Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Ιατρικό προσωπικό ετοιμάζει εμβόλιο κορωνοϊού της AstraZeneca σε προετοιμασίες στο κέντρο εμβολιασμού στο Έμπερσμπεργκ κοντά στο Μόναχο, Γερμανία, 22 Μαρτίου 2021. (Matthias Schrader/AP)

Η Γερμανία θα σταματήσει την χρήση AstraZeneca στους κάτω των 60 λόγω θρομβώσεων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Γερμανοί αξιωματούχοι στον χώρο της υγείας συμφώνησαν την Τρίτη να σταματήσουν την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών, εν μέσω νέων ανησυχιών για ασυνήθιστες θρομβώσεις αίματος που αναφέρθηκαν σε έναν αριθμό αυτών που έλαβαν το εμβόλιο.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και κρατικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν ομοφώνως το εμβόλιο να χορηγείται μόνο σε άτομα 60 ετών ή άνω, εκτός κι αν ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου για σοβαρή ασθένεια από την COVID-19 και συμφώνησαν με τον γιατρό τους να πάρουν το εμβόλιο παρά τον μικρό κίνδυνο μιας σοβαρής παρενέργειας.

Η κίνηση έρχεται μετά από προτάσεις της ανεξάρτητης ομάδας ειδικών εμβολίων της Γερμανίας και αφότου ο φαρμακευτικός ελεγκτής της χώρας δημοσίευσε νέα δεδομένα που δείχνουν αύξηση σε αναφορές μιας ασυνήθιστης μορφής θρόμβωσης αίματος στην κεφαλή – γνωστής ως sinus vein thrombosis ― σε πρόσφατους αποδέκτες του εμβολίου AstraZeneca.

Τα νεά είναι ένα ακόμα χτύπημα στο εμβόλιο. Έρχονται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο ελεγκτικός φορέας φαρμάκων της ΕΕ είπε ότι το εμβόλιο δεν αυξάνει τα συνολικά περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα, μετά από κάποιες παρόμοιες τραγωδίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων είχε πει τότε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερβαίνουν τους κινδύνους, αλλά δεν μπορούσε να απορρίψει μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και κάποιων ασυνήθιστων ειδών θρόμβωσης, και σύστησε να προστεθεί μια προειδοποίηση για πιθανές σπάνιες παρενέργειες.

Πολλές γερμανικές περιοχές ― όπως η πρωτεύουσα Βερολίνο και η πιο πολυπληθής πολιτεία της χώρας, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ― είχαν ήδη αναστείλει την χρήση του εμβολίου σε νεότερα άτομα νωρίτερα την Τρίτη. Αυτή η απόφαση ελήφθη αφότου ο ελεγκτικός φορέας φαρμάκων της χώρας είπε ότι έχει καταμετρήσει ασυνήθιστες θρομβώσεις αίματος έως τις 29 Μαρτίου που έχουν αυξηθεί στις 31, σε σύνολο περίπου 2,7 εκατομμυρίων δόσεων του AstraZeneca που χορηγήθηκαν στην Γερμανία έως τώρα.

Εννέα από αυτούς τους ανθρώπους έχασαν την ζωή τους και όλοι εκτός από δύο περιπτώσεις αφορούσαν γυναίκες, ηλικίας 20 έως 63, είπε το Ινστιτούτο Πωλ Έρλιχ.

Σε δήλωση πριν από την ανακοίνωση, η AstraZeneca είπε ότι δεκάδες εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έχουν κάνει το εμβόλιό της, και σημείωσε ότι ο ελεγκτικός φορέας της ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέληξαν στο ότι τα οφέλη είναι σημαντικότερα από τους κινδύνους.

Η εταιρεία είπε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με γερμανικές αρχές για να απαντήσει σε όποιες ερωτήσεις μπορεί να έχουν, ενώ επίσης θα αναλύσει τα δικά της αρχεία για να κατανοήσει αν οι ασυνήθιστες θρομβώσεις αίματος που αναφέρθηκαν συμβαίνουν πιο συχνά «από αυτό που θα αναμενόταν φυσικά σε έναν πληθυσμό εκατομμυρίων ατόμων.»

Έως την Δευτέρα, περίπου 13,2 εκατομμύρια άτομα στην Γερμανία έλαβαν τουλάχιστον μία δόση κάποιου εμβολίου, ενώ σχεδόν 4 εκατομμύρια έλαβαν και τις δύο δόσεις.

Την Δευτέρα, ο Καναδάς ανέστειλε την χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα κάτω των 55 ετών, αναφέροντας νέα ανησυχητικά δεδομένα από την Ευρώπη.

«Υπάρχει σημαντική ασάφεια σχετικά με τα οφέλη της χρήσης εμβολίων COVID-19 της AstraZeneca σε ενηλίκους κάτω των 55 ετών δεδομένων των πιθανών κινδύνων», είπε η γιατρός Σέλλυ Ντηκς, υποδιευθύντρια της Εθνικής Επιτροπής Καναδά για Ανοσοποίηση.

Η Ντηκς είπε ότι οι ενημερωμένες προτάσεις έρχονται εν μέσω νέων δεδομένων από την Ευρώπη που δείχνουν ότι ο κίνδυνος θρομβώσεων στο αίμα είναι πλέον δυνητικά ένας στους 100.000, πολύ υψηλότερος από το ένας στο ένα εκατομμύριο που πιστευόταν πριν.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Γκράιφσβαλντ, Γερμανίας, αυτήν την εβδομάδα δημοσίευσαν τα αποτελέσματα από την έρευνά τους για πιθανές αιτίες των θρομβώσεων αίματος, λέγοντας ότι το σύμπτωμα είναι παρόμοιο με μια παρενέργεια του φαρμάκου αραίωσης του αίματος heparin.

Η έρευνα, που ακόμα δεν έχει εξεταστεί από άλλους επιστήμονες, δεν παρέχει μια αμετάκλητη εξήγηση για τον λόγο που κάποιοι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο AstraZeneca ανέπτυξαν τις ασυνήθιστες θρομβώσεις αίματος. Παρ’ όλα αυτά, ειδικοί που δεν εμπλέκονται στην έρευνα είπαν ότι παρέχει σημαντικές πληροφορίες στους γιατρούς.

Η Άλις Άσσινγκερ, ειδικός σε αγγειακές παθήσεις και θρομβώσεις του αίματος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Βιέννης, είπε ότι υπάρχει θεραπεία για τις ασυνήθιστες θρομβώσεις.

Τα τελευταία νέα μπορεί να βλάψουν το όνομα του εμβολίου στην κοινή γνώμη.

Ο επικεφαλής της Νορβηγικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, Μάρτε Κβίττουμ Τάνγκεν, είπε στο νορβηγικό κανάλι NRK την προηγούμενη βδομάδα ότι ενώ «δεν υπάρχει αναφορά για μια γενική αντίδραση κατά του εμβολίου … ο κόσμος λέει σαφώς ότι δεν θέλουν το εμβόλιο AstraZeneca. Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα και σκεπτικισμός.»

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε