Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Εκσκαφείς σκάβουν άμμο κοντά στο φράχτη των συνόρων με τη Ρωσία στο Πέλκολα της Φινλανδίας, στις 14 Απριλίου 2023. (Janis Laizans/Reuters)

Η Φινλανδία αρχίζει την κατασκευή φράχτη στα ρωσικά σύνορα εν μέσω ανησυχιών για το μεταναστευτικό

Η Φινλανδία άρχισε να κατασκευάζει συρμάτινο φράχτη στα ρωσικά σύνορά της, φοβούμενη αντίποινα από τη Ρωσία μετά την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε πέρυσι να κατασκευάσει τον φράχτη μετά την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κυρίως σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρούσε σε κατάκλυση των συνόρων με μετανάστες.

Η Φινλανδία έχει ως στόχο να προφυλαχθεί από την επανάληψη των γεγονότων στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πολωνία τον χειμώνα του 2021, όταν το μπλοκ κατηγόρησε τη γειτονική Λευκορωσία -μια σταθερή σύμμαχο της Ρωσίας- ότι μεθόδευσε μια κρίση με το να μεταφέρει με πτήσεις μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, να τους δώσει βίζα και να τους ωθήσει να περάσουν τα σύνορα.

Ο φινλανδικός φράχτης από χαλύβδινο πλέγμα έχει προγραμματιστεί να καλύψει 200 χιλιόμετρα των ανατολικών συνόρων της, μήκους 1.300 χιλιομέτρων, και το τέλος της κατασκευής έχει οριστεί για το 2026. Το κόστος του εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 380 εκατομμύρια ευρώ.

Συνοριακός φράκτης με τη Ρωσία στο Πέλκολα της Φινλανδίας, στις 14 Απριλίου 2023. (Janis Laizans/Reuters)

 

Ο υπεύθυνος του έργου Ίσμο Κούρκι δήλωσε την Παρασκευή ότι, αν και δεν έχει σκοπό να σταματήσει οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής, ο φράχτης θα διαθέτει εξοπλισμό επιτήρησης.

Μέχρι στιγμής έχει υπάρξει ελάχιστη ανθρώπινη δραστηριότητα κατά μήκος των συνόρων.

Ο φράχτης θα καλύπτει τα πιο κρίσιμα σημεία των συνόρων, όπου αναμένεται περισσότερο η παράνομη διέλευση.

Μια κάμερα παρακολούθησης που έχει εγκατασταθεί κοντά στον φράχτη των συνόρων με τη Ρωσία στο Πέλκολα της Φινλανδίας, στις 14 Απριλίου 2023. (Janis Laizans/Reuters)

 

«Το μεγαλύτερο μέρος [της συνοριακής περιοχής] είναι πολύ απομακρυσμένο και πολύ δύσκολα προσβάσιμο. Κατασκευάζουμε τις περιοχές-στόχους οι οποίες είναι προσβάσιμες με οχήματα και στις οποίες είναι πιθανή η παράνομη μετανάστευση μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο ταξίαρχος της Συνοριοφυλακής Γιάρι Τολπάνεν, καθώς μία από τις ομάδες του εργαζόταν στο πρώτο στάδιο του φράχτη μήκους 3 χιλιομέτρων στην Ιμάτρα, περίπου 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ελσίνκι.

Πέρυσι, η Φινλανδία εντόπισε μόνο 30 παράνομες διελεύσεις εκεί, ενώ οι Ρώσοι συνοριοφύλακες σταμάτησαν περίπου 800 απόπειρες εισόδου στη Φινλανδία, δήλωσε η φινλανδική συνοριοφυλακή.

«Η κατάσταση στα φινλανδορωσικά σύνορα ήταν σταθερή και είναι σταθερή αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τολπάνεν.

«Αλλά σε αυτή την εντελώς αλλαγμένη κατάσταση [ασφάλειας], η Φινλανδία πρέπει να έχει πιο αξιόπιστο και πιο ανεξάρτητο συνοριακό έλεγχο. Και η Φινλανδία πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από τον ρωσικό συνοριακό έλεγχο», πρόσθεσε.

Φινλανδοί συνοριοφύλακες στέκονται κοντά στον φράχτη των συνόρων με τη Ρωσία στο Πέλκολα της Φινλανδίας, στις 14 Απριλίου 2023. (Janis Laizans/Reuters)

 

Σημείο διέλευσης των ρωσικών συνόρων στο Σβετογκόρσκ, όπως φαίνεται από το Πέλκολα της Φινλανδίας, στις 14 Απριλίου 2023. (Janis Laizans/Reuters)

 

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν ήδη αρχίσει να υψώνουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μέχρι τώρα, τα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας ήταν μια απλή γραμμή στα απέραντα δάση που κάλυπταν την περιοχή, η οποία σηματοδοτούνταν μόνο από έναν χαμηλό συρμάτινο φράχτη που προοριζόταν να σταματήσει τα βοοειδή και άλλα οικόσιτα ζώα, αλλά όχι τους ανθρώπους.

Ο νέος φράχτης θα έχει ύψος 3 μέτρα, θα είναι καλυμμένος με συρματόπλεγμα και θα παρακολουθείται από δρόμο.

«Ο συνοριακός φράχτης δεν αποτελούσε πολιτικό θέμα πριν από τον πόλεμο [στην Ουκρανία]. Και στην πραγματικότητα, δεν ήταν ένα είδος σχεδίου της φινλανδικής συνοριοφυλακής», δήλωσε ο Τολπάνεν. «Όλα άλλαξαν μετά την επίθεση [της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας]».

Η Ιμάτρα βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα μακριά από τη ρωσική βιομηχανική πόλη Σβετογκόρσκ στην περιοχή Καρέλια και απέχει λίγες ώρες οδήγησης από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, την Αγία Πετρούπολη. Η πόλη έχει μακρά ιστορία στην ενασχόληση με τους Ρώσους -τουρίστες, εκδρομείς και μόνιμους κατοίκους.

«Εδώ στην Ιμάτρα, δεν φοβόμαστε τόσο πολύ για τους Ρώσους, επειδή τα σύνορα ήταν πάντα εκεί και δεν ήταν ποτέ ανοιχτά όπως μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο Αντέρο Λάττου, αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Ιμάτρα. Τόνισε ότι οι ντόπιοι δεν φοβούνται τους Ρώσους «αλλά είμαστε χαρούμενοι λόγω αυτού του φράχτη».

Ο Έρκι Γιούχκι, ο οποίος εργάζεται ως πολεοδόμος, συμφώνησε, αλλά τόνισε επίσης τις στρατιωτικές δυνατότητες της Φινλανδίας. Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δίνει στη Φινλανδία «μια ισχυρή πλάτη, αλλά έχουμε έναν πολύ ισχυρό στρατό. Είναι πολύ καλά [οπλισμένος] … είναι ένας πολύ σύγχρονος στρατός εδώ λόγω της Ρωσίας».

Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε