Δευτέρα, 23 Δεκ, 2024
Αυτό το μεγάλο δαχτυλίδι από νεφρίτη, από τη Δυναστείας Τσινγκ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του στυλ που κυριάρχησε στην κινέζικη τέχνη κατασκευής κοσμημάτων για πολλά χρόνια. (ευγενική παραχώρηση του National Palace Museum)

Η ευγενής και ιερή φύση του νεφρίτη στην κινέζικη παράδοση

Της Ann Lin

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Ο νεφρίτης είναι ένα είδος πανέμορφης πέτρας που παραπέμπει στη ρευστότητα του νερού και στην ευγένεια. Στη λεπτή αλλά στέρεη υφή του συμπυκνώνονται χιλιάδες χρόνια κινέζικου πολιτισμού. Η ονοματοδοσία, η ποίηση, η λογοτεχνία και η ζωγραφική μπορούν να μας δώσουν μια ιδέα για τον απεριόριστο θαυμασμό και την αγάπη του κινεζικού λαού για τον νεφρίτη.

Ένας μύθος από τη Νεολιθική Εποχή

Στην κινεζική μυθολογία, ο Γκονγκ Γκονγκ, άρχοντας των νερών, ηττήθηκε σε μια επική μάχη από τον Τζου Ρονγκ, άρχοντα της φωτιάς. Ντροπιασμένος και εξαγριωμένος, ο Γκονγκ Γκονγκ κατέστρεψε έναν από τους στύλους που διατηρούσαν την ισορροπία και τη σταθερότητα στο σύμπαν. Η Γη κατέρρευσε και χάος και καταστροφές χτύπησαν τους ανθρώπους γεμίζοντας τις ζωές τους με ατελείωτο πόνο. Η Νούβα, μητέρα όλων των ανθρώπων, λυπήθηκε πολύ από αυτή την τραγωδία. Προκειμένου να κλείσει την τρύπα του ουρανού και να σώσει τους ανθρώπους, ένωσε μαζί πεντάχρωμες πέτρες. Ό,τι περίσσεψε από τις πέτρες σκορπίστηκε μακριά και έγινε τα διάφορα είδη του νεφρίτη. Αυτή είναι η καταγωγή της ιερότητας και της ευγενικής φύσης του νεφρίτη στον κινέζικο πολιτισμό.

Σε έναν αρχαίο κινέζικο θρύλο, η θεά Νούβα επιδιόρθωσε τον ουρανό με πεντάχρωμες πέτρες. Αυτός ο μύθος, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, είναι η προέλευση της ιερότητας και της ευγενούς φύσης του νεφρίτη στον κινεζικό πολιτισμό. Δυναστεία Τσινγκ, «Η θεά Νούβα επιδιορθώνει τον ουρανό», του Σιάο Γιουνκόνγκ (1596-1673). (Public Domain)

 

Τα ορυκτά νεφρίτη υψηλής ποιότητας είναι ανθεκτικά σε ανώτατες θερμοκρασίες, πίεση και διάβρωση. Η δύναμή του, αλληγορία για το ψυχικό σθένος, ήταν γνωστή στους προγόνους μας ήδη από τη Νεολιθική Εποχή. Στην αρχαία Κίνα, ο νεφρίτης θεωρούνταν μέσον επικοινωνίας με το θείο και ενσάρκωση αρετών, όπως η εντιμότητα, η αγνότητα, η ευπρέπεια και η μεγαθυμία. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον νεφρίτη για να περιγράψουν ανθρώπους ευγενούς χαρακτήρα. Ο νεφρίτης είναι σταθερός και συγκροτημένος. Λάμπει ακόμα και κάτω από τη σκόνη και τη βρωμιά. Η καθαρότητα και οι αρετές του αποκαλύπτονται αν σκαλιστεί και γυαλιστεί.

Αυτό το μεγάλο δαχτυλίδι από νεφρίτη της Δυναστείας Τσινγκ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του στυλ που κυριάρχησε στην κινέζικη τέχνη κατασκευής κοσμημάτων για πολλά χρόνια. (ευγενική παραχώρηση του National Palace Museum)

 

Τα κοσμήματα από νεφρίτη ως γαμήλια δώρα

Ένα βραχιόλι από νεφρίτη είναι το πιο απέριττο και αγνό είδος κοσμήματος από νεφρίτη – χωρίς διαμάντια ή περίτεχνα σχέδια. Ωστόσο, η απλότητά του απαιτεί υψηλότερη ποιότητα πρώτης ύλης. Στον κλάδο του νεφρίτη, τα βραχιόλια είναι τα πιο πολύτιμα κοσμήματα απ’ όλα. Όταν οι τεχνίτες παραλαμβάνουν ένα καινούριο κομμάτι νεφρίτη, πρώτα εξετάζουν τις ρωγμές και τα χρώματα της πέτρας. Κατόπιν αποφασίζουν για το μέγεθος του βραχιολιού. Τέλος, ό,τι έχει μείνει από το αρχικό κομμάτι της πέτρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλα κοσμήματα. Νεφρίτης βάρους 10 κιλών μπορεί να γίνει δεκάδες μενταγιόν, αλλά η ίδια ποσότητα ίσα που θα δώσει δυο βραχιόλια. Συνεπώς, τα βραχιόλια από νεφρίτη είναι σπάνια.

Στην αρχαία Κίνα, αποτελούσαν πολύτιμα δώρα και ενθύμια. Οι παρακάτω στίχοι ενός αρχαίου κινέζικου ποιήματος υποδεικνύουν ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα συμβόλιζαν την παντοτινή αγάπη και αφοσίωση: «Πώς θα αντέξουμε τον χωρισμό; Τα βραχιόλια από νεφρίτη γύρω απ’ τους καρπούς μας». Ήταν οικογενειακά κειμήλια και προίκα. Οι μητέρες έδιναν αυτά τα βραχιόλια στις κόρες ή στις νύφες τους για καλοτυχία και ευλογίες. Αν και αυτή η συνήθεια τείνει να εκλείψει, τα βραχιόλια από νεφρίτη παραμένουν δώρα υψηλής αξίας.

Αυτό το βραχιόλι από Χετιανό λευκό νεφρίτη (μια από τις τέσσερεις καλύτερες ποιότητες) βρίσκεται στο National Palace Museum της Ταϊβάν. (ευγενική παραχώρηση του National Palace Museum)

 

Οι ιδιότητες του νεφρίτη ενσαρκώνουν την ανθρώπινη αρετή

Σήμερα, αν και σπανίως χρησιμοποιούνται πια σαν σύμβολα αγάπης, τα βραχιόλια από νεφρίτη έχουν την προτίμηση των γυναικών, που αγαπούν τη λεία υφή τους και τη λαμπρότητά τους. Ένας άνθρωπος που φορά κοσμήματα από νεφρίτη θεωρείται ευγενής και κομψός. Τα πιο δημοφιλή στους Κινέζους είδη νεφρίτη είναι ο νεφρίτης Φέι Κούι και ο Χετιανός νεφρίτης.

Ο Χετιανός νεφρίτης είναι μαλακός αλλά πυκνός. Από αυτό το είδος, ο πιο πολύτιμος είναι ο νεφρίτης «αρνίσιο λίπος». Βρίσκεται σε μικρά λατομεία, διαβρωμένα από τα ρέματα που κατεβαίνουν από τα βουνά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Φημίζεται για την αγνότητα, την ομορφιά και την ανθεκτικότητά του στη φθορά. Οι γυναίκες που φορούν κοσμήματα από νεφρίτη «αρνίσιο λίπος» θεωρούνται ότι έχουν την ευγένεια και την αντοχή του.

Ο νεφρίτης Φέι Κούι, βασιλιάς ανάμεσα στους νεφρίτες, έχει την ομορφιά και του νεφρίτη και του διαμαντιού. Το φερώνυμο πουλί έχει είτε κατακόκκινα φτερά είτε πράσινα-σμαραγδένια. Τα κομμάτια του Φέι Κούι ποικίλλουν σε πάχος, ένταση, ομοιογένεια και χρώμα. Μπορεί να είναι λευκά, πράσινα, κόκκινα, μωβ, πορτοκαλί, κίτρινα, καφέ ή μαύρα και αντιπροσωπεύουν διαφορετικά είδη ομορφιάς και χαρακτήρα.

Βραχιόλι από νεφρίτη Φέι Κούι, Δυναστεία Τσινγκ (1644-1911). Παρόλο που αυτό το είδος νεφρίτη υπάρχει σε πολλά χρώματα, είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα κομμάτι να περιέχει τρία χρώματα μαζί. Αυτό το εντυπωσιακό τρίχρωμο βραχιόλι συμβολίζει τις ευλογίες, την τύχη και τη μακροζωία. (ευγενική παραχώρηση του National Palace Museum)

 

Ο καθαρός και διαφανής πράσινος νεφρίτης Φέι Κούι, το πράσινο του αυτοκράτορα, είναι ο πιο πολύτιμος νεφρίτης όλων. Συμβολίζει την ενέργεια, την ακεραιότητα και την ελπίδα. Η χήρα αυτοκράτειρα Σίσι (Cixi) και η Σόονγκ Μέι-λινγκ, πρώτη κυρία της Δημοκρατίας της Κίνας, είχαν στην κατοχή τους πολύτιμα βραχιόλια από νεφρίτη.

Αυτά τα δυο βραχιόλια από πράσινο του αυτοκράτορα νεφρίτη Φέι Κούι φτιάχτηκαν από το ίδιο κομμάτι πέτρας. Σαν ζευγάρι, αντιπροσωπεύουν την πιστή αγάπη και μας θυμίζουν ότι τα καλά πράγματα έρχονται εις διπλούν.

 

Το είδος νεφρίτη που θα επιλέξει κάποιος, μπορεί να είναι ενδεικτικό της προσωπικότητάς του. Όπως λέει κι ένα παλιό ρητό, ο νεφρίτης είναι ταυτόχρονα μαλακός αλλά και σταθερός, διακριτικός αλλά και εντυπωσιακός. Καθώς το μέγεθος ενός βραχιολιού δεν μπορεί να αλλάξει ή να προσαρμοστεί, δεν είναι ο πελάτης αυτός που διαλέγει το βραχιόλι. Αντιθέτως, το βραχιόλι θα επιλέξει τον ιδιοκτήτη του.

Μέρος του «Ιατρικού Βούδα Μπαϊσαγιαγκούρου (Γιαοσί Φο)», αγνώστου καλλιτέχνη, 762-827 μ.Χ., Μέση Δυναστεία Τανγκ. Αυτό το τμήμα της τοιχογραφίας προέρχεται από τα Σπήλαια Μογκάο, γνωστά και ως Σπήλαια των χιλιάδων Βούδων, σπήλαιο 112. Όλοι οι Βούδες φορούν στους λαιμούς τους παραδοσιακά στολίδια από χρυσό, ασήμι και νεφρίτη. (Public Domain)

Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι ο νεφρίτης εξευγενίζεται με τη χρήση και ότι εξευγενίζει με τη σειρά του αυτόν που τον φορά. Η θεϊκή πέτρα μπορεί να απομακρύνει τις βρωμιές από τις γωνίες του μυαλού μας και να φέρει γαλήνη. Ο νεφρίτης δεν χάνει την αγνότητα και το λιτό κάλλος του με την πάροδο του χρόνου, αλλά συνεχίζει να ευλογεί τη ζωή μας με τη ζεστασιά και την ευγένειά του.

Το παρόν άρθρο της Αν Λιν μεταφράστηκε στα αγγλικά από την Αν Σκοτ.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε