Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Ένας πύραυλος SpaceX Falcon 9 εκτοξεύεται από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, μεταφέροντας 53 δορυφόρους διαδικτύου Starlink, στις 18 Μαΐου 2022. (Joe Skipper/Reuters)

Η Ευρώπη εξετάζει την SpaceX ως λύση για το διαστημικό της πρόγραμμα μετά τη ρήξη με τη Ρωσία

ΠΑΡΙΣΙ – Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές τεχνικές συζητήσεις με τη SpaceX του Έλον Μασκ, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προσωρινή χρήση των πυραύλων της, αφού η σύγκρουση στην Ουκρανία εμπόδισε την πρόσβαση της Δύσης στους ρωσικούς πυραύλους Soyuz.

Ο αμερικανικός ανταγωνιστής της ευρωπαϊκής Arianespace έχει αναδειχθεί ως βασικός υποψήφιος για να καλύψει ένα προσωρινό κενό μαζί με την Ιαπωνία και την Ινδία, αλλά οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται από το ακόμη ανεπίλυτο χρονοδιάγραμμα για τον καθυστερημένο πύραυλο Ariane 6 της Ευρώπης.

«Θα έλεγα ότι υπάρχουν δυόμισι επιλογές που συζητάμε. Η μία είναι η SpaceX που είναι ξεκάθαρη. Μια άλλη είναι ενδεχομένως η Ιαπωνία», δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής της ESA Γιόζεφ Ασμπάχερ.

«Η Ιαπωνία περιμένει την εναρκτήρια πτήση του πυραύλου επόμενης γενιάς της. Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η Ινδία», πρόσθεσε σε συνέντευξή του.

«Η SpaceX θα έλεγα ότι είναι η πιο λειτουργική από αυτές».

Ο Ασμπάχερ δήλωσε ότι οι συνομιλίες παραμένουν σε διερευνητικό στάδιο.

«Πρέπει φυσικά να βεβαιωθούμε ότι είναι κατάλληλες. Δεν είναι σαν να πηδάμε σε ένα λεωφορείο», δήλωσε. Για παράδειγμα, η διεπαφή μεταξύ δορυφόρου και εκτοξευτή πρέπει να είναι κατάλληλη και το ωφέλιμο φορτίο δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο από άγνωστους τύπους δονήσεων εκτόξευσης.

«Εξετάζουμε αυτή την τεχνική συμβατότητα, αλλά δεν έχουμε ζητήσει ακόμη εμπορική προσφορά. Θέλουμε απλώς να βεβαιωθούμε ότι θα είναι μια επιλογή προκειμένου να λάβουμε απόφαση για να ζητήσουμε μια δεσμευτική εμπορική προσφορά», δήλωσε ο Ασμπάχερ.

Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Γιόζεφ Ασμπάχερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Reuters στο Βερολίνο στις 24 Ιουνίου 2021. (Christian Mang/Reuters)

 

Η SpaceX δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Falcon 9 της SpaceX έχει ήδη σαρώσει άλλους πελάτες που διακόπτουν τους δεσμούς με τον ολοένα και πιο απομονωμένο διαστημικό τομέα της Μόσχας εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά μια υψηλού προφίλ ευρωπαϊκή αποστολή θα μπορούσε να θεωρηθεί σημαντική νίκη για την αμερικανική εταιρεία κατασκευής πυραύλων.

Ωστόσο, ο Ασμπάχερ τόνισε ότι οποιαδήποτε εφεδρική λύση θα είναι προσωρινή, προσθέτοντας ότι δεν ανησυχεί για το μέλλον του Ariane 6.

Η εταιρεία δορυφορικού διαδικτύου OneWeb, ανταγωνιστής της επιχείρησης δορυφορικού διαδικτύου Starlink της SpaceX, έκλεισε τουλάχιστον μία εκτόξευση Falcon 9 τον Μάρτιο. Έχει επίσης κλείσει μια ινδική εκτόξευση.

Τη Δευτέρα, η Northrop Grumman έκλεισε τρεις αποστολές Falcon 9 για να μεταφέρει φορτίο της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ σχεδιάζει μια νέα έκδοση του πυραύλου Antares, του οποίου οι ρωσικής κατασκευής κινητήρες αποσύρθηκαν από τη Μόσχα ως απάντηση στις κυρώσεις.

“Καμπανάκι”

Η Ευρώπη εξαρτιόταν μέχρι τώρα από τον ιταλικό Vega για μικρά φορτία, το ρωσικό Soyuz για μεσαία φορτία και τον Ariane 5 για βαριά φορτία. Η επόμενη γενιά του Vega C έκανε το ντεμπούτο της τον περασμένο μήνα και ο νέος Ariane 6, που σχεδιάστηκε σε δύο εκδόσεις για να αντικαταστήσει τόσο τον Ariane 5 όσο και τον Soyuz, θα καθυστερήσει μέχρι το επόμενο έτος.

Ο Ασμπάχερ δήλωσε ότι ένα ακριβέστερο χρονοδιάγραμμα για τον Ariane 6 θα είναι σαφέστερο μέχρι τον Οκτώβριο μετά τις τρέχουσες δοκιμές πυροδότησης. Στη συνέχεια, η ESA θα οριστικοποιήσει ένα εφεδρικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς των 22 χωρών του οργανισμού τον Νοέμβριο, είπε, προσθέτοντας ότι η πιο πρόσφατη καθυστέρηση του Ariane 6 δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας νέας σημαντικής αναποδιάς.

«Αλλά ναι, η πιθανότητα να χρειαστούν εφεδρικές εκτοξεύσεις είναι μεγάλη», είπε.

Ο Ασμπάχερ δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έδειξε ότι η στρατηγική συνεργασίας της Ευρώπης με τη Ρωσία για μια δεκαετία στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος, δεν λειτουργεί πλέον.

«Αυτό ήταν ένα καμπανάκι ότι ήμασταν υπερβολικά εξαρτημένοι από τη Ρωσία».

Πρέπει να ελπίζουμε ότι οι ιθύνοντες το συνειδητοποιούν όσο κι εγώ, ότι πρέπει πραγματικά να ενισχύσουμε τις ικανότητές μας και την ανεξαρτησία μας».

Ωστόσο, υποβάθμισε την προοπτική η Ρωσία να υλοποιήσει την υπόσχεση να αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο νεοδιορισθείς επικεφαλής του ρωσικού διαστήματος Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε σε τηλεοπτική συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τον ISS μετά το 2024.

Αλλά ο Μπορίσοφ διευκρίνισε αργότερα ότι τα σχέδια της Ρωσίας δεν είχαν αλλάξει και δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ρωσική διαστημική υπηρεσία δεν είχε ανακοινώσει νέα σχέδια αποχώρησης.

«Η πραγματικότητα είναι ότι επιχειρησιακά, οι εργασίες στον διαστημικό σταθμό προχωρούν, θα έλεγα σχεδόν θεωρητικά», δήλωσε ο Ασμπάχερ στο Reuters. «Εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον, είτε μας αρέσει είτε όχι, αλλά δεν έχουμε πολλές επιλογές».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε