Δευτέρα, 30 Ιαν, 2023
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (δεξιά) και ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς συνομιλούν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Μπούντεσταγκ για τα νέα μέτρα COVID-19 στο κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο στις 18 Νοεμβρίου 2021. (Markus Schreiber/AP Photo)

Η Γερμανία ανακοινώνει εθνικό lockdown για τους ανεμβολίαστους

Η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε στις 2 Δεκεμβρίου ότι η Γερμανία θα επιβάλλει lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι έδωσαν επίσης το μήνυμα ότι θα υποστηρίξουν τα σχέδια για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς τους επόμενους μήνες.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί για τον COVID-19 θα αποκλείονται από μη απαραίτητα καταστήματα και χώρους πολιτισμού και αναψυχής. Η Μπούντεσταγκ, το Κοινοβούλιο της Γερμανίας, θα εξετάσει επίσης μια γενική εντολή εμβολιασμού.

“Η κατάσταση στη χώρα μας είναι σοβαρή”, δήλωσε στους δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας ότι τα νέα μέτρα αποτελούν “πράξη εθνικής αλληλεγγύης”.

Άλλες νέες απαιτήσεις περιλαμβάνουν την υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία, πρόσθεσε η Μέρκελ. Οι εμβολιασμένοι θα χάνουν το καθεστώς εμβολιασμού τους εννέα μήνες μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης του εμβολίου.

“Κατανοήσαμε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ότι θέλουμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα επιπλέον εκείνων που έχουν ήδη ληφθεί”, δήλωσε η Μέρκελ, η οποία επρόκειτο να εγκαταλείψει την εξουσία στις 2 Δεκεμβρίου, στους δημοσιογράφους. “Το τέταρτο κύμα πρέπει να σπάσει και αυτό δεν έχει επιτευχθεί ακόμη”.

Μέλη της αστυνομίας στέκονται φρουροί καθώς άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά των κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, καθώς η κάτω βουλή της Μπούντενσταγκ συζητά τις προσθήκες για τον νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις, στο Βερολίνο στις 21 Απριλίου 2021. (Christian Mang/Reuters)

 

Στην ομιλία της, η Μέρκελ δήλωσε ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2022 και δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ του κανόνα αν ήταν ακόμη στην Μπούντεσταγκ.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν και να προσβληθούν από τον COVID-19, αν και ορισμένοι αξιωματούχοι υγείας έχουν δηλώσει ότι τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα από σοβαρά συμπτώματα, νοσηλεία και θάνατο. Στις 2 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας της Μινεσότα επιβεβαίωσε ότι το δεύτερο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στις ΗΠΑ ήταν ένας πλήρως εμβολιασμένος άνδρας.

Οι επικριτές των συστημάτων διαβατηρίων εμβολιασμού, τα οποία έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη, έχουν πει ότι δημιουργούν άδικα μια κοινωνία δύο ταχυτήτων, με εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους ανθρώπους. Έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον τα διαβατήρια εμβολιασμού θα μπορούσαν να επεκταθούν και να μετατραπούν σε ένα σύστημα “κοινωνικής πίστωσης” και κατά πόσον η μαζική συλλογή δεδομένων εμβολιασμού θα μπορούσε να παραβιάσει τα ατομικά δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Αυστρία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι οι εμβολιασμοί θα είναι υποχρεωτικοί για όλους τους ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω. Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μήνα που περνάει, δήλωσε η ελληνική κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, οι κανόνες αυτοί ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλες χώρες της ΕΕ, δήλωσε την 1η Δεκεμβρίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Πριν από δύο ή τρία χρόνια, δεν θα σκεφτόμουν ποτέ ότι θα γινόμουν μάρτυρας αυτού που βλέπουμε σήμερα, ότι έχουμε αυτή την … πανδημία. Έχουμε τα εμβόλια, τα εμβόλια που σώζουν ζωές, αλλά δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς παντού”, είπε η φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας ότι οι αρχές της ΕΕ πρέπει “ενδεχομένως να σκεφτούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό”.

Σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία της Γερμανίας, περίπου το 68,7% του πληθυσμού της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ θεωρούν πλέον τη Γερμανία ως “επιπέδου τέσσερα: Πολύ υψηλός” ταξιδιωτικός κίνδυνος και κάλεσε τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια εκεί.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε