Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Μέλη της Ιαπωνικής Δύναμης Αυτοάμυνας Εδάφους στέκονται σε σχηματισμό κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της άσκησης Southern Jackaroo 21 στο αρχηγείο της 1ης Ταξιαρχίας, στους στρατώνες Robertson στο Βόρειο Έδαφος, στις 15 Ιουνίου 2021. (PTE Jacob Joseph/ADF)

Η Ιαπωνία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η απειλή της Κίνας είναι ορατή

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε την Παρασκευή έναν προϋπολογισμό ρεκόρ 114,5 τρισεκατομμυρίων γεν (περίπου 862 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το οικονομικό έτος 2023, με μεγάλο μέρος του να προορίζεται για δαπάνες πρόνοιας και άμυνας εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών προκλήσεων για την ασφάλεια από την Κίνα.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει 36,9 τρισεκατομμύρια γιεν (277,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για την κοινωνική ασφάλιση και 6,8 τρισεκατομμύρια γιεν (51 δισεκατομμύρια δολάρια) για την άμυνα, μια αύξηση 26,3% από τα 5,4 τρισεκατομμύρια γιεν (40,6 δισεκατομμύρια δολάρια) του τρέχοντος αμυντικού προϋπολογισμού, ανέφερε το Kyodo News.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει δαπάνες για τη βελτίωση και τη μαζική παραγωγή των κατευθυνόμενων αντιπλοϊκών πυραύλων της Δύναμης Αυτοάμυνας Εδάφους, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν βασικό στοιχείο των δυνατοτήτων αντεπίθεσης της Ιαπωνίας.

Άλλα στοιχεία στη λίστα των στρατιωτικών δαπανών της Ιαπωνίας για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνουν όπλα υψηλής ταχύτητας ολίσθησης, υπερηχητικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης και πυραύλους Tomahawk αμερικανικής κατασκευής.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει επίσης δαπάνες που σχετίζονται με τη φιλοξενία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

Οι αυξήσεις ήρθαν καθώς ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τα επόμενα πέντε χρόνια για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ιαπωνίας.

Για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες για τον ιαπωνικό στρατό, η κυβέρνηση σχεδίαζε να εφαρμόσει αυξήσεις στους φόρους επιχειρήσεων, καπνού και εισοδήματος, αλλά σταμάτησε να αποφασίζει πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Τα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται σε 69,4 τρισεκατομμύρια γεν (522 δισεκατομμύρια δολάρια). Η ιαπωνική κυβέρνηση θα εκδώσει επίσης 434,3 δισεκατομμύρια γιεν (περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κατασκευαστικά ομόλογα για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Επιφυλακτικό βλέμμα στην Κίνα

Η Ιαπωνία επιδιώκει να έχει τη δυνατότητα αντεπίθεσης καθώς αντιμετωπίζει τις περιφερειακές προκλήσεις ασφαλείας από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία. Η κυβέρνηση ενέκρινε τρία βασικά αμυντικά έγγραφα την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας, η οποία αναφέρεται στην Κίνα ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση» της Ιαπωνίας.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ευρέως ως απόκλιση από το μεταπολεμικό σύνταγμα της Ιαπωνίας, το οποίο αποκηρύσσει τον πόλεμο ή τη χρήση βίας για τη διευθέτηση διεθνών διαφορών. Ωστόσο, ο Κισίντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα διατηρήσει την αποκλειστικά αμυντικά προσανατολισμένη πολιτική της, η οποία αναφέρει ότι αμυντική δύναμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση επίθεσης.

«Έχουμε γράψει λεπτομερώς τις δυνατότητες αντεπίθεσης που έχουμε αποφασίσει να διαθέτουμε, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού τους και των συνθηκών υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, στη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας», δήλωσε ο Κισίντα στους δημοσιογράφους στις 16 Δεκεμβρίου.

Η Ιαπωνία ανησυχεί για τη δική της ευπάθεια καθώς η Κίνα επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία κοντά στην Ταϊβάν και την Ανατολική Σινική Θάλασσα. Το καθεστώς του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) δεν είχε αποκλείσει τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του.

Άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΚΚΚ. Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων προέτρεψε τον στρατό του να ενισχύσει την παρουσία του για να αποτρέψει το κινεζικό καθεστώς από την καταπάτηση των εδαφών τους στην αμφισβητούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, την οποία διεκδικεί επίσης το Πεκίνο.

ΗΠΑ, Αυστραλία ζητούν τη συνεργασία της Ιαπωνίας

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν την εκ περιτροπής παρουσία βομβαρδιστικών δυνάμεων, μαχητικών, καθώς και του ναυτικού και του στρατού τους στην Αυστραλία, εν μέσω των απειλών της Κίνας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία μοιράζονται ένα όραμα για μια περιοχή όπου οι χώρες μπορούν να καθορίσουν το μέλλον τους και θα πρέπει να είναι σε θέση να αναζητήσουν την ασφάλεια, την ευημερία χωρίς -και την ευημερία χωρίς καταναγκασμό και εκφοβισμό.  Δυστυχώς, αυτό το όραμα αμφισβητείται σήμερα», δήλωσε ο Όστιν σε κοινή διάσκεψη.

«Οι επικίνδυνες και εκβιαστικές ενέργειες της Κίνας σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό, μεταξύ άλλων γύρω από την Ταϊβάν, και προς τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού και στις Θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας απειλούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», πρόσθεσε.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να «ενισχύσουν την τριμερή αμυντική συνεργασία και να προσκαλέσουν την Ιαπωνία να ενσωματωθεί στις πρωτοβουλίες μας για τη στάση των δυνάμεων στην Αυστραλία», δήλωσε ο Όστιν.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Μαρλς, δήλωσε ότι η ενισχυμένη αμυντική τους στάση θα οδηγήσει σε αύξηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς και ότι εξετάζουν επίσης την αυξημένη συνεργασία για τη στάση δυνάμεων στην ενίσχυση της ικανότητας των εγκαταστάσεων στην Αυστραλία.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να το κάνουμε αυτό από την άποψη της παροχής ισορροπίας στην περιοχή μας και της συμμετοχής άλλων χωρών στην περιοχή μας.  Και ανυπομονούμε να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη δέσμευση με την Ιαπωνία όσον αφορά αυτή τη συνεργασία για τη στάση ισχύος», δήλωσε ο Μαρλς.

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν συνάντηση δύο συν δύο στο Τόκιο στις 9 Δεκεμβρίου, κατά την οποία συμφώνησαν να ενισχύσουν την τριμερή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε