Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024

Η Ελλάδα και η Αλβανία ολοκληρώνουν τη διμερή διακλαδική άσκηση Έρευνας-Διάσωσης «Joint SAR Ionian Livex 23»

Η διμερής διακλαδική άσκηση Έρευνας-Διάσωσης με την ονομασία «Joint SAR Ionian Livex 23» ολοκληρώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα και την Αλβανία.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η άσκηση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και στις δράσεις επιχειρησιακής εκπαίδευσης των δύο χωρών και συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της διαλειτουργικότητας και της συναντίληψης των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων «Τρουπάκης» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με τα περιπολικά ALS ILIRIA P-131 και ALS ORIKU P-131, καθώς και με δύο Ταχύπλοα Σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου RHIB-11 (Rigid-Hulled Inflatable Boat).

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων πληρωμάτων στην διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων με έμφαση στην χρήση τυποποιημένων επιχειρησιακών διαδικασιών σε αντικείμενα Search and Rescue (SAR), σύμφωνα με τις ισχύουσες Διεθνείς Συμβάσεις και την εθνική νομοθεσία των δύο χωρών.

Κατά την διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως:

● Επιχειρήσεις Θαλάσσιας Απαγόρευσης (Maritime Interdiction Operations – MIO)

● Διαδικασίες Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue – SAR)

● Προχωρητικοί ελιγμοί

● Γυμνάσια αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής

● Γυμνάσια προσεγγίσεων για μεταφορά αντικειμένων

Στις 7 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών στους Αγίους Σαράντα στην Αλβανία, την οποία παρακολούθησαν ο Commander of the Albanian Naval Force Rear Admiral Adnand Agastra, ο διοικητής του Πολυεθνικού Ναυτικού Στρατηγείου GR Maritime Force αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ΠΝ ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, ο ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στην Αλβανία συνταγματάρχης (ΠΖ) Ιωάννης Μώκος, αλλά και αξιωματικοί του Λιμενικού και της Αστυνομίας της Αλβανίας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε