«Οι Αμερικανοί έχουν καταλάβει, αν θέλεις να είσαι ελεύθερος, αν θέλεις να ζήσεις σε μια χώρα που είναι ελεύθερη και προωθεί ελευθερία για ανθρώπους που διψούν για ελευθερία ανά τον κόσμο, θα πρέπει να κάνεις κάποιες επιλογές.»

Ο Μεταξάς σημείωσε πως ο κόσμος θα μπορούσε να αρχίσει να είναι επιλεκτικός στο που θα ψωνίζει.

«Έχετε μια επιλογή: Δεν μπορείτε να βγείτε από την διαδικασία επιλογής», είπε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη που υπάρχει ο κόσμος να το κατανοήσει αυτό.

Ο Μεταξάς είπε ότι υπάρχουν «ορισμένα είδη διαδηλώσεων και μποϊκοτάζ που είναι καλά». Για να δώσει ένα παράδειγμα, ανέφερε διαδηλώσεις κατά των Ολυμπιακών 2022, που πρόκειται να διεξαχθούν στην Κίνα – μια χώρα που είναι βαθιά απάνθρωπη και δεν προασπίζεται την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής, είπε.

Ο κόσμος είναι ηθικά δεσμευμένος να κάνει αυτό που μπορεί για να αντισταθεί σε τέτοιες απάνθρωπες πρακτικές, σύμφωνα με τον Μεταξά.

«Ψηφίζουμε με το πως ξοδεύουμε τα χρήματά μας, πως ξοδεύουμε τον χρόνο μας», είπε.

Σύμφωνα με τον Μεταξά, η δίωξη των Ουιγούρων μουσουλμάνων από την Κίνα είναι γνήσιος συστημικός ρατσισμός σε μαζική κλίμακα. Συνεπώς, αν κάποιος ξοδεύει χρήματα σε προϊόντα Nike, χωρίς να σκέφτεται για το γεγονός ότι η Nike αδιαφορεί για την εργασία σκλάβων, αυτό το άτομο θα ήταν υπέρ της σκλαβιάς αν ζούσε το 1850.

 

Μια γυναίκα ασχολείται με το τηλέφωνό της ενώ περνά μπροστά από ένα σήμα Nike εντός εμπορικού κέντρου στο Πεκίνο, 2 Ιουνίου 2021. (Nicolas Asfouri/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nike Τζον Ντόναχου πρόσφατα είπε σε αναλυτές της Wall Street όταν μιλούσε για τα κέρδη της Nike: «Είμαστε μια μάρκα της Κίνας και για την Κίνα», σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση του Nasdaq μιας κλήσης για τα κέρδη της εταιρείας.

«Έχουμε αυτοπεποίθηση για αυτό που βλέπουμε στην Κίνα καθώς προσπαθούμε για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και έχουμε μια μακροπρόθεσμη οπτική για την Κίνα. Είμαστε στην Κίνα για περισσότερο από 40 χρόνια, έχουμε επενδύσει σημαντικό χρόνο και ενέργεια στην Κίνα στις πρώτες μέρες, και σήμερα, είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών εκεί», είπε ο Ντόναχου.

Ο γερ. Μάρκο Ρούμπιο (Ρ-Φλα.) είπε κατά την διάρκεια ακρόασης της Γερουσίας αυτόν τον μήνα ότι κάποιες εταιρείες έχουν αντιληφθεί το γεγονός ότι ίσως βγάζουν κέρδη από εργασία σκλάβων, ενώ πολλές ακόμα δεν το έχουν αντιληφθεί.

«Εταιρείες όπως οι Nike και Apple και Amazon και Coca Cola χρησιμοποιούσαν εργασία σκλάβων. Ωφελούνταν από την εξαναγκαστική εργασία ή έπαιρναν ύλες από παραγωγούς που ήταν ύποπτοι για χρήση εργασίας σκλάβων. Αυτές οι εταιρείες, δυστυχώς, μας έκαναν όλους συνένοχους σε αυτά τα εγκλήματα», είπε ο Ρούμπιο.

Κάποιοι από τον κόσμο των μεγάλων επιχειρήσεων θέλουν να δουν προς τα που φυσάει ο άνεμος και να πράξουν αναλόγως.

«Πείτε μου τι θέλετε. Θέλετε από εμένα να πω “Χάιλ Χίτλερ”; Ή θέλετε να πω ότι οι Ναζί είναι κακοί; Θέλετε να πω ότι μισώ τους μαύρους; Ή ότι οι λευκοί είναι κακοί;» είπε ο Μεταξάς για τις επιχειρηματικές αποφάσεις που δεν βασίζονται σε ηθική.

Πολλοί πολιτικοί που δεν έχουν το θάρρος να αντιτεθούν σε αυτές τις ανήθικες επιχειρηματικές πρακτικές πρέπει να απομακρυνθούν από το αξίωμα, είπε ο Μεταξάς.

«Οι Αμερικανοί χρειάζεται να σηκωθούν και να πουν: “Θα πρέπει να έχουμε επικεφαλής άτομα με θάρρος και αφοσίωση, δεν θα ανεχθούμε τίποτα λιγότερο», είπε.

Οι άνθρωποι που δεν αντιστέκονται όταν οι ελευθερίες τους αφαιρούνται από αυτούς χρειάζεται να αφυπνιστούν, σύμφωνα με τον Μεταξά.

«Ο κάθε ένας μας έχει μια επιλογή να είναι είτε μέρος του προβλήματος ή μέρος της λύσης. Αν δεν είσαι μέρος της λύσης … είσαι μέρος του προβλήματος», είπε.

 

Η Τζανίτα Καν συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε