Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (Αριστερά) και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φθάνουν για να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο στις 14 Φεβρουαρίου 2022. (Sergei Supinsky/AFP via Getty Images)

Η Γερμανία θα στείλει αντιαρματικά όπλα και πυραύλους στην Ουκρανία σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής

Η Γερμανία θα παράσχει αντιαρματικά όπλα και πυραύλους εδάφους-αέρος στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στον εισβολέα στρατό του Πούτιν. Γι’ αυτό προμηθεύουμε 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πρόκειται για μια σημαντική ανατροπή της μακροχρόνιας πολιτικής του Βερολίνου που απαγόρευε τις εξαγωγές όπλων σε ζώνες μάχης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την αλλαγή στάσης της Γερμανίας: «Συνέχισε έτσι, καγκελάριε Όλαφ Σολτς! Ο αντιπολεμικός συνασπισμός σε δράση!»

Το Βερολίνο εξουσιοδότησε το Σάββατο τους εταίρους του ΝΑΤΟ, την Ολλανδία και την Εσθονία, να παραδώσουν όπλα γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Η παρτίδα των όπλων περιελάμβανε 400 RPG από την Ολλανδία και παλιά οβιδοβόλα της ΓΛΔ από την Εσθονία.

Η Γερμανία έχει μια μακροχρόνια πολιτική μη εξαγωγής όπλων σε εμπόλεμες ζώνες, που έχει τις ρίζες της εν μέρει στην αιματηρή ιστορία του 20ού αιώνα και τον συνακόλουθο ειρηνισμό της. Οι χώρες που σκοπεύουν να περάσουν σε γερμανικές εξαγωγές όπλων πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για έγκριση στο Βερολίνο.

Ο Σολτς είχε επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτή την πολιτική τις τελευταίες εβδομάδες όταν αρνήθηκε να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία.

Ουκρανοί στρατιώτες επιβαίνουν σε άρματα μάχης προς τη γραμμή του μετώπου με τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή Λουγκάνσκ της Ουκρανίας στις 25 Φεβρουαρίου 2022. (Anatolii Stepanov/AFP via Getty Images)

 

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στην τρίτη ημέρα, μάχες ξέσπασαν στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, η οποία θεωρείται ο πρωταρχικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων.

Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται περίπου 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Η ταχύτητα της προέλασης έχει επιβραδυνθεί «πιθανότατα ως αποτέλεσμα των οξυμένων δυσκολιών υλικοτεχνικής υποδομής και της ισχυρής ουκρανικής αντίστασης», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο, αξιωματούχος του Πενταγώνου προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα.

«Είναι ένα πεδίο μάχης και τα γεγονότα στο πεδίο της μάχης είναι δυναμικά και μπορούν να αλλάξουν πολύ, πολύ γρήγορα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Καπνός υψώνεται από ένα ρωσικό άρμα μάχης που καταστράφηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην άκρη ενός δρόμου στην περιοχή Λουγκάνσκ στις 26 Φεβρουαρίου 2022. (Anatolii Stepanov/AFP via Getty Images)

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων από τα αποθέματα του Πενταγώνου, συμπεριλαμβανομένων των αντιαρματικών όπλων, των φορητών όπλων, διαφόρων πυρομαχικών, των αλεξίσφαιρων γιλέκων και του σχετικού εξοπλισμού. Ο Λευκός Οίκος φέρεται επίσης να ζήτησε από το Κογκρέσο να παράσχει 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον κεφάλαια για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει αμυντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και δήλωσε ότι εκπαίδευσε 22.000 Ουκρανούς στρατιώτες.

Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν εισέλθει στην Ουκρανία, ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το Κίεβο, απορρίπτοντας την προσφορά των ΗΠΑ για εκκένωση και προτρέποντας τους Ουκρανούς να πολεμήσουν.

«Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα μας. Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Τα όπλα μας είναι η δύναμή μας. Αυτή είναι η γη μας. Η χώρα μας. Τα παιδιά μας. Θα τα προστατεύσουμε όλα», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολωνός συνοριοφύλακας βοηθά πρόσφυγες από την Ουκρανία καθώς φτάνουν στην Πολωνία στο συνοριακό πέρασμα Korczowa, Πολωνία, στις 26 Φεβρουαρίου 2022. (Czarek Sokolowski/AP Photo)

 

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κάλεσε τους πολίτες να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβραδύνουν τους Ρώσους, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης πινακίδων με αριθμούς και ονόματα δρόμων, πόλεων και χωριών στις περιοχές τους.

«Ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγούμε από τους Ρώσους κατακτητές από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό», έγραψε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε στο ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε