Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον πριν από τη συνάντηση για το αν θα επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Στοκχόλμη, Σουηδία, στις 13 Απριλίου 2022. (Paul Wennerholm/TT μέσω AP)

Η Φινλανδία θα αποφασίσει για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ «εντός εβδομάδων» και όχι μηνών

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δηλώνει ότι το Ελσίνκι κινείται προς την απόφαση για την υποβολή αίτησης ένταξης στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ «εντός εβδομάδων».

«Δεν θα δώσω κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα λάβουμε τις αποφάσεις μας, αλλά νομίζω ότι θα συμβεί αρκετά γρήγορα, εντός εβδομάδων, όχι εντός μηνών», δήλωσε η Μάριν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό ομόλογό της στις 13 Απριλίου στη Στοκχόλμη.

Η Μάριν έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον στην πρωτεύουσα της χώρας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν πώς να ενισχύσουν την ασφάλεια και των δύο σκανδιναβικών χωρών στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αύξηση της υποστήριξης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ στις δύο παραδοσιακά στρατιωτικά αδέσμευτες σκανδιναβικές χώρες. Η Φινλανδία, η οποία έχει πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, μοιράζεται τα μακρύτερα σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία, ένα σύνορο μήκους 1,340 χιλιομέτρων.

«Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας έχει αλλάξει ριζικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αλλαγή στο τοπίο της ασφάλειας καθιστά αναγκαία την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο θα διασφαλίσουμε καλύτερα την ειρήνη για τη Φινλανδία και την περιοχή μας στο μέλλον», δήλωσε η Μάριν.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον (Α), και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν πριν από τη συνάντηση για το αν θα επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Στοκχόλμη, στις 13 Απριλίου 2022. (Paul Wennerholm/TT μέσω AP)

 

Ενώ η Φινλανδία δεν έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, η ξαφνική στροφή της κοινής γνώμης για την υποβολή αίτησης ένταξης μετατοπίστηκε μετά από δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα και έδειξε ότι, για πρώτη φορά, πάνω από το 50% των Φινλανδών υποστηρίζουν την ένταξη στη συμμαχία. Στη γειτονική Σουηδία, μια παρόμοια δημοσκόπηση έδειξε ότι οι υπέρμαχοι της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι περισσότεροι από εκείνους που είναι εναντίον της.

«Δίνουμε σήμερα στο κοινοβούλιο το έγγραφο που θα αναλύει τις διάφορες επιλογές για τη Φινλανδία στο μέλλον για την ασφάλειά μας», δήλωσε η Μάριν, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό σώμα της Eduskunta, το οποίο έχει 200 έδρες, πρέπει να καταλήξει σε συναίνεση.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη Φινλανδία, όταν πρόκειται για την ασφάλεια αλλά και για την εξωτερική πολιτική, να υπάρχει όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση, διότι έχουμε έναν γείτονα της δεξιάς διπλανής πόρτας, τη Ρωσία», είπε.

Μόλις γίνουν μέλη, η Φινλανδία και η Σουηδία θα επωφεληθούν από τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία υποχρεώνει και τις 30 χώρες μέλη να σπεύσουν να βοηθήσουν κάθε σύμμαχο που δέχεται επίθεση.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει προηγουμένως προειδοποιήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ, με αξιωματούχους να λένε ότι αυτό δεν θα συνέβαλε στη σταθερότητα στην Ευρώπη. Η Μόσχα δήλωσε ότι θα απαντούσε σε μια τέτοια κίνηση με αντίποινα που θα προκαλούσαν «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» για το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κορυφαίος πολιτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όλοι οι σύμμαχοι της αμυντικής συμμαχίας θα καλωσορίσουν γρήγορα τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Η Μάριν τόνισε στις 13 Απριλίου ότι οι γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν στενούς οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς, θα λάβουν ανεξάρτητες αποφάσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις της πολιτικής ασφαλείας τους, συμπεριλαμβανομένου του αν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ο Άντερσον δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα διατηρήσουν «έναν πολύ στενό διάλογο και θα έχουν μια πολύ ευθεία και ειλικρινή συζήτηση» τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με τις αντίστοιχες επιλογές των χωρών τους να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε