Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
Η ηφαιστειακή τέφρα του Ουμπίνας έχει φτάσει σε κοινότητες 10 χιλιόμετρα μακριά

Η έντονη δραστηριότητα του ηφαιστείου Ουμπίνας θέτει το Περού σε συναγερμό

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες κήρυξε η περουβιανή κυβέρνηση χθες Τετάρτη σε κοινότητες στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς στο πλέον ενεργό ηφαίστειο της χώρας, το Ουμπίνας, συνεχίζεται η έκλυση αερίων και τέφρας.

Η ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύεται από τον κρατήρα του ηφαιστείου στην περιοχή Μοκέγουα, κάπου 1.200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Λίμα, έχει φθάσει σε υψόμετρο 5.500 μέτρων κι έχει φθάσει σε κοινότητες πάνω από 10 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Περού.

Στην περιοχή που πλήττεται ζουν περίπου 2.000 άνθρωποι.

Οι τοπικές αρχές δεν έχουν δώσει εντολή να απομακρυνθούν κατεπειγόντως κάτοικοι ακόμη, όμως το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας (INDECI) κάνει ετοιμασίες, ιδίως σε καταφύγιο που κατασκευάστηκε το 2019, όταν η ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε ωθήσει τις αρχές να εκκενώσουν κοινότητες εκατοντάδων πολιτών.

Το μέτρο που κηρύχθηκε χθες επιτρέπει στην κυβέρνηση να λάβει «εξαιρετικά μέτρα» και να προχωρήσει σε «ενέργειες» για να μειωθεί ο κίνδυνος από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες υπό την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, διευκρίνισε η κυβέρνηση μέσω Twitter.

Στο νότιο Περού, όπου βρίσκονται σημαντικά μεταλλεία, εντοπίζονται πάνω από δέκα ενεργά ηφαίστεια. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται, εξάλλου, πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου καταγράφεται έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε