Δευτέρα, 22 Απρ, 2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει το TikTok στα διοικητικά της όργανα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια

Η κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο TikTok απαγορεύτηκε στα δύο μεγαλύτερα θεσμικά όργανα χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την προώθηση της ατζέντας του Πεκίνου στο εξωτερικό.

Το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, έχει επικριθεί ευρέως για το τοξικό περιεχόμενό του και έχει απαγορευτεί από πολλές χώρες καθώς και από 25 πολιτείες των ΗΠΑ, λόγω ανησυχιών για την ανταλλαγή δεδομένων με το Πεκίνο και την προώθηση της ατζέντας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Ο επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ανακοίνωσε την απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρνήθηκε να πει αν η Επιτροπή είχε αντιμετωπίσει περιστατικά που αφορούσαν το TikTok.

Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που η Κίνα και η Δύση είναι πιο εμφανώς εγκλωβισμένες σε μια διελκυστίνδα που κυμαίνεται από τα κατασκοπευτικά μπαλόνια μέχρι την παραγωγή τσιπ υπολογιστών.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση θα εφαρμοστεί σε επαγγελματικά και προσωπικά τηλέφωνα και συσκευές.

«Για να αυξήσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το εταιρικό διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση της εφαρμογής TikTok στις εταιρικές συσκευές της και στις προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην προστασία της Επιτροπής από απειλές και ενέργειες κυβερνοασφάλειας που ενδέχεται να αξιοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του εταιρικού περιβάλλοντος της Επιτροπής», προστίθεται.

Το TikTok δήλωσε ότι είναι απογοητευμένο από την απαγόρευση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι είναι ενήμερο για την ενέργεια της Επιτροπής και ότι βρίσκεται σε επαφή μαζί της.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν και αξιολογούν επίσης όλες τις πιθανές παραβιάσεις δεδομένων που σχετίζονται με την εφαρμογή και θα εξετάσουν την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν διατυπώσουν συστάσεις προς τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε εκπρόσωπος.

Στη Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ των 27, η υπουργός Δικαιοσύνης αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη αυτόν τον μήνα επειδή δεν είχε αποκαλύψει ότι είχε εγκαταστήσει το TikTok στο κυβερνητικό της τηλέφωνο.

Το TikTok δέχεται επίσης πιέσεις από την ΕΕ να συμμορφωθεί με τους επερχόμενους νέους ψηφιακούς κανονισμούς που αποσκοπούν στο να αναγκάσουν τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να καθαρίσουν το τοξικό και παράνομο περιεχόμενο μαζί με τους αυστηρούς κανόνες απορρήτου δεδομένων του μπλοκ.

Άλλες απαγορεύσεις

Το TikTok και δεκάδες άλλες κινεζικές εφαρμογές απαγορεύτηκαν στην Ινδία τον Ιούνιο του 2020, λόγω ανησυχιών σχετικά με την πιθανή επιζήμια δράση τους για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας.

Η Ταϊβάν απαγόρευσε το TikTok και ορισμένες άλλες κινεζικές εφαρμογές σε κρατικές συσκευές και τον Δεκέμβριο του 2022 ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για ύποπτες παράνομες δραστηριότητες στο νησί.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε τον Δεκέμβριο του 2022 νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok σε ομοσπονδιακές συσκευές. Το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Τα πανεπιστήμια Boise State University, University of Oklahoma, University of Texas-Austin και West Texas A&M University είναι μερικά από τα σχολεία που έχουν απαγορεύσει το TikTok σε πανεπιστημιακές συσκευές και δίκτυα Wi-Fi.

Το Τέξας, το Μέριλαντ, η Αλαμπάμα και η Γιούτα συγκαταλέγονται μεταξύ των 25 πολιτειών που έχουν εκδώσει εντολές προς το προσωπικό να μην χρησιμοποιούν το TikTok σε κυβερνητικές συσκευές.

Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε