Πέμπτη, 14 Νοέ, 2024
(Sebastian Kaulitzki/Shutterstock)

Η επιβίωση μετά από μεταμόσχευση μπορεί να βασίζεται στο εντερικό μικροβίωμα

«Ανθυγιεινά» μοτίβα στο εντερικό μικροβίωμα βρέθηκαν ανάμεσα σε παραλήπτες οργάνων που πέθαναν από οποιαδήποτε αιτία- συγκεκριμένα από καρκίνο και μόλυνση.

Ένας τρόπος για να επιμηκύνουμε την ζωή των ανθρώπων που έλαβαν μεταμόσχευση οργάνου θα μπορούσε να είναι η διευθέτηση των κακών εντερικών μικροβιακών εντυπώσεων που η νέα έρευνα δείχνει ότι συνδέεται με την μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου στο περιοδικό BMJ, σημείωσε συγκεκριμένα μοτίβα στο εντερικό μικροβίωμα ανάμεσα σε αυτούς που πέθαναν ύστερα από μεταμόσχευση νεφρού, ήπατος, καρδιάς και πνευμόνων. Τα μικροβιακά αποτυπώματα συμπεριλάμβαναν την ποικιλία των μικροβίων, τον πλούτο των γονιδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, πώς τα αποτυπώματα συγκρίθηκαν με τους ελέγχους, καθώς και τους παράγοντες λοιμογόνου δράσης, οι οποίοι είναι μόρια σχετιζόμενα με τα βακτήρια τα οποία μπορούν να μολύνουν κύτταρα και να προκαλέσουν ασθένειες.

Αυτοί με «ανθυγιεινό»  μοτίβο εντερικού μικροβιακού αποτυπώματος βίωσαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, παρόλο που τα περισσότερα μοτίβα συνδέθηκαν με καρκίνο και λοίμωξη.

«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τα αναδυόμενα αποδεικτικά στοιχεία πως η εντερική δυσβίωση συνδέεται με μακροπρόθεσμη επιβίωση, υποδεικνύοντας πως οι θεραπείες που στοχεύουν το εντερικό μικροβίωμα ίσως βελτιώσουν την έκβαση του ασθενή, ωστόσο η αιτιολογική σύνδεση θα πρέπει να αναγνωριστεί πρώτα», συμπέρανε η μελέτη.

Οι συγγραφείς σημείωσαν πως τα ευρήματα έχουν επίσης επιπτώσεις πέρα από την κοινότητα των μεταμοσχεύσεων οργάνων. Μελέτες έχουν δείξει πως οι μικροβιακές ανισορροπίες, που ονομάζονται δυσβιώσεις, σχετίζονται με ασθένειες όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο διαβήτης, ο αυτισμός και πολλές άλλες. Αυτή είναι μια μελέτη ανάμεσα σε λίγες που σύγκριναν τα δεδομένα του εντερικού μικροβιώματος με την μακροπρόθεσμη επιβίωση.

Μελέτη του 2022 στο περιοδικό Science Translational Medicine σημείωσε πως αυτοί με τελικό στάδιο ηπατική ή νεφρικής νόσου πριν και μετά την μεταμόσχευση είχαν παρόμοια ευρήματα σχετικά με το μικροβίωμα. Σημείωσε επίσης πως τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μετά την μεταμόσχευση συνδέθηκαν με δυσβίωση.

Επειδή η δυσβίωση είναι υψηλότερη σε αυτούς που δέχτηκαν μόσχευμα, είναι πιο εύκολο να εντοπίσουμε με ακρίβεια τα μοτίβα που σχετίζονται με το μικροβίωμα και τον θάνατο, σύμφωνα με δελτίο τύπου του BMJ σχετικά με την μελέτη.

Ερευνητές εξέτασαν τα προφίλ μικροβιώματος από 1.337 δέκτες μοσχευμάτων (766 νεφρούς 334 ήπατος, 170 πνεύμονα και 67 καρδιάς) και τα σύγκριναν με 8.208 προφίλ εντερικού μικροβιώματος από άτομα στην ίδια γεωγραφική περιοχή της βόρειας Ολλανδίας.

Σχεδόν το 60% των δεκτών μεταμόσχευσης ήταν άντρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη και μέσο όρο χρόνου μετά την μεταμόσχευση τα 7,5 χρόνια.

Η μελέτη ακολούθησε τους ασθενείς για 6,5 χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων 162 παραλήπτες πέθαναν. Οι κύριες αιτίες θανάτου ήταν η μόλυνση, η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος. Βασικό εύρημα έδειξε όσο πιο πολύ το μοτίβο των εντερικών τους μικροβιωμάτων παρέκλινε από αυτό της ομάδας ελέγχου, τόσο πιο επιρρεπείς ήταν στο θάνατο άσχετα από το ποιο όργανο ήταν που μεταμοσχεύθηκε.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν 23 είδη βακτηρίων που είχαν κάποια συσχέτιση με τον κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου:

  • «Αφθονία των τεσσάρων ειδών κλωστριδίου είχαν σχέση με θάνατο από κάθε αιτία και συγκεκριμένα της λοίμωξης», όπως επίσης και του βακτηρίου Hungatella [sic] hathewayi και του Veillonella parvula.
  • Υψηλοί αριθμοί του βακτηρίου Ruminococcus gnavus, όπως επίσης και μικροί αριθμοί του βακτηρίου Germigger [sic] formicilis, του Firmicutes bacterium CAG 83, του Eubacterium hallii και του Faecalibacterium prausnitzi [sic] συνδέθηκαν με θάνατο από οποιαδήποτε αιτία και με καρκίνο.

Τα τελευταία τέσσερα είδη παράγουν βουτυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που παίζει ρόλο στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην διατήρηση της ακεραιότητας του τοιχώματος του εντέρου.

 

Από την Amy Denney

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε