Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης προετοιμάζει μια δόση του εμβολίου COVID-19 της Pfizer BioNTech σε εικόνα αρχείου. (Ezra Acayan/Getty Images)

Ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή επιβεβαιώνει ότι η BioNTech δεν επισήμανε την αλληλουχία DNA στο εμβόλιο COVID-19

Ο συνεργάτης της Pfizer, η BioNTech, δεν επισήμανε μια αλληλουχία DNA στο εμβόλιο COVID-19, όπως επιβεβαίωσε μια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

«Ενώ η πλήρης αλληλουχία του DNA του πλασμιδιακού αρχικού υλικού δόθηκε στην αρχική αίτηση άδειας κυκλοφορίας για το Comirnaty, ο αιτών δεν τόνισε συγκεκριμένα την αλληλουχία SV40», ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) στην Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Το email ήρθε αφού η Health Canada δήλωσε στην Epoch Times ότι αναμένει από τους χορηγούς να προσδιορίσουν τις αλληλουχίες όπως είναι ο ενισχυτής DNA του ιού Simian Virus 40 (SV40), αλλά ότι η Pfizer και η BioNTech δεν το έκαναν.

Η BioNTech και η Pfizer δεν έχουν απαντήσει σε αιτήματα για σχόλια.

Η BioNTech δεν επισήμανε τη συμπερίληψη του ενισχυτή στο εμβόλιό της επειδή «θεωρήθηκε ότι είναι ένα μη λειτουργικό μέρος του πλασμιδίου», δήλωσε ο EMA. «Έκτοτε διευκρίνισαν αυτές τις πληροφορίες σε απάντηση των ερωτήσεων που έθεσε ο EMA».

Ο EMA δήλωσε ότι τμήματα της αλληλουχίας SV40 είναι «συνήθως παρόντα σε πλασμίδια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή βιολογικών δραστικών ουσιών», αλλά ούτε οι αρχές ούτε η BioNTech ήταν σε θέση να πουν γιατί η αλληλουχία αποτέλεσε μέρος του εμβολίου.

Ο Δρ Ρόμπερτ Μαλόουν, ειδικός στα εμβόλια, του οποίο το έργο έχει αναφερθεί από την Pfizer, δήλωσε στην εφημερίδα Epoch Times ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος» να συμπεριληφθεί η αλληλουχία. Έχει παροτρύνει τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να ανακαλέσουν το εμβόλιο, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές αρνήθηκαν.

Αμφισβητούμενοι ισχυρισμοί

Σύμφωνα με τον EMA, οι αλληλουχίες DNA, συμπεριλαμβανομένης της αλληλουχίας SV40, «διασπώνται και απομακρύνονται» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής.

«Θραύσματα της αλληλουχίας SV40 μπορεί να υπάρχουν μόνο ως υπολειμματικές προσμίξεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα που ελέγχονται συνήθως», υποστήριξε ο EMA.

Ο οργανισμός δεν παρείχε κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό.

«Οι καλύτερες ανεξάρτητες εκτιμήσεις λένε ότι σε κάθε δόση υπάρχουν 100-200B θραύσματα του πλασμιδίου», δήλωσε ο Κέβιν ΜακΚέρναν, ένας μικροβιολόγος που εντόπισε πρώτος την αλληλουχία στο εμβόλιο, στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. «Ο ΕΜΑ δεν έχει προσφέρει κανένα επιστημονικό στοιχείο για να προβάλει έναν τέτοιο ισχυρισμό, εκτός από το “εμπιστευτείτε τη μη αναθεωρημένη από ομότιμους, βαριά επεξεργασμένη αποτυχία μας σε διαφάνεια”».

Ένας εκπρόσωπος του EMA δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν την παρουσία του SV40 … στη σύνθεση των εμβολίων COVID-19».

Ο EMA αναγνωρίζει τώρα ότι η δήλωση αυτή δεν ήταν σωστή.

Αλλά η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι «δεν έχει δει κανένα στοιχείο για συσχέτιση μεταξύ εμβολίων mRNA και ανεπιθύμητων ενεργειών που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την παρουσία υλικού DNA, ούτε γνωρίζουμε κανένα επιστημονικό στοιχείο που να δείχνει ότι οι πολύ μικρές ποσότητες υπολειπόμενου DNA που μπορεί να υπάρχουν σε παρτίδες εμβολίων θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο DNA των εμβολιασμένων ατόμων».

Επίσης, ανέφερε ότι «δεν έχουμε δει αξιόπιστα στοιχεία για υπολειμματικό DNA που να υπερβαίνει τα εγκεκριμένα/ασφαλή επίπεδα» για το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech.

Ο Δρ Μαλόουν δήλωσε ότι τα πρότυπα που επικαλούνται δεν είχαν σχεδιαστεί για τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία τροποποιημένου αγγελιοφόρου ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA).

«Το ασφαλές κατώτατο όριο παρουσία αυτών των συμπλόκων χορήγησης είναι κάτι που πρέπει να καθοριστεί πειραματικά με τη διεξαγωγή μελετών γονιδιοτοξικότητας», δήλωσε ο Δρ Μαλόουν. «Το να λέμε ότι μόνο και μόνο επειδή δεν το έχουμε ανιχνεύσει ή είναι κάτω από το επίπεδο που συνήθως αποδεχόμαστε, ας πούμε με ένα εμβόλιο γρίπης, είναι εντελώς άσχετο».

Τα θραύσματα δρουν ως μεταλλαξιογόνα;

Ορισμένοι επιστήμονες δηλώνουν ανησυχία επειδή τα θραύσματα DNA θα μπορούσαν να δράσουν ως μεταλλαξιογόνα ή να αλλάξουν την αλληλουχία DNA σε ένα γονίδιο, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ότι η αλληλουχία SV40 στο εμβόλιο δεν είναι το καρκινογόνο μεγάλο αντιγόνο Τ.

«Το θέμα είναι ότι τα μικρότερα κομμάτια θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι πολύ σημαντικά», δήλωσε στην Epoch Times ο Ντέιβιντ Γουάιζμαν, πρώην επιστήμονας της Johnson & Johnson. «Θα μπορούσαν πραγματικά να μπουν στο γονιδίωμά σας, ενδεχομένως».

Ο κ. Γουάιζμαν ήταν μέλος μιας ομάδας που πρόσφατα εντόπισε επίπεδα υπολειμματικού DNA στο εμβόλιο της Pfizer, καθώς και στο εμβόλιο της Moderna.
Ο Πάτρικ Πρόβοστ, καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Λοιμωδών Νοσημάτων και Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Laval, δήλωσε στην Epoch Times ότι ο κίνδυνος από την παρουσία του ενισχυτή SV40 στο εμβόλιο είναι η πιθανή ενσωμάτωσή του στο γονιδίωμα του DNA ενός κυττάρου.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι μία μόνο ενσωμάτωση σε λάθος σημείο σε ένα μόνο κύτταρο για να ξεκινήσει μια καρκινική διαδικασία και να σκοτώσει ένα άτομο», είπε.

Απαντώντας σε αυτές τις ανησυχίες, ο EMA δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οποιοδήποτε από αυτά τα θραύσματα SV40 μπορεί να λειτουργήσει ως μεταλλαξιογόνο εισαγωγής».

Ο Δρ Μαλόουν είπε ότι αυτό δεν είναι αληθές.

«Σύντομα τμήματα DNA και ολιγονουκλεοτίδια χρησιμοποιούνται ειδικά στη σύγχρονη βιοϊατρική έρευνα για την πειραματική τροποποίηση του γονιδιώματος κυττάρων και εμβρύων», έγραψε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. «Τέτοια θραύσματα DNA είναι γνωστά στους ειδικευμένους στην τεχνική ως χρήσιμα για την τροποποίηση της γονιδιωματικής πληροφορίας και της ακεραιότητας του γονιδιώματος μέσω τόσο του ανασυνδυασμού όσο και της μεταλλαξιγένεσης με εισαγωγή».

Ο κ. ΜακΚέρναν, πρώην ερευνητής και επικεφαλής ομάδας για το Human Genome Project του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, σημείωσε ότι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι αλληλουχίες SV40 είναι βέλτιστες για γονιδιακή θεραπεία και ότι σε μια δημοσίευση περιγράφεται ένα ποσοστό εισαγόμενης μεταλλαξιγένεσης με μεταμόσχευση που φτάνει το 7% των τροποποιημένων κυττάρων.

«Δεδομένου ότι ο EMA παρέλειψε όλες τις μελέτες γονιδιοτοξικότητας, η δήλωσή τους δεν είναι τίποτα περισσότερο από συνωμοτικό ευχολόγιο», δήλωσε ο κ. ΜακΚέρναν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε