Τετάρτη, 08 Μαΐ, 2024
Τα αποτελέσματα εμφανίζονται καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί σε «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα και παύση των εχθροπραξιών, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στις 27 Οκτωβρίου 2023. (Bebeto Matthews/AP Photo)

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που καλεί σε «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα

Το ψήφισμα, που συντάχθηκε από αραβικά κράτη, δεν αναφέρει καθόλου ονομαστικά τη Χαμάς.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (United Nations General Assembly-UNGA) ενέκρινε την Παρασκευή με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που ζητά άμεση «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην ψηφοφορία για το ψήφισμα, το οποίο έρχεται εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, 121 κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ, 14 κατά και 44 απείχαν.

Το ψήφισμα έχει τίτλο «Protection of civilians and upholding legal and humanitarian obligations» («Προστασία των αμάχων και τήρηση των νομικών και ανθρωπιστικών υποχρεώσεων»). Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν κατά. Πέντε νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού και τέσσερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχία και η Ουγγαρία- τάχθηκαν επίσης κατά του μέτρου.

Σηματοδότησε την πρώτη αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον αμάχων στο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι -η χειρότερη επίθεση στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Η Χαμάς είναι μια υποστηριζόμενη από το Ιράν ισλαμιστική τρομοκρατική ομάδα που ελέγχει τη Γάζα.

Η Χαμάς δεν αναφέρεται καθόλου ονομαστικά στο ψήφισμα που συντάχθηκε από τους Άραβες. Το αρχικό σχέδιο από τα αραβικά κράτη είχε ζητήσει «άμεση κατάπαυση του πυρός», ενώ το ψήφισμα που εγκρίθηκε ζητεί «άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών».

Η ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία αποτελείται από 193 μέλη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ένα ξεχωριστό όργανο του ΟΗΕ, απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για ένα ψήφισμα τέσσερις φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε δύο προτεινόμενα ψηφίσματα ασκήθηκε βέτο και δύο δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις ελάχιστες εννέα ψήφους «ναι» που απαιτούνται για την έγκριση.

Σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να είναι νομικά δεσμευτικά, τα ψηφίσματα της ΓΣ του ΟΗΕ δεν είναι νομικά δεσμευτικά. Αλλά η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Λάνα Νουσεϊμπέχ (Lana Nusseibeh), η εκπρόσωπος των Αράβων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έχουν απίστευτο βάρος και ηθικό κύρος». Πρόσθεσε ότι τα 10 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία έχουν διετή θητεία, θα λάβουν την «ηθική εξουσία» από τη ΓΣ του ΟΗΕ και θα προσπαθήσουν να άρουν το αδιέξοδο για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου.

Η ΓΣ του ΟΗΕ είχε αποτύχει νωρίτερα να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να περάσει μια καναδική τροπολογία για το ψήφισμα, την οποία υποστήριζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε συγκεντρώσει 88 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 23 αποχές. Η εν λόγω τροπολογία θα περιλάμβανε την κατηγορηματική απόρριψη και καταδίκη των «τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς … και της σύλληψης ομήρων» από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, καθώς και την απαίτηση για άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς θα επωφεληθούν. Σε απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο στρατός της χώρας διεξάγει πλήγματα με στόχο στόχους της Χαμάς στη Γάζα από αέρος, επέβαλε πολιορκία στη Γάζα και προετοιμάζει χερσαία εισβολή.

Προδιαγραφές ψηφίσματος

Το ψήφισμα υπό την ηγεσία της Ιορδανίας διατύπωσε την κατάσταση στη Γάζα ως «Παράνομες ισραηλινές ενέργειες στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και στο υπόλοιπο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος» και έχει 14 βασικά αιτήματα.

Εκτός από το αίτημα για ανθρωπιστική εκεχειρία, το έγγραφο ζητούσε επίσης «άμεση, πλήρη, διαρκή, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση» στη Γάζα για διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ και τους εταίρους τους που επιδιώκουν να παράσχουν «επείγουσα βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας».

Το κείμενο τόνισε και επανέλαβε πολλές φορές τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ανέφερε ότι οι άμαχοι θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές προμήθειες και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και να μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια.

Παλαιστίνιοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω ισραηλινών επιδρομών, περιμένουν σε ένα σημείο διανομής τροφίμων, καθώς καταφεύγουν σε σκηνές που έχουν στηθεί σε ένα κέντρο που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη, στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στις 26 Οκτωβρίου 2023. (Mohammed Abed/AFP μέσω Getty Images)

 

Το ψήφισμα απαιτούσε από το Ισραήλ -που αναφέρεται στο ψήφισμα ως «η κατοχική δύναμη»- να ανακαλέσει την εντολή του «να εκκενώσουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές και ιατρικές υπηρεσίες, όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας βόρεια του Ουάντι και να μεταφερθούν … στη νότια Γάζα». Ξεχωριστά, το μέτρο επίσης «απορρίπτει σθεναρά κάθε προσπάθεια αναγκαστικής μεταφοράς του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού».

Το έγγραφο ζητά ξεχωριστά «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται παράνομα αιχμάλωτοι, απαιτώντας την ασφάλεια, την ευημερία και την ανθρώπινη μεταχείρισή τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Δεν αναφέρει, ωστόσο, ρητά τους περισσότερους από 200 ομήρους που η Χαμάς δήλωσε ότι έχει απαγάγει από το Ισραήλ.

Στο ψήφισμα τονίζεται «ο ιδιαίτερα σοβαρός αντίκτυπος που έχουν οι ένοπλες συγκρούσεις στις γυναίκες και τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των εκτοπισμένων, καθώς και σε άλλους αμάχους που μπορεί να έχουν ειδικά τρωτά σημεία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων».

Τονίζεται επίσης «η σημασία της αποτροπής περαιτέρω αποσταθεροποίησης και κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή» και καλούνται όλα τα μέρη να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

Το ψήφισμα «[ε]πανεπιβεβαιώνει περαιτέρω ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ειρηνικά μέσα, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και στη βάση της λύσης των δύο κρατών».

Το Ισραήλ υπόσχεται να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της Χαμάς

Ο Ριγιάντ Χ. Μανσούρ (Riyad H. Mansour), ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων σε όλες τις χώρες που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος».

«Είμαστε ενωμένοι στην επιδίωξη να μπει ένα τέλος στις δολοφονίες, το τραύμα και τον τρόμο, την καταστροφή. Αυτό, φυσικά, δεν είναι κάτι που ο εκπρόσωπος της κατοχικής δύναμης θα μπορούσε ποτέ να καταλάβει», δήλωσε ο κ. Μανσούρ.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης του ΟΗΕ Ριγιάντ Χ. Μανσούρ μιλάει στη Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της 10ης έκτακτης ειδικής συνόδου στην 39η ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στις 26 Οκτωβρίου 2023. (Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images)

 

Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Χίλαντ Ερντάν (Gilad Erdan) χαρακτήρισε την ψηφοφορία της ΓΣ του ΟΗΕ «μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία».

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και η υλοποίηση αυτού του δικαιώματος θα διασφαλίσει ότι τέτοιες φρικαλεότητες δεν θα επαναληφθούν ποτέ. Ο μόνος τρόπος, ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί αυτό είναι η εξάλειψη των τρομοκρατικών δυνατοτήτων της Χαμάς. Ο μόνος τρόπος. Ωστόσο, αυτό το ψήφισμα δεν κατονομάζει καν τη Χαμάς, λες και αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε από μόνος του», δήλωσε ο κ. Ερντάν μετά την ψηφοφορία.

«Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει την επιχείρηση μέχρι να καταστραφούν οι τρομοκρατικές ικανότητες της Χαμάς και να επιστραφούν οι όμηροί μας. […] Και ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί η Χαμάς είναι να ξεριζωθεί από τα τούνελ και την υπόγεια πόλη του τρόμου», είπε.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Χίλαντ Ερντάν μιλάει στη Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της 10ης έκτακτης ειδικής συνόδου κατά την 39η συνεδρίαση της ολομέλειας στη Νέα Υόρκη, στις 26 Οκτωβρίου 2023. (Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images)

 

«Γιατί υπερασπίζεστε τους δολοφόνους; Γιατί υπερασπίζεστε τρομοκράτες που αποκεφαλίζουν σκόπιμα παιδιά και απαγάγουν μωρά; Τι συμβαίνει εδώ; Αυτό πρέπει να κάνει τον καθένα από εσάς να αναρωτηθεί ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος όταν κατατέθηκε αυτό το ψήφισμα», είπε στη ΓΣ του ΟΗΕ.

«Ωστόσο, αυτό το επικίνδυνο ψήφισμα απαιτεί από το Ισραήλ να καλέσει τους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν, να επιστρέψουν σε αυτή την ενεργή εμπόλεμη ζώνη. Μήπως ο στόχος εδώ είναι να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο ανθρώπινες ζωές; Αυτό το γελοίο ψήφισμα έχει το θράσος να ζητά εκεχειρία. Ο στόχος της εκεχειρίας αυτού του ψηφίσματος είναι να πάψει το Ισραήλ να αμύνεται [εναντίον] της Χαμάς, ώστε η Χαμάς να μας βάλει φωτιά», είπε.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Το να εμπιστεύεσαι τις αναφορές που έρχονται από τη Γάζα είναι ακριβώς σαν να εμπιστεύεσαι τις αναφορές του ISIS», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει τις τρομοκρατικές δυνατότητες της Χαμάς και διεξάγει τη μεγαλύτερη εκστρατεία βομβαρδισμών κατά της Χαμάς, στοχεύοντας σε χώρους στη Γάζα που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη Χαμάς επειδή χρησιμοποιεί αμάχους της Γάζας ως «ανθρώπινες ασπίδες». Έχει σημειώσει ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς εκτοξεύουν ρουκέτες από μη στρατιωτικές υποδομές, περιοχές και κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, καθιστώντας έτσι τις περιοχές αυτές νόμιμους στόχους για να πλήξει ο ισραηλινός στρατός. Κατηγορεί περαιτέρω τη Χαμάς ότι το κάνει σκόπιμα αυτό για να μεγιστοποιήσει τη διεθνή καταδίκη των όποιων ισραηλινών προσπαθειών να αντεπιτεθούν στους τρομοκράτες.

Επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα

Την Παρασκευή, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν, εδώ και εβδομάδες, σηματοδοτήσει ότι μια χερσαία εισβολή στη Γάζα θα ερχόταν. Το Ισραήλ είχε ενθαρρύνει στις 12 Οκτωβρίου περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα -σχεδόν τον μισό πληθυσμό- να μετακινηθούν νότια. Ο ισραηλινός στρατός είχε, πριν από εβδομάδες, αποκαλύψει σχέδια για τη στόχευση του εκτεταμένου δικτύου σηράγγων της Χαμάς κάτω από την πόλη της Γάζας, το οποίο χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες και προστατεύεται από τις αστικές δομές που βρίσκονται από πάνω. Η Χαμάς, από την άλλη πλευρά, ορκίστηκε να πολεμήσει μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος και έδωσε οδηγίες στους κατοίκους της Γάζας να μην εκκενώσουν την περιοχή.

Το υποστηριζόμενο από τη Χαμάς Υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι περισσότεροι από 7.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί. Η εφημερίδα The Epoch Times δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον αριθμό αυτό. Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε πρόσφατα ότι ένα αξιοσημείωτο μέρος των ρουκετών που έχει εκτοξεύσει η Χαμάς προς το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου έπεσαν στο κενό και χτύπησαν τη Γάζα. Σε προηγούμενες συγκρούσεις, ορισμένοι θάνατοι Παλαιστινίων στη Γάζα έχουν αποδοθεί σε ρουκέτες της Χαμάς που έπεσαν έξω.

Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας, όπως φαίνεται από το Άσκελον στο νότιο Ισραήλ, στις 8 Οκτωβρίου 2023. (Amir Cohen/Reuters)

 

Η έκδοση του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήρθε την ίδια ημέρα που ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι «διαχειρίζεται τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη» και προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα γλιτώσουν από τα πυρά» αν το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

«Προειδοποιώ ότι αν συνεχιστεί η γενοκτονία στη Γάζα, δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά. Είναι το σπίτι μας και η Δυτική Ασία είναι η περιοχή μας», δήλωσε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν (Hossein Amir-Abdollahian). «Δεν συμβιβαζόμαστε με κανένα κόμμα και καμία πλευρά και δεν έχουμε καμία επιφύλαξη όταν πρόκειται για την ασφάλεια της πατρίδας μας», είπε.

Ο Ιρανός υπουργός πρόσθεσε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να απελευθερώσει τους «πολιτικούς κρατούμενους» ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Ιράν με την ομάδα.

Το Ιράν είναι σταθερά ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Δεν είναι σαφές αν το Ιράν συμμετείχε άμεσα στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσαν τον πόλεμο, αλλά Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει υπέρ των επιθέσεων.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν την παύση της ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας στη Γάζα, προκειμένου να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα στους αμάχους εκεί. Είπε επίσης ότι αν η απομάκρυνση των περισσότερων από 200 ομήρων που απήγαγε η Χαμάς από τη Γάζα απαιτεί μια τοπική προσωρινή παύση, τότε οι ΗΠΑ το υποστηρίζουν αυτό.

Οι απειλές του Ιράν έρχονται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Τεχεράνη υπεύθυνη για το πρόσφατο κύμα επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο τα αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ, κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ, οι εντάσεις αυξάνονται καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες της Χεζμπολάχ εξαπολύουν ρουκέτες στο Ισραήλ, προειδοποιώντας για ακόμη μεγαλύτερο μπαράζ αν η Ιερουσαλήμ εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Η Josee Ng, το Associated Press και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε