Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον εμφανίζεται στη σκηνή με βίντεο συνδέσμους με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον (Αριστερά) και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κοινοβούλιο στην Καμπέρα στις 16 Σεπτεμβρίου 2021. (Mick Tsikas/AAP Image via AP )

Η Γαλλία απειλεί να «μπλοκάρει» τις εμπορικές διαπραγματεύσεις Αυστραλίας-ΕΕ λόγω αθέτησης της συμφωνίας για τα υποβρύχια

Η Γαλλία απειλεί να «μπλοκάρει» τις συζητήσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αυστραλίας, μετά την απόφαση της τελευταίας να ακυρώσει συμφωνία με το Παρίσι για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων.

Η κίνηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Γαλλίας να αποσύρει τους πρέσβεις της από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία ανακοίνωσαν από κοινού συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την παροχή στην Αυστραλία αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Απηχώντας τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον είπε στο Politico ότι «η τήρηση του λόγου είναι προϋπόθεση εμπιστοσύνης μεταξύ δημοκρατιών και μεταξύ συμμάχων».

«Επομένως, είναι αδιανόητο να προχωρήσουμε σε εμπορικές διαπραγματεύσεις σαν να μην έχει συμβεί τίποτα με μια χώρα την οποία δεν εμπιστευόμαστε πλέον», δήλωσε ο Μπον τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο του νέου συμφώνου ασφαλείας, το οποίο προφανώς έμαθαν Γάλλοι αξιωματούχοι λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η Αυστραλία θα εφοδιαστεί με τεχνολογία για την κατασκευή των δικών της πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Προηγουμένως, η Αυστραλία είχε συνάψει συμφωνία 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία που αφορούσε την παροχή υποβρυχίων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε εμπορικές συνομιλίες, αλλά είναι απίθανο να προχωρήσει εάν η Γαλλία, βασικό μέλος της ΕΕ και της επιτροπής, είναι αντίθετη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στο CNN ότι η συμφωνία ΗΠΑ -Ηνωμένου Βασιλείου -Αυστραλίας εγείρει σημαντικά ερωτήματα.

«Ένα από τα κράτη μέλη μας έχει αντιμετωπιστεί με τρόπο που δεν είναι αποδεκτό, οπότε θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη και γιατί», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες «προτού συνεχίσει κανείς τις δουλειές του ως συνήθως».

Σε απάντηση στα σχόλια του Μπον, ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Νταν Τεχάν, είπε ότι θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του όταν επισκεφθεί το Παρίσι τον επόμενο μήνα. Ο επόμενος γύρος εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας έχει προγραμματιστεί για τις 12 Οκτωβρίου.

Είπε στο Sky News Australia ότι «είναι απλά δουλειά όπως πάντα, όταν πρόκειται για τις διαπραγματεύσεις μας για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου».

Όμως, παρά τη ρόδινη προοπτική του Τεχάν, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μπερντ Λάνγκε, επικεφαλής της επιτροπής διεθνούς εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι η εμπορική συμφωνία φαίνεται απίθανο να υλοποιηθεί για άλλους λόγους εκτός από τη γαλλική συμφωνία υποβρυχίων.

«Η προθυμία για συμβιβασμό, από την ευρωπαϊκή πλευρά, έχει σίγουρα μειωθεί», δήλωσε ο Λάνγκε στο Politico, προσθέτοντας ότι «εκτός από τον προσανατολισμό της πολιτικής ασφαλείας της Αυστραλίας, η συμφωνία με τις ΗΠΑ στέλνει επίσης σήματα βιομηχανικής πολιτικής κατά της ΕΕ».

«Η συνεργασία στη βιομηχανική πολιτική και η μεταφορά τεχνολογίας, που αποτελούν μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τον Ινδο -Ειρηνικό, έχουν γίνει πιο περίπλοκα», συνέχισε ο Λάνγκε. «Και υπάρχουν σαφείς διαφορές με τις ΗΠΑ, ειδικά όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη – η οποία, παρεμπιπτόντως, ήταν μέρος της γαλλο -ευρωπαϊκής προσφοράς για υποβρύχια».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε