Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, στις 17 Ιουνίου 2022. (Yves Herman/Reuters)

Η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ μετά από 12 χρόνια

Η Ελλάδα θα εξέλθει από το λεγόμενο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20 Αυγούστου, μια κίνηση που θα επιτρέψει στη χώρα μεγαλύτερη ελευθερία στη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Οι οικονομικές εξελίξεις και η πολιτική της Ελλάδας παρακολουθούνται από το πλαίσιο αυτό από το 2018, αφού η Αθήνα εξήλθε από τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης, συνολικού ύψους άνω των 260 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ μεταξύ 2010 και 2015.

«Μετά από 12 χρόνια … ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας κλείνει», δήλωσε ο υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας. «Η Ελλάδα επιστρέφει σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα και δεν θα αποτελεί πλέον εξαίρεση στην ευρωζώνη».

Η Αθήνα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε και η έξοδός της από το πλαίσιο στις 20 Αυγούστου επιβεβαιώθηκε με επιστολή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, πρόσθεσε.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία θα σημάνει περισσότερη ελευθερία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και θα φέρει πιο κοντά τον στόχο της χώρας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δήλωσε ο Σταϊκούρας.

Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα στηρίζεται αποκλειστικά στις αγορές για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Το πλαίσιο εποπτείας είχε ως στόχο να διασφαλίσει τη συνεχή λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανών πηγών οικονομικών δυσκολιών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη του μοντέλου οικονομικής διαχείρισης της ΕΕ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε