Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
(Αριστερά - Δεξιά) Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παίρνουν τις θέσεις τους για να συμμετάσχουν στη συνάντηση των πέντε ηγετών της G-7 στο κάστρο Elmau, στη νότια Γερμανία, στις 28 Ιουνίου 2022. (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

Η G-7 στοχεύει την Κίνα για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δεσμούς της με τη Ρωσία

Η Ομάδα των Επτά (G-7) επέκρινε το κινεζικό καθεστώς στις 28 Ιουνίου για τις αθέμιτες εμπορικές πολιτικές και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ηγέτες της G-7 κάλεσαν επίσης το Πεκίνο να εγκαταλείψει τις «επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και να πιέσουν τη Μόσχα να σταματήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Στο τέλος της τριήμερης συνόδου κορυφής στις Βαυαρικές Άλπεις, οι ηγέτες των πλουσιότερων δημοκρατικών χωρών του κόσμου εξέδωσαν ένα ιδιαίτερα επικριτικό ανακοινωθέν που περιέγραφε μια σειρά προκλήσεων που θέτει το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας. Το έγγραφο επικεντρώθηκε στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου, μια καταγγελία που πρωτοεμφανίστηκε στο περσινό έγγραφο.

Το 2021, οι ηγέτες της G-7 συζήτησαν για πρώτη φορά την ανάγκη για μια ενιαία θέση στην αντιμετώπιση των «πολιτικών και πρακτικών του Πεκίνου που δεν σχετίζονται με την αγορά».

Η συλλογική δήλωση είναι «πρωτοφανής στο πλαίσιο της G7, αναγνωρίζοντας τις ζημιές που προκαλούνται από τις αδιαφανείς, στρεβλωτικές για την αγορά βιομηχανικές οδηγίες της Κίνας», δήλωσε ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Ιουνίου.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι θα ζητηθεί επίσης η γνώμη χωρών εκτός της ομάδας για συλλογικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πολιτικών και πρακτικών του Πεκίνου. Η G-7 περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.

Οι ηγέτες θα «οικοδομήσουν μια κοινή κατανόηση των αδιαφανών και στρεβλωτικών για την αγορά παρεμβάσεων της Κίνας και άλλων μορφών οικονομικών και βιομηχανικών οδηγιών», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Στη συνέχεια θα συνεργαστούμε για να αναπτύξουμε συντονισμένη δράση ώστε να διασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μας, να προωθήσουμε τη διαφοροποίηση και την ανθεκτικότητα στον οικονομικό εξαναγκασμό και να μειώσουμε τις στρατηγικές εξαρτήσεις».

Κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής στις 26 Ιουνίου, οι ηγέτες της G-7 παρουσίασαν ένα σχέδιο υποδομών στο οποίο δεσμεύτηκαν να συγκεντρώσουν 600 δισεκατομμύρια δολάρια από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για τη χρηματοδότηση έργων που κυμαίνονται από ψηφιακές υποδομές έως υγειονομική περίθαλψη για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Η πρωτοβουλία αυτή θα αντιμετωπίσει την κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road Initiative (BRI, επίσης αποκαλούμενη «One Belt, One Road»), ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει επικριθεί ως μια μορφή διπλωματίας «παγίδας χρέους» που φορτώνει τα φτωχά και αναπτυσσόμενα έθνη με μη βιώσιμα επίπεδα χρέους, ενώ ενισχύει τις πολιτικές επιρροές του Πεκίνου στις χώρες αυτές.

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι ηγέτες της G-7 «ανησυχούν σοβαρά» -ένας όρος που δεν χρησιμοποιήθηκε στην περσινή σύνοδο κορυφής- για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ιδίως για την καταναγκαστική εργασία στο Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) έχει φυλακίσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ουιγούρους και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην άκρως δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου οι κρατούμενοι έχουν υποβληθεί σε αναγκαστική στείρωση, βασανιστήρια, πολιτική κατήχηση και καταναγκαστική εργασία.

Η G-7 θα «επιταχύνει την πρόοδο για την αντιμετώπιση της καταναγκαστικής εργασίας, με στόχο την απομάκρυνση όλων των μορφών καταναγκαστικής εργασίας από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της κρατικά χρηματοδοτούμενης καταναγκαστικής εργασίας, όπως στην Σιντζιάνγκ», σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου.

Η Ουάσινγκτον τόνισε τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ΚΚΚ, απαγορεύοντας τις εισαγωγές που γίνονται με καταναγκαστική εργασία στη Σιντζιάνγκ. Ο νόμος για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων τέθηκε σε ισχύ στις 21 Ιουνίου.

«Οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας, μεταξύ άλλων μέσω αυξημένης διαφάνειας και συμβουλών επιχειρηματικού κινδύνου, καθώς και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της καταναγκαστικής εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η ομάδα κάλεσε επίσης το Πεκίνο να «τιμήσει τις δεσμεύσεις του» αποκαθιστώντας τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Επιθετικότητα στον Ινδο-Ειρηνικό

Το ανακοινωθέν κατήγγειλε τις θαλάσσιες διεκδικήσεις του Πεκίνου στις θάλασσες της Ανατολικής και της Νότιας Κίνας και τις μονομερείς προσπάθειές του να αλλάξει το status quo με τη βία ή τον εξαναγκασμό.

«Τονίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για τις επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», αναφέρεται.

Το έγγραφο υπογραμμίζει «τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν» εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ως ευκαιρία για να καταλάβει την Ταϊβάν. Το ΚΚΚ θεωρεί το αυτοδιοικούμενο δημοκρατικό νησί ως δικό του έδαφος, το οποίο μπορεί να καταληφθεί με τη βία αν χρειαστεί.

Το ανακοινωθέν υπενθύμισε στο Πεκίνο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ και «να απέχει από απειλές, εξαναγκασμό, μέτρα εκφοβισμού ή χρήση βίας».

Σχέσεις Κίνας-Ρωσίας

Οι ηγέτες της G-7 κάλεσαν επίσης την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να «αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την Ουκρανία».

Δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν για την εκκολαπτόμενη συμμαχία μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας από τότε που ανακοίνωσαν για πρώτη φορά μια εταιρική σχέση «άνευ ορίων» στις 4 Φεβρουαρίου.

Το ανακοινωθέν δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες μεταβούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Το ΝΑΤΟ αναμένεται να ασχοληθεί με την αυξανόμενη απειλή του κινεζικού καθεστώτος, χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως «συστημική πρόκληση» στη νέα στρατηγική του έκθεση.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε