Η Ελλάδα θα εξέλθει από το λεγόμενο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20 Αυγούστου, μια κίνηση που θα επιτρέψει στη χώρα μεγαλύτερη ελευθερία στη χάραξη οικονομικής πολιτικής.
Οι οικονομικές εξελίξεις και η πολιτική της Ελλάδας παρακολουθούνται από το πλαίσιο αυτό από το 2018, αφού η Αθήνα εξήλθε από τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης, συνολικού ύψους άνω των 260 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ μεταξύ 2010 και 2015.
«Μετά από 12 χρόνια … ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας κλείνει», δήλωσε ο υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας. «Η Ελλάδα επιστρέφει σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα και δεν θα αποτελεί πλέον εξαίρεση στην ευρωζώνη».
Η Αθήνα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε και η έξοδός της από το πλαίσιο στις 20 Αυγούστου επιβεβαιώθηκε με επιστολή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, πρόσθεσε.
Η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία θα σημάνει περισσότερη ελευθερία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και θα φέρει πιο κοντά τον στόχο της χώρας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δήλωσε ο Σταϊκούρας.
Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα στηρίζεται αποκλειστικά στις αγορές για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Το πλαίσιο εποπτείας είχε ως στόχο να διασφαλίσει τη συνεχή λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανών πηγών οικονομικών δυσκολιών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη του μοντέλου οικονομικής διαχείρισης της ΕΕ.