Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για την αποτροπή των προγραμματισμένων εκτελέσεων 7 νέων, ζητά η Διεθνής Αμνηστία από τον Εμανουέλ Μακρόν. (φωτ. αρχείου, 28 July 2022/ EPA/BENOIT TESSIER)

Η φιλία του Γάλλου προέδρου με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα εγείρει αντιδράσεις

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ, οι σχέσεις της Γαλλίας με τη Σαουδική Αραβία αφήνουν μια  «εξαιρετικά πικρή γεύση στο στόμα», καθώς το σουνιτικό βασίλειο είναι διαβόητο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες προβαίνει, χρησιμοποιώντας κυρίως τη βία και την αδιαλλαξία για τον χειρισμό των εσωτερικών του υποθέσεων.

Εν όψει της σημερινής συνάντησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον πρίγκιπα διάδοχο του βασιλείου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η κ. Καλαμάρ θεωρεί απαραίτητο να προσπαθήσει ο πρώτος να αποτρέψει την εκτέλεση επτά νεαρών Σαουδαράβων, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για αντικαθεστωτικές ενέργειες.

Η στιγμή που επελέγη από το Ελιζέ [για τη συνάντηση] δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, καθώς «επτά νέοι κινδυνεύουν να εκτελεστούν από μέρα σε μέρα», τόνισε η κυρία Καλαμάρ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να κάνει το παν εντός των δυνάμεών του προκειμένου [οι νεαροί] να μην εκτελεστούν, αλλά να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς ήταν ανήλικοι τη στιγμή των λεγόμενων εγκλημάτων τους», συνέχισε η ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας, υπογραμμίζοντας πως ο μικρότερος εξ αυτών ήταν 12 ετών τη στιγμή που εκτυλίχθηκαν οι πράξεις που τού προσάπτονται.

Άλλος, δεκαπέντε ετών τη στιγμή των φερόμενων εγκλημάτων του, κρίθηκε ένοχος κυρίως διότι προσπάθησε να «διαταράξει τον κοινωνικό ιστό και την εθνική συνοχή», καθώς «συμμετείχε και υποκίνησε καθιστικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις που έπληξαν τη συνοχή και την ασφάλεια του κράτους», υπογραμμίζει ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Οι έξι από τους επτά καταδικασθέντες σε θάνατο, που έχουν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που διέθεταν, ανήκουν στη σιιτική μειονότητα, μέλη της οποίας μετατρέπονται σε θύματα «καταφανώς άδικων δικών, στη βάση γενικών κι αόριστων κατηγοριών, που συνδέονται με την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση» της σουνιτικής μοναρχίας, τονίζει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, «που μοιάζει να εκτιμά τη συντροφιά του πρίγκιπα», de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, «πρέπει να επέμβει για να σωθεί η ζωή τους», καθώς «δεν μπορεί να καταδικάζεται κόσμος σε θάνατο λόγω των απόψεών του», εξεγέρθηκε η Ανιές Καλαμάρ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που πρόκειται να συζητήσει σήμερα με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τα μεγάλα γεωπολιτικά διακυβεύματα της τρέχουσας συγκυρίας – Ουκρανία, Ιράν, Λίβανος, Συρία… – είχε ήδη αντιμετωπίσει κατακραυγή από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν συναντήθηκε, πριν από κάτι λιγότερο από έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2022, με τον πρίγκιπα διάδοχο στο Παρίσι.

Ο κ. Μακρόν είναι ο «βασικός αρχιτέκτονας» της σταδιακής αναθέρμανσης των σχέσεων της διεθνούς κοινότητας με τον πρίγκιπα διάδοχο «μετά το 2018», όταν διαπράχθηκε η φρικιαστική δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίας διατάχθηκε από τον ίδιο προσωπικά, στηλίτευσε η κυρία Καλαμάρ, προσθέτοντας πως η σημερινή συνάντηση τής αφήνει «εξαιρετικά πικρή γεύση στο στόμα».

Οι γαλλικές ενέργειες «ενισχύουν την αίσθηση ατιμωρησίας» του πρίγκιπα, πρόσθεσε χωρίς να κρύβει την αγανάκτησή της.

«Η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν βελτιώνεται, παρά την εικόνα που προσπαθεί να προβάλλει ο πρίγκιπας αγοράζοντας ομάδες ποδοσφαίρου, οργανώνοντας αγώνες γκολφ και πολιτιστικές εκδηλώσεις με κόστος δισεκατομμυρίων», κατά την κυρία Καλαμάρ, που πρόσθεσε πως ο πρίγκιπας, παρά τα «νέα του ρούχα» είναι «γυμνός»: «η βία» και «οι παραβιάσεις» ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται, ενώ «πολλαπλασιάζονται» οι θανατικές ποινές.

Το 2022, η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε 196 εκτελέσεις, επταπλάσιες από ό,τι το 2020 και ρεκόρ τριακονταετίας, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε