Σάββατο, 27 Απρ, 2024
Φωτογραφία αρχείου δείχνει αντιαεροπορικά άρματα Gepard στο Eldelben της Γερμανίας. (Φωτογραφία: Jens Schlueter/Getty Images)

Η Γερμανία συμφωνεί να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία εν μέσω σημαντικής μεταστροφής στην πολιτική της

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, σε μια σημαντική μεταστροφή, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα στείλει αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard στην Ουκρανία, αφού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην κίνηση αυτή.

Η απόφαση για την αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία, η οποία διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας τους τελευταίους δύο μήνες, ανακοινώθηκε από την υπουργό Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην αεροπορική βάση Ramstein των ΗΠΑ στη Γερμανία.

«Αποφασίσαμε χθες ότι θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα … τα οποία είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία τώρα για να εξασφαλίσει τον εναέριο χώρο από το έδαφος», δήλωσε η Λάμπρεχτ κατά τη διάρκεια δημόσιας συνάντησης στη βάση την Τρίτη.

Η Λάμπρεχτ δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία προχωρά στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων στη Γερμανία, λέγοντας ότι «συνεργαζόμαστε με τους Αμερικανούς φίλους μας για την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων σε συστήματα πυροβολικού σε γερμανικό έδαφος», μετέδωσε η Deutsche Welle.

Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, ήταν απρόθυμη να στείλει όπλα ή άλλα συστήματα στην Ουκρανία εν μέσω της σύγκρουσης. Τον Φεβρουάριο, ο Σολτς μπλόκαρε την πώληση βαρέων όπλων στην κυβέρνηση του Κιέβου και δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση με τη Μόσχα.

Επιπλέον, ο Σολτς, ο οποίος ανέλαβε νωρίτερα φέτος από την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στο Der Spiegel την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα έστελνε τέτοια αντικείμενα στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πυρηνική σύγκρουση ή σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και μιας βαριά οπλισμένης υπερδύναμης όπως η Ρωσία, μια πυρηνική δύναμη», δήλωσε. «Θα κάνω τα πάντα για να αποφύγω μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – δεν μπορεί να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος».

Πρόσθεσε ότι «η αποφυγή μιας κλιμάκωσης προς το ΝΑΤΟ αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα» και ότι δεν «εστιάζει στις δημοσκοπήσεις ούτε αφήνει τον εαυτό του να ενοχλείται από τσιριχτές εκκλήσεις. Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές».

Αυτό έρχεται την ώρα που ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επισκέφθηκε την Ουκρανία το Σαββατοκύριακο και δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα στην Πολωνία ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να δει τον ρωσικό στρατό «αποδυναμωμένο» μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Θέλουμε να δούμε την Ουκρανία να παραμένει μια κυρίαρχη χώρα, μια δημοκρατική χώρα, ικανή να προστατεύσει το κυρίαρχο έδαφός της», δήλωσε ο Όστιν, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεών του. «Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να αποδυναμώνεται σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε με την εισβολή στην Ουκρανία».

Τα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard, τα οποία αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1960 και του 1970, τέθηκαν εκτός λειτουργίας πριν από περίπου μια δεκαετία, σύμφωνα με τον Γερμανό δημοσιογράφο αμυντικών θεμάτων Τόμας Βίγκολντ, ο οποίος μίλησε στην Deutsche Welle.

«Ο γερμανικός στρατός τα έχει θέσει εκτός χρήσης πριν από σχεδόν μια δεκαετία, όχι επειδή ήταν απαρχαιωμένα, αλλά επειδή εκείνη την εποχή ο [στρατός] μείωνε τη δύναμή του και δεν είχε πλέον καμία χρήση», παρατήρησε στο δημοσίευμα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε