Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην αίθουσα υπουργικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου στις 3 Μαρτίου 2022. (Anna Moneymaker/Getty Images)

Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκρίνει νομοσχέδιο για τον τερματισμό της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης COVID-19

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε στις 3 Μαρτίου ένα μέτρο που θα έθετε τέλος στην εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το COVID-19.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 48-47 ψήφους με διακομματική πλειοψηφία.

Όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ του S.J.Res. 38, το οποίο θα τερματίσει την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Μαρτίου 2020. Όλοι οι Δημοκρατικοί ψήφισαν κατά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία έχει παραταθεί δύο φορές από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πέντε γερουσιαστές δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, μεταξύ των οποίων τρεις Δημοκρατικοί.

«Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαβίωσης υπό αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο αμερικανικός λαός έχει εξαντληθεί και λαχταρά να αναπνεύσει ελεύθερα- λαχταρά τις ελευθερίες που του έδωσε ο Θεός και τους ηγέτες να πάρουν το μέρος του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ήρθε η ώρα το έθνος μας να μάθει να ζει με τον COVID», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρότζερ Μάρσαλ (R-Kan.), ο οποίος εισηγήθηκε το μέτρο, σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία.

«Είμαι υπερήφανος που οι συνάδελφοί μου ενώθηκαν για να καταργήσουν αυτή την κήρυξη έκτακτης ανάγκης και έδωσαν μια συμβολική νίκη στους πολίτες μας ότι η κανονικότητα είναι προ των πυλών και ότι η περιορισμένη κυβέρνηση και τα συνταγματικά μας δικαιώματα εξακολουθούν να κυριαρχούν. Είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε για περιορισμούς και το άγνωστο. Πρέπει να χαράξουμε σήμερα μια νέα πορεία προς τη νίκη που θα σέβεται τον ιό και τις ελευθερίες μας».

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ (D-N.Y.) προέτρεψε τους γερουσιαστές να ψηφίσουν αρνητικά. Υποστήριξε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τερματιστεί η κήρυξη έκτακτης ανάγκης, η οποία επιτρέπει στον πρόεδρο να προβεί σε ορισμένες ενέργειες, επειδή ενδέχεται να εμφανιστούν νέες παραλλαγές του ιού που προκαλεί την COVID-19.

Η πρόταση «θα δυσχεράνει ακριβώς την ικανότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να καταπολεμήσει την πανδημία και θα αυξήσει τον κίνδυνο να διαλυθεί ξαφνικά στο μέλλον όλη η πρόοδός μας», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κήρυξη «υπήρξε ένα από τα πιο ισχυρά και καλύτερα εργαλεία για την κινητοποίηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας».

Ο γερουσιαστής Μάικ Μπράουν (R-Ind.) διαφώνησε, λέγοντας στο σώμα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί σε συνδυασμό με εκείνους που απολαμβάνουν φυσική ανοσία σημαίνει ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του έθνους είναι ήδη προστατευμένη» και ότι ο ιός έχει γίνει ενδημικός.

«Όταν αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια αυτή την εβδομάδα, ήταν απαραίτητη», είπε, αλλά «έχει περάσει η ώρα για τον πρόεδρο και τους κυβερνήτες σε όλη τη χώρα να παραιτηθούν από τις επιπλέον εξουσίες που τους παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο των κηρύξεων έκτακτης ανάγκης COVID.

«Εάν πρόκειται να ζήσουμε με αυτόν τον ιό και να προχωρήσουμε μπροστά ως χώρα, πρέπει να τερματίσουμε την εθνική εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια άλλοι κυβερνήτες σε όλη τη χώρα θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους».

Το μέτρο οδηγείται τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι γενικά ήταν περισσότερο υπέρ των περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό,τι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ακόμη και αν η Βουλή εγκρίνει το μέτρο, ο Λευκός Οίκος δήλωσε στις 3 Μαρτίου ότι ο Μπάιντεν θα ασκήσει βέτο.

Μια εκπρόσωπος της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (D-Calif.) δεν απάντησε μέχρι την ώρα του Τύπου σε αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε