Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Γυναίκες αγκαλιάζονται κοντά στο κτίριο που κατέρρευσε στο Χατάι της Τουρκίας, στις 7 Φεβρουαρίου 2023. (Burak Kara/Getty Images)

Η επόμενη μέρα: Στα Άδανα της Τουρκίας διατηρούν ελπίδες για τους αγνοούμενους αγαπημένους τους

Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 11.700 νεκρούς, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία από αξιωματούχους και γιατρούς.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 9.057, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.

Άδανα – Τουρκία

Οι κάτοικοι της επαρχίας πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την καταστροφή – και ελπίζουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν χαθεί μπορεί να βρεθούν.

«Έξι από τα μέλη της οικογένειάς μου εξακολουθούν να αγνοούνται», δήλωσε ο Davut Karaagac, ο οποίος έσπευσε στα Άδανα από την Κωνσταντινούπολη αμέσως μετά τον πρώτο σεισμό.

«Τις τελευταίες 48 ώρες, βοηθήσαμε τα σωστικά συνεργεία να ανασύρουν αρκετούς ανθρώπους κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ο Karaagac, 57 ετών, στην Epoch Times. «Αλλά κανένας από αυτούς δεν ήταν μέλος της οικογένειάς μου».

Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών, σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου, ισοπεδώνοντας κτίρια και σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους σε 10 επαρχίες.

Εννέα ώρες αργότερα, η ίδια περιοχή χτυπήθηκε από σεισμό 7,6 βαθμών που επέτεινε την καταστροφή.

«Ήμασταν εδώ όταν χτύπησε ο δεύτερος σεισμός», δήλωσε ο Karaagac. «Τα πολυώροφα κτίρια ταλαντεύονταν πέρα δώθε. Υπήρχε παντού καπνός και σκόνη».

Ο Davut Karaagac, κάτοικος της περιοχής, περιμένει νέα για τους έξι αγνοούμενους συγγενείς του την επομένη των δύο σεισμών που σημειώθηκαν στην επαρχία των Αδάνων, στην Τουρκία, στις 6 Φεβρουαρίου 2023. (Ercan Koc για τους Epoch Times)

 

Τις ώρες μετά τον δεύτερο σεισμό, ο Karaagac λέει ότι βοήθησε να βγουν 17 άνθρωποι από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

«Αλλά από αυτούς”, είπε, “μόνο δύο από αυτούς ήταν ζωντανοί».

Ο Mehmet Turacci, ένας 33χρονος κάτοικος που ήταν μάρτυρας των απανωτών σεισμών, περιέγραψε την εμπειρία -και τα επακόλουθά της- ως “τρομακτική”.

«Είδα ανθρώπους να ανασύρονται από τα ερείπια, νεκρούς και ζωντανούς», δήλωσε στην Epoch Times. «Κάτω από τέτοιες τραυματικές συνθήκες, είναι πραγματικά δύσκολο να παραμείνεις ήρεμος και να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου».

«Παρόλα αυτά, κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τις προσπάθειες διάσωσης και να διανείμω τρόφιμα στους επιζώντες», είπε.

Κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν καθώς ένας γερανός κοσκινίζει τα συντρίμμια ενός οκταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε μετά τον δεύτερο από τους δύο σεισμούς στην επαρχία των Αδάνων, στην Τουρκία, στις 6 Φεβρουαρίου 2023. (Ercan Koc για τους Epoch Times)

 

Εν τω μεταξύ στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, οι δίδυμοι σεισμοί προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στις βόρειες επαρχίες Ιντλίμπ, Χαλέπι, Χάμα, Λατάκια και Ράκα. Σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας, περισσότεροι από 2.662 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Το επίκεντρο και των δύο σεισμών ήταν στην επαρχία Καχραμανμάρας της Τουρκίας. Προκάλεσαν όμως εκτεταμένες ζημιές και στις νότιες επαρχίες Άδανα, Γκαζιαντέπ, Σανλιούρφα, Ντιγιάρμπακιρ, Αντιγιαμάν, Μαλάτια, Οσμανίγιε, Χατάι και Κιλίς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, χιλιάδες επιζώντες έχουν ανασυρθεί με επιτυχία κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Αλλά με τις νυχτερινές θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από το μηδέν, οι πιθανότητες επιβίωσης φαίνονται όλο και πιο λίγες.

Παρ’ όλα αυτά, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης -και πλήθος τοπικών εθελοντών- συνεχίζουν να ψάχνουν τα συντρίμμια με την ελπίδα να βρουν επιζώντες στα Άδανα και σε άλλες πληγείσες περιοχές.

«Θα μπορούσα να είμαι εγώ παγιδευμένος κάτω από τα συντρίμμια», δήλωσε ένας εθελοντής διασώστης και κάτοικος των Αδάνων, τεχνικός στο επάγγελμα, ο οποίος προτίμησε να μην δώσει το όνομά του.

«Εξακολουθώ να ελπίζω ότι θα βρούμε περισσότερους ανθρώπους ζωντανούς», δήλωσε στην Epoch Times.

«Μπορούμε ακόμη να ακούσουμε ήχους που προέρχονται κάτω από τα συντρίμμια. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, σταματάμε όλα τα μηχανήματά μας και προσπαθούμε να εστιάσουμε στην πηγή του θορύβου.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη 30 άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια».

Μια ομάδα διάσωσης αναζητά μια μητέρα και μια κόρη που παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου 14 ορόφων που κατέρρευσε μετά τον πρώτο από τους δύο σεισμούς στην επαρχία των Αδάνων, στην Τουρκία, στις 7 Φεβρουαρίου 2023. (Ercan Koc για την Epoch Times)

 

Ο Salih Oral, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός πολυτελούς εστιατορίου στο κέντρο των Αδάνων, κράτησε το εστιατόριό του ανοιχτό όλο το εικοσιτετράωρο για να παρέχει φαγητό και καταφύγιο στους κατοίκους της περιοχής που έχουν μείνει άστεγοι από τους σεισμούς.

«Από τότε που χτύπησε ο πρώτος σεισμός, παρέχουμε φαγητό, σούπα και ζεστά ροφήματα στους επιζώντες, ορισμένοι από τους οποίους δεν έχουν πού αλλού να πάνε», δήλωσε ο 40χρονος Oral στην Epoch Times. «Κάποιοι από αυτούς κοιμούνται ακόμη και εδώ».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη σειρά των σεισμών ως μία από τις «μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές» που έπληξαν την Τουρκία τον τελευταίο αιώνα.

Το 1939, ένας σεισμός στην κεντρική επαρχία Ερζίντζαν της Τουρκίας σκότωσε περισσότερους από 32.000 ανθρώπους. Έξι δεκαετίες αργότερα, η βορειοδυτική επαρχία Ιζμίτ συγκλονίστηκε από σεισμό 7,6 βαθμών που άφησε πίσω του περισσότερους από 17.000 νεκρούς.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι της περιοχής, η οποία βρίσκεται πάνω σε μια σημαντική γραμμή ρήγματος, παραμένουν φοβισμένοι για νέα σεισμική δραστηριότητα.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε