Σάββατο, 07 Σεπ, 2024
Διαδηλωτές κατά του νόμου έκδοσης για δίκη στοχεύουν με δέσμες λέιζερ έξω από το Νομοθετικό Συμβούλιο στο Χονγκ Κονγκ, 18 Αυγ. 2019. (LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP via Getty Images)

Η «Επιχείρηση Κίτρινα Φτερά» συνεχίζεται, αυτήν την φορά βοηθώντας στην απόδραση ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ

Ένα φουσκωτό σκάφος, μερικά iPhone, και μια πυξίδα … πέντε νέοι άντρες από το Χονγκ Κονγκ, ηλικίας 18 έως 26, διακινδύνευσαν την ζωή τους για να διαφύγουν προς την Ταϊβάν από την θάλασσα τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους με απλό εξοπλισμό και περισσότερες από 10 ώρες πλεύσης στον φόβο. Αυτές είναι κάποιες από τις σκηνές που τρεις από αυτούς μοιράστηκαν πρόσφατα με την Wall Street Journal.

Οι τρεις άντρες είναι ο Ρέυ, ένας 25χρονος εργαζόμενος αποθήκης, ο Τόμμυ, ένας 22χρονος φοιτητής καλών τεχνών, και ο Κέννυ, ένας 26χρονος πολιτικός μηχανικός. Είπαν στην Wall Street Journal ότι τον καιρό της διαφυγής τους από το Χονγκ Κονγκ, και οι τρεις κρύβονταν, και δύο από αυτούς είχαν καταδικαστεί από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, και πιθανότατα θα τους περίμεναν χρόνια στην φυλακή.

Για λόγους ασφαλείας, μόνο τα Αγγλικά τους ονόματα δόθηκαν, και τα επώνυμα δεν δημοσιεύτηκαν.

Οι Ρέυ, Τόμμυ και Κέννυ αποφάσισαν να δραπετεύσουν από το Χονγκ Κονγκ αφότου θεώρησαν ότι είχαν διωχθεί ποινικά με άδικη απόφαση για την συμμετοχή τους σε φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις το 2019. Δαπάνησαν περίπου $1.300 ο καθένας για ένα φουσκωτό σκάφος με δύο κινητήρες. Παλιότερα, ο Τόμμυ και ο Κέννυ είχαν ξοδέψει χιλιάδες δολάρια προσπαθώντας να διαφύγουν από το Χονγκ Κονγκ αλλά χωρίς επιτυχία.

Για να αποφύγουν αντίποινα από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, δεν αποκάλυψαν ποιος οργάνωσε την απόδραση.

Μια μέρα στα μέσα Ιουλίου πέρυσι, αφότου πλοηγούσαν το σκάφος ο ένας μετά τον άλλον για περισσότερες από πέντε ώρες, και έφτασαν σε διεθνή ύδατα με τα κινητά τους τηλέφωνα iPhone και μια πυξίδα, μείωσαν ταχύτητα και έφαγαν τα αποθέματά τους σε πατατάκια, καραμέλες, και κονσέρβες καλαμποκιού.

Στην συνέχεια, μετά από περισσότερες από 10 ώρες στην θάλασσα, έκλεισαν την μηχανή. Ο Κέννυ τύλιξε ένα σχοινί γύρω από τον έλικα, προκαλώντας σε μία από τις μηχανές υπερθέρμανση και ζημία. Πίστεψαν ότι με μία μόνο μηχανή και χωρίς αρκετά καύσιμα, αυτοί που θα τους έβρισκαν θα έπρεπε να τους μεταφέρουν στην ξηρά.

Στο σκοτάδι, έστειλαν σήματα SOS με έναν φακό, και περίπου μια ώρα αργότερα, η Ακτοφυλακή της Ταϊβάν τους μετέφερε στο Ντονγκσά και από εκεί σε μια μυστική τοποθεσία στην Καοσιούνγκ. Οι αρχές εκεί τους έδωσαν τις αναγκαίες προμήθειες.

Κάποιοι από τους πέντε είχαν την ελπίδα να μείνουν στην Ταϊβάν αλλά τους είπαν ότι θα έπρεπε να φύγουν. Οι αξιωματούχοι εθνικής ασφαλείας της Ταϊβάν ανησυχούσαν ότι η βοήθεια σε πρόσφυγες του Χονγκ Κονγκ μπορεί να χρησιμοποιούνταν από το κινεζικό καθεστώς ως πρόσχημα εισβολής στην Ταϊβάν.

Ο Σάμιουελ Τσου, ο γεννημένος στο Χονγκ Κονγκ κάτοικος Ουάσινγκτον και διευθυντής του Δημοκρατικού Συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ, είπε στην Wall Street Journal ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε σε επαφή μαζί του αφότου έμαθε για την απόδραση και του ζήτησε να βοηθήσει να φέρει τους πέντες άντρες στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω διαδικασίας ανθρωπιστικής αδείας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Χρειάστηκαν έξι μήνες αλλά στις 13 Ιαν. 2021, οι πέντε άντρες έφτασαν στην Νέα Υόρκη με μια εμπορική πτήση μέσω Ζυρίχης. Τώρα, αιτούνται πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, δεν ήταν τυχεροί όλοι όσοι δραπέτευσαν από την Κίνα. Στις 23 Αυγούστου πέρυσι, άλλοι 12 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δραπέτευσαν δια θαλάσσης αλλά σταματήθηκαν από την Ακτοφυλακή Γκουαντόνγκ. Συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση.

Δύο μήνες μετά, οκτώ από αυτούς καταδικάστηκαν σε επτά μήνες φυλάκιση.

Η κινεζική αστυνομία επίσης ξόδεψε δύο μήνες παρακολουθώντας εντατικά και σταματώντας πληροφορίες για την προσπάθεια διαφυγής τους.

Στην συνέχεια, στις 10 Οκτωβρίου 2020, εννέα κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ συνελήφθησαν για την βοήθεια των 12 στην προσπάθεια διαφυγής τους – τέσσερις άντρες και πέντε γυναίκες, ο νεότερος 27 ετών και ο μεγαλύτερος 72 ετών. Μεταξύ αυτών είναι ο Τζονγκ Σιουεγίνγκ, μέλος της τοπικής πολιτικής ομάδας Hong Kong Indigenous, και η Τανγκ Γιουέν Τσινγκ, σύζυγος του κοινωνικού ακτιβιστή του Χονγκ Κονγκ Λιού Σαντσίνγκ.

Στις 14 Ιαν., η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε άλλους 11 ανθρώπους με κατηγορίες βοήθειας στους 12 που σταματήθηκαν το προηγούμενο έτος, περιλαμβανομένου του δικηγόρου και Δημοτικού Συμβούλου Ντάνιελ Γουόνγκ Κουόκ-τουνγκ, και της μητέρας τής Γουίλις Χο, αντιδιευθύντριας της Φοιτητικής Ένωσης Χονγκ Κονγκ. Ο Γουόνγκ είχε ξεκινήσει ένα εστιατόριο «Ομπρέλα» στην Ταϊβάν για να δίνει βοήθεια σε ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ που ζούσαν εξόριστοι στην Ταϊβάν, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά του νόμο έκδοσης στο Χονγκ Κονγκ.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την προσπάθεια διαφυγής είναι υψηλοί. Αλλά για πολλούς κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που αντιμετωπίζουν μεγάλες ποινές για συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά του νόμου έκδοσης, η επιλογή παραμένει να δραπετεύσουν.

Τον Φεβρουάριο, μια ομάδα φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες εκκίνησε την «Νέα Επιχείρηση Κίτρινα Φτερά» για να διασώσει ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ που αντιμετώπιζαν σύλληψη και καταδίκη.

Ο Τζενγκ Τσουντζού, αντιπρόεδρος της Ηνωμένης Έδρας του Δημοκρατικού Κόμματος Κίνας, είπε στην Epoch Times ότι η «Νέα Επιχείρηση Κίτρινα Φτερά» εκκινήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ που εξαναγκάστηκαν να διαφύγουν.

«Δεν έχουν μέρος να πάνε μετά την απόδραση, και έτσι τους βοηθάμε να έρθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και να ζητήσουν προστασία εδώ», είπε ο Τζενγκ.

Έως τώρα, τέσσερις κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του νόμου έκδοσης έχουν λάβει άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της «Νέας Επιχείρησης Κίτρινα Φτερά», και πολλοί ακόμα περιμένουν συνεντεύξεις ή εμφανίσεις σε δικαστήριο.

Ένας από αυτούς, ο Βαν (ψευδώνυμο), ένας 21χρονος εξόριστος του Χονγκ Κονγκ, έλαβε άσυλο σε δικαστήριο μετανάστευσης στα μέσα Ιουνίου. Ο Βαν έχει ακόμα ουλές που του άφησε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ.

Στις 17 Ιουνίου, η Ηνωμένη Έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος Κίνας έλαβε μια επιστολή σύστασης από την βουλευτή της Καλιφόρνια Λίντα Σάντσεζ (Δ-ΚΑ), που αναγνώριζε τις προσπάθειες της Νέας Επιχείρησης Κίτρινα Φτερά.

Το όνομα «Νέα Επιχείρηση Κίτρινα Φτερά» προέρχεται από το «Επιχείρηση Κίτρινα Φτερά», ένα πρόγραμμα που είχε βοηθήσει Κινέζους να δραπετεύσουν από την Κίνα μετά την Σφαγή στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Το όνομα «Επιχείρηση Κίτρινα Φτερά» προέρχεται από ένα ποίημα «Τα Κίτρινα Φτερά στην Άγρια Φύση», από τον Τσάο Τζι, έναν πρίγκιπα στο κράτος Γουέι την περίοδο των Τριών Βασιλείων της Κίνας (220 έως 280 μ.Χ.), και ολοκληρωμένο ποιητή.

«Αν και η παγίδα είναι χαρούμενη που το κίτρινο πουλί μέσα της θα πιαστεί,

Του νέου άντρα η καρδιά για αυτό πονεί.

Όταν κόβει την παγίδα το ξίφος τραβώντας,

Το κίτρινο πουλί ελευθερώνεται στον αέρα πετώντας.»

Εκείνο τον καιρό, ο Τσάο Τζι δεν μπορούσε να διασώσει τους στενούς του φίλους, και έτσι εξέφρασε την λύπη του με αυτό το ποίημα, που έχει αγαπηθεί και διαδοθεί ευρέως στην Κίνα από τότε.

Από την Jennifer Zeng.
Η Kathleen Li συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε