Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Εικόνα αρχείου με έναν πελάτη να κοιτάζει ένα χαρτοκιβώτιο με αυγά σε ένα κατάστημα στο Τόκιο της Ιαπωνίας στις 2 Φεβρουαρίου 2007. (Kazuhiro Nogi/AFP via Getty Images)

Η γρίπη των πτηνών δημιουργεί ελλείψεις αυγών στην Ιαπωνία, επηρεάζοντας αλυσίδες εστιατορίων

Οι υπεύθυνοι αλυσίδων εστιατορίων και οι έμποροι λιανικής στην Ιαπωνία αγωνίζονται να προμηθευτούν αυγά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμα γρίπης των πτηνών.

Η Teikoku Databank δήλωσε ότι τουλάχιστον 18 εισηγμένοι φορείς εκμετάλλευσης αλυσίδων εστιατορίων στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης της McDonald’s Holdings Co., έχουν σταματήσει προσωρινά να πωλούν είδη μενού που σχετίζονται με αυγά από τις 5 Μαρτίου, ανέφερε το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα προϊόντα αυγών έχουν αφαιρεθεί από τα ράφια των καταστημάτων ψιλικών όπως το 7-Eleven από τον Ιανουάριο λόγω ελλείψεων εφοδιασμού στο κράτος της Ανατολικής Ασίας, σύμφωνα με την Teikoku Databank.

Η χονδρική τιμή των αυγών στην Ιαπωνία σχεδόν διπλασιάστηκε στα 327 γιεν (2.27 ευρώ) ανά κιλό τον περασμένο μήνα από το προηγούμενο έτος, ανέφερε η εταιρεία χρηματοοικονομικών ερευνών.

Οι ελλείψεις αυγών και η αύξηση των τιμών οφείλονται στην εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην Ιαπωνία, η οποία ανάγκασε τη σφαγή περίπου 15 εκατομμυρίων ορνίθων. Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε περισσότερους από τους μισούς από τους συνολικά 47 νομούς της χώρας από τότε που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα τον Οκτώβριο.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους πτηνοτρόφους να λάβουν ενδελεχή μέτρα για την προστασία των κοπαδιών τους, καθώς πιστεύουν ότι ο ιός μεταφέρεται από μεταναστευτικά πτηνά που διαχειμάζουν στην Ιαπωνία, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης NHK News.

Παγκόσμιο ζήτημα

Η Ιαπωνία δεν είναι η μόνη χώρα που παλεύει με το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών. Το Focus Taiwan ανέφερε ότι η ημερήσια παραγωγή αυγών της Ταϊβάν μειώθηκε στα 22,4 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα λόγω της επιδημίας της γρίπης των πτηνών, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές τόσο για τα αυγά κοτόπουλου όσο και για τα αυγά πάπιας.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε πότε η προσφορά αυγών κοτόπουλου θα επανέλθει στο φυσιολογικό, παρά την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι η έλλειψη θα τερματιστεί στα τέλη του μήνα», δήλωσε ο Kao Chuan-mo, πρόεδρος της ένωσης πωλητών αυγών της Ταϊβάν.

Η χώρα έχει παραγγείλει 5 εκατομμύρια αυγά από την Αυστραλία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης, με την πρώτη παράδοση των τριών να έχει φτάσει στις 28 Φεβρουαρίου.

Τα κρούσματα του ιού έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνολικοί θάνατοι πουλερικών ξεπέρασαν τα 58 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.


Διασωθέντα κοτόπουλα συγκεντρώνονται σε ένα πτηνοτροφείο στο καταφύγιο της Farm Sanctuary στη Νότια Καλιφόρνια, στο Άκτον της Καλιφόρνια, στις 5 Οκτωβρίου 2022. Ένα κύμα της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών H5N1 έχει πλέον εισέλθει στη Νότια Καλιφόρνια καθώς ξεκινά η φθινοπωρινή μετανάστευση των πτηνών, εγείροντας ανησυχίες για τα άγρια πτηνά και τα πτηνοτροφεία της περιοχής. (Mario Tama/Getty Images)

 

Η ασθένεια είναι εξαιρετικά θανατηφόρα για τα πουλερικά, τόσο πολύ, ώστε συχνά ολόκληρα σμήνη θανατώνονται ακόμη και όταν μόνο ένα πουλί είναι θετικό.

Φαίνεται ότι τα υδρόβια πουλιά, όπως οι πάπιες και οι χήνες, μπορούν πλέον να μεταφέρουν τη γρίπη των πτηνών χωρίς να εμφανίζονται άρρωστα και να τη μεταδίδουν εύκολα σε οικόσιτα πουλερικά, όπως τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες, λένε οι ειδικοί.

Τα άγρια πτηνά είναι κυρίως υπεύθυνα για τη διάδοση του ιού και μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια χωρίς να πεθάνουν και να την εισάγουν στα πουλερικά μέσω μολυσμένων σωματικών αποβλήτων.

Συνήθως δεν είναι επιβλαβής για τους ανθρώπους

Η γρίπη των πτηνών μπορεί επίσης να μολύνει άγρια θηλαστικά και ανθρώπους, ιδίως όσους έρχονται σε επαφή με μολυσμένα πτηνά, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι ο κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι χαμηλός.

Η Rose Acre Farms, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αυγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι έχασε περίπου 1,5 εκατομμύριο όρνιθες σε φάρμα στην κομητεία Γκάθρι της Αϊόβα πέρυσι.

Όλο το προσωπικό που εισέρχεται στους αχυρώνες της υποχρεώθηκε να κάνει πρώτα ντους για να απομακρυνθεί κάθε ίχνος του ιού, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος Μάρκους Ράστ.

Ο Ραστ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο άνεμος έφερε τον ιό από τα κοντινά χωράφια όπου πετούσαν χήνες από πάνω.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε