Παρασκευή, 11 Οκτ, 2024
Ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος, καταθέτει ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών, Στέγασης και Αστικών Υποθέσεων της Γερουσίας στην Ουάσινγκτον, στις 22 Ιουνίου 2022. (Nicholas Kamm/AFP via Getty Images)

Η Fed θα ξαναρχίσει σύντομα να τυπώνει χρήμα για να αποφύγει την κρατική χρεοκοπία, λέει αναλυτής

Παρ’ όλη τη συζήτηση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να αντιστρέψει την πορεία της και να συνεχίσει να τυπώνει σημαντικές ποσότητες χρήματος, διότι διαφορετικά θα απειλούσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με χρεοκοπία, σύμφωνα με τον μακροοικονομικό αναλυτή Λουκ Γκρόμεν.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει μιλήσει για επιθετική αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να συσφίξει την προσφορά χρήματος, να περιορίσει τη ζήτηση και έτσι να ανακουφίσει την πληθωριστική πίεση στην οικονομία. Ο πληθωρισμός έφθασε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, στο 8,6%, τον Μάιο. Η Fed αύξησε τα επιτόκια πριν από δύο εβδομάδες κατά 0,75%, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 ετών.

Θα χρειαστούν, ωστόσο, μόνο λίγοι ακόμη μήνες για να αντιστρέψει η Fed την πορεία της, προβλέπει ο Γκρόμεν.

«Νομίζω ότι πρέπει να το κάνουν. Δεν νομίζω ότι έχουν άλλη επιλογή», δήλωσε πρόσφατα στον Άνταμ Τάγκαρτ του Wealthion.

Το πρόβλημα είναι ότι υψηλότερα επιτόκια σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει περισσότερους τόκους για το χρέος της, το οποίο σήμερα ξεπερνά τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, υψηλότερα επιτόκια σημαίνει λιγότερες πιστώσεις και λιγότερη οικονομική δραστηριότητα. Αυτό που γίνεται ήδη εμφανές είναι ότι υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων σημαίνει λιγότερες πωλήσεις κατοικιών και λιγότερες κατασκευές. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να εισπράττει σημαντικά λιγότερους φόρους, σύμφωνα με τον Γκρόμεν. Εν τω μεταξύ, η συρρίκνωση της οικονομίας μεταφράζεται σε υψηλότερες δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, καθώς περισσότεροι άνθρωποι προσφεύγουν στην κυβέρνηση για ανακούφιση.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τα έξοδα για τόκους και τα έξοδα που μοιάζουν με τόκους, τα οποία ονομάζω αληθινά έξοδα για τόκους – επιδόματα, μισθοί-χορηγίες, δαπάνες του Δημοσίου – δεν θα είναι σε θέση να τα καλύψει με τα φορολογικά έσοδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους ή η Fed να τυπώσει τη διαφορά», δήλωσε ο Γκρόμεν.

Πιστεύει ότι η Fed δεν θα επιτρέψει μια κυβερνητική χρεοκοπία.

«Στο τέλος της ημέρας, αν χρειαστεί, θα τυπώσουν χρήματα», είπε.

Αναμένει ότι το «κρίσιμο σημείο» θα έρθει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου «το αργότερο».

Η εκτύπωση περισσότερων χρημάτων, ωστόσο, θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό και το πρόβλημα μπορεί να πάρει γρήγορα μορφή χιονοστιβάδας, ειδικά αν η κυβέρνηση αποφασίσει να κατευνάσει το κοινό με περισσότερα επιδόματα, όπως κάποια μορφή «Καθολικού Βασικού Εισοδήματος».

«Ουσιαστικά θα βρεθείτε σε μια θέση όπου ο ισολογισμός της Fed θα πρέπει να πάει, ξέρετε, 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, 40 τρισεκατομμύρια δολάρια πολύ γρήγορα και ο πληθωρισμός θα πάει 8 [τοις εκατό], 10, 20, 50, 80 – ξέρετε, πολύ γρήγορα», είπε.

Οι χαμένοι αυτού του σεναρίου είναι οι άνθρωποι με αποταμιεύσεις σε μετρητά και κρατικά ομόλογα, καθώς το δολάριο χάνει την αξία του και οι τόκοι των ομολόγων συνεχίζουν να πέφτουν πολύ κάτω από τον πληθωρισμό.

«Υπάρχει πραγματικά μόνο μία διέξοδος από αυτό. Θα πρέπει να έχετε σημαντικά αρνητικά πραγματικά επιτόκια για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», δήλωσε ο Γκρόμεν.

Κατηγόρησε για τη δυσχερή κατάσταση τα προηγούμενα πακέτα διάσωσης.

«Εάν δεν επιτρέψετε να συμβούν οι αθετήσεις πληρωμών, όπως έχουμε κάνει επανειλημμένα, τότε το χρέος γίνεται τόσο μεγάλο που δεν είναι πλέον μια επιλογή [για το αν] κερδίζουν ή χάνουν οι ομολογιούχοι. Τώρα είναι οι ομολογιούχοι χάνουν από τον πληθωρισμό ή οι ομολογιούχοι χάνουν από τη χρεοκοπία», είπε.

Αναμένει ότι το κομμάτι της σύσφιξης που εκτελεί τώρα η Fed θα περιορίσει μόνο εν μέρει τον πληθωρισμό. Οι τιμές σε ορισμένα τμήματα της αγοράς, όπως η στέγαση και το λιανικό εμπόριο, μπορεί να μειωθούν, αλλά όχι τόσο πολύ στην ενέργεια, είπε, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θέτουν περιορισμούς στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ακόμη και όταν η τιμή εξόρυξης των εμπορευμάτων θα γίνει υψηλότερη, επειδή τα φτηνά προς απόκτηση κοιτάσματα σταδιακά εξαντλούνται.

Η απλή προσθήκη περισσότερου χρέους δεν θα βοηθήσει, σημείωσε.

«Δεν μπορείς να τυπώσεις πάνω από την ενέργεια».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε