Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Αιολικοί σταθμοί της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας RWE, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης, μπροστά από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση καφέ άνθρακα της RWE στο Neurath κοντά στο Jackerath, βορειοδυτικά της Κολωνίας, Γερμανία, στις 18 Μαρτίου 2022. (Wolfgang Rattay/Reuters)

Η Γερμανία επιστρέφει στον άνθρακα, καθώς η ενεργειακή ασφάλεια υπερισχύει των στόχων για το κλίμα

Η Γερμανία επιστρέφει στον άνθρακα, καθώς αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, παρόλο που επισήμως επιδιώκει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή.

Το κεντροευρωπαϊκό έθνος καταναλώνει άνθρακα με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, καθώς γίνεται μία από τις λίγες χώρες που θα αυξήσουν τις εισαγωγές του καυσίμου το 2023, ανέφερε το Bloomberg.

Μία από τις παλαιότερες και φθηνότερες πηγές ενέργειας, ο άνθρακας, έχει επιστρέψει μετά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους παγκοσμίως, ιδίως στην Ευρώπη, η οποία υποφέρει από οξεία οικονομική κρίση λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Μόσχα.

Μερικές μονάδες άνθρακα επανενεργοποιήθηκαν προσωρινά στην Ευρώπη φέτος λόγω έλλειψης φυσικού αερίου, αφού είχαν κλείσει ή τεθεί σε ακινησία για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα ενεργειακή κρίση.

Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ άνω των 8 δισεκατομμυρίων τόνων φέτος, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

Παρά την έξαρση της χρήσης άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τον Νοέμβριο ήταν οι χαμηλότερες των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρή ενεργειακή κρίση

Το Κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας και η κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο, στην οποία συμμετέχει, σχεδίαζαν τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2038, αλλά τώρα πιέζουν για έναν προγενέστερο στόχο για το 2030.

Ωστόσο, ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία και η επακόλουθη απώλεια της πλειονότητας των προμηθειών φυσικού αερίου της Ευρώπης έχουν οδηγήσει σε αναβίωση του ορυκτού καυσίμου.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί να εξισορροπήσει τη βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα της ενίσχυσης της ενεργειακής της ασφάλειας, τηρώντας παράλληλα τους μακροπρόθεσμους στόχους της για «καθαρές μηδενικές εκπομπές».

Ατμός αναβλύζει από τον πύργο ψύξης του πυρηνικού σταθμού Isar 2 στο Έσσενμπαχ της Γερμανίας, στις 13 Σεπτεμβρίου 2022. (Jan Woitas/dpa μέσω AP)

 

Περίπου το 36,3% της ηλεκτρικής ενέργειας στο γερμανικό ηλεκτρικό δίκτυο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους προήλθε από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, από 31,9% το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Η γερμανική στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα αυξήθηκε κατά 13,3 τοις εκατό σε ετήσια βάση σε 42,9 TWh κατά την ίδια περίοδο, ενώ η συνολική γερμανική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε 118,1 TWh κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κατά 0,5 τοις εκατό.

Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η Γερμανία είδε τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση άνθρακα, με αύξηση 19 τοις εκατό ή 26 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, η ενέργεια από φυσικό αέριο αυξήθηκε ελαφρώς στη Γερμανία, παρά τις υψηλότερες τιμές, ενώ η παραγωγή αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλή.

Το Βερολίνο καθυστερεί το κλείσιμο των πυρηνικών και του άνθρακα

Η εγχώρια πυρηνική παραγωγή μειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, αφού η Γερμανία μείωσε τον αριθμό των ενεργών αντιδραστήρων της σε τρεις από έξι ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω της απόφασης του Βερολίνου να καταργήσει σταδιακά την τεχνολογία αυτή μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Τον Οκτώβριο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρέκαμψε τον συνασπισμό του διατηρώντας σε λειτουργία τα τρία εναπομείναντα πυρηνικά εργοστάσια το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου 2023.

«Μόνο στη Γερμανία, με 10 γιγαβάτ, η αντιστροφή είναι σε σημαντική κλίμακα. Αυτό έχει αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα υψηλότερα επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά άνθρακα στις 16 Δεκεμβρίου.

Λόγω των προβλημάτων συντήρησης των γαλλικών πυρηνικών εργοστασίων, η Γερμανία έγινε, για πρώτη φορά φέτος, καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Γαλλία, ανέφερε η Destatis.

Η δυναμικότητα των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία ανέρχεται σήμερα σε περίπου 68%, από 50% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι καθώς η γαλλική πυρηνική παραγωγή ανακάμπτει και η ηλεκτρική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Γερμανία αυξάνεται, η χώρα πιθανότατα θα επιστρέψει στο να είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας μέσα σε λίγα χρόνια.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση είχε εκδώσει απαλλαγή για να διατηρήσει ανοιχτά 1,6 GW λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τον Μάρτιο του 2024, αντί να τα κλείσει μέχρι το τέλος του 2022, όπως είχε προγραμματιστεί, ανέφερε το Reuters.

Ο παροπλισμός 2,6 GW μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιθάνθρακα και 1,2 GW μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στη Γερμανία έχει πλέον αναβληθεί.

Το Βερολίνο δημιούργησε επίσης ένα «απόθεμα αντικατάστασης φυσικού αερίου» συνολικής ισχύος 11,6 GW, συμπεριλαμβανομένων 1,9 GW λιγνιτικών και 4,3 GW μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα, οι οποίες θα παραμείνουν σε λειτουργία έως το 2024, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ.

«Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα ιδανικά μέχρι το 2030 δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση», δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

«Με φόντο την κατάσταση της κρίσης, το πιο σημαντικό είναι ότι προφανώς καταφέραμε να καταναλώσουμε σημαντικά λιγότερη ενέργεια το 2022, ιδίως φυσικό αέριο».

Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε