Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Αεροφωτογραφία του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi της TEPCO, στην Οκούμα του νομού Φουκουσίμα.

Η Ιαπωνία απαιτεί ανάκληση της απαγόρευσης των αλιευμάτων της από το Πεκίνο

Πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια με αφορμή την απελευθέρωση επεξεργασμένων λυμάτων του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό

Από τις 24 Αυγούστου που άρχισε η προγραμματισμένη απόρριψη επεξεργασμένων λυμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, οι αρχές του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) επέβαλαν σαρωτική απαγόρευση στις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών στην Κίνα.

Η ενέργεια αυτή πυροδότησε θύελλα διαμαρτυριών κατά της απελευθέρωσης του νερού σε διάφορες κινέζικες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπου μέσα ενημέρωσης και κοινωνικοί σχολιαστές καταδίκασαν έντονα την Ιαπωνία. Η αντίδρασή τους τρέφεται από αυξημένα αντι-ιαπωνικά αισθήματα, που εκδηλώνονται με ενοχλητικά τηλεφωνήματα σε τοποθεσίες της Ιαπωνίας όπως το Τόκιο και η Φουκουσίμα.

Ενωμένοι απέναντι σε αυτές τις εκδηλώσεις, Ιάπωνες διπλωμάτες, πολιτικοί και οργανισμοί μέσων ενημέρωσης εκφράζουν τις κοινές ανησυχίες τους και καλούν την Κίνα να παράσχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την απόρριψη, να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την παρενόχληση και να άρει αμέσως την αβάσιμη, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις μετρήσεις, απαγόρευση των ιαπωνικών θαλασσινών.

Fishery workers sort out seafood caught in offshore trawl fishing at Matsukawaura port in Soma City, Fukushima prefecture, on Sept. 1, 2023, about a week after the country began discharging treated wastewater from the TEPCO Fukushima Daiichi nuclear power plant. (JIJI Press/AFP via Getty Images)
Εργαζόμενοι στην αλιεία ταξινομούν θαλασσινά υπεράκτιας αλιείας με μηχανότρατα στο λιμάνι Ματσουκαβάουρα στην πόλη Σόμα, στο νομό Φουκουσίμα, την 1η Σεπτεμβρίου 2023, περίπου μια εβδομάδα αφότου η χώρα άρχισε να απορρίπτει επεξεργασμένα λύματα από τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας TEPCO Fukushima Daiichi. (JIJI Press/AFP μέσω Getty Images)

 

Η Κίνα «σκάβει τον διπλωματικό της τάφο», προειδοποιεί η Ιαπωνία

Η ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο αποκάλυψε ότι από τότε που άρχισε η απόρριψη του επεξεργασμένου νερού, η παρενόχληση προς τα ιαπωνικά μέρη έχει κλιμακωθεί. Δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί στην πρεσβεία έχουν αναβληθεί λόγω του κατακλυσμού εχθρικών τηλεφωνημάτων που προέρχονται από την Κίνα.

Δημοσιεύματα της Asahi TV στις 26 Αυγούστου ανέφεραν ότι ξενοδοχεία στο Τόκυο και τη Φουκουσίμα έχουν επίσης δεχθεί ενοχλητικά τηλεφωνήματα από την Κίνα, τα οποία περιελάμβαναν ερωτήσεις όπως: «Έχετε δοκιμάσει το μολυσμένο νερό; Πώς είναι η γεύση του; Είστε ακόμα ζωντανός;». Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να πουν: «Ανυπομονούμε να εκραγεί το όρος Φούτζι για να χαθείτε όλοι μαζί του».

Οι Ιάπωνες υπήκοοι που διαμένουν στην Κίνα έχουν επίσης γίνει αποδέκτες εκφοβισμού. Σε μια περίπτωση, θαμώνας ιαπωνικού εστιατορίου στην Γκουανγκζού απείλησε να καταγγείλει το κατάστημα στις αρχές αν χρησιμοποιούσε συστατικά που προέρχονταν από την Ιαπωνία.

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο Ναμάζου Χιρογιούκι, γενικός διευθυντής του Γραφείου Ασιατικών και Ωκεάνιων Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας, μετέφερε την επίσημη καταγγελία της Ιαπωνίας στον Γιανγκ Γιου, αναπληρωτή πρέσβη της Κίνας στην Ιαπωνία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο κος Χιρογιούκι εξέφρασε «βαθιά λύπη και ανησυχία» για τις ενέργειες της Κίνας σχετικά με την απελευθέρωση των επεξεργασμένων λυμάτων της Φουκουσίμα. Έκανε έκκληση για ηρεμία της κοινής γνώμης εντός της Κίνας και ζήτησε διαβεβαίωση για την ασφάλεια των Ιαπώνων πολιτών και των διπλωματικών της εγκαταστάσεων. Ο κος Χιρογιούκι πίεσε επίσης την κινεζική κυβέρνηση να δημοσιεύσει πραγματικές πληροφορίες σχετικά με το επεξεργασμένο πυρηνικό νερό.

Ο Κουνιχίκο Μιγιάκε, διπλωματικός σχολιαστής, που συμμετέχει στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας, επεσήμανε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το ΚΚΚ φαίνεται να επιδιώκει «πολιτικές παραχωρήσεις» εκ μέρους της Ιαπωνίας. Ο κος Μιγιάκε προειδοποίησε: «Όσο περισσότερο η Κίνα ενεργεί με αυτόν τον τρόπο τόσο περισσότερο η Ιαπωνία θα ενισχύσει τις συμμαχίες της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα – ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα που θα ήθελε η Κίνα. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι σκάβει τον διπλωματικό του τάφο, το ΚΚΚ συνεχίζει την επιθετική ρητορική του».

Ο Κόιτσι Χαγκιούντα, επικεφαλής του Συμβουλίου Πολιτικής Έρευνας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, επέκρινε έντονα τις κινεζικές αντιδράσεις, δηλώνοντας: “Η απόφαση για τη διακοπή των ιαπωνικών εισαγωγών θαλασσινών θα έπρεπε να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και όχι σε πολιτικούς ελιγμούς».

Στις 27 Αυγούστου, ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, τόνισε τη σημασία της διαφάνειας σε συνέντευξή του στο NHK. «Έχουμε ήδη δημοσιεύσει στοιχεία τις δύο τελευταίες ημέρες, αποκαλύπτοντας επίπεδα τριτίου που είναι ακόμη και κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία «προέτρεψε έντονα το ΚΚΚ να άρει αμέσως την απαγόρευση και να ενεργήσει με βάση επιστημονικά στοιχεία».

This aerial picture shows storage tanks used for storing treated water at TEPCO's crippled Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant in Okuma, Fukushima prefecture, on Aug. 24, 2023. (STR/JIJI Press/AFP via Getty Images)
Αεροφωτογραφία δεξαμενών αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση επεξεργασμένου νερού στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi της TEPCO στην Οκούμα του νομού Φουκουσίμα, στις 24 Αυγούστου 2023. (STR/JIJI Press/AFP μέσω Getty Images)

 

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν τη στάση του Πεκίνου

Σε μια τολμηρή κίνηση στις 26 Αυγούστου, η μεγάλη ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο στο οποίο κατηγορεί το ΚΚΚ ότι «αγνοεί την επιστήμη και ασκεί πολιτική πίεση στην Ιαπωνία». Το άρθρο υποστήριξε ότι η προσπάθεια του ΚΚΚ να σπείρει τη διχόνοια στο εσωτερικό της Ιαπωνίας προέκυψε από τους στενότερους δεσμούς της Ιαπωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα όπως η Ταϊβάν και ο έλεγχος των εξαγωγών ημιαγωγών.

«Η Κίνα δεν συμβαδίζει με τη διεθνή κοινότητα. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με έθνη όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, έχουν αρχίσει να αίρουν τις απαγορεύσεις εισαγωγής ιαπωνικών τροφίμων», σημειώνει το κύριο άρθρο.

Η μεγάλη έκδοση Asahi Shimbun τοποθετήθηκε επίσης στις 26 Αυγούστου, κατακεραυνώνοντας το ΚΚΚ για «αδικαιολόγητες απειλές» και «εργαλειοποίηση της αγοράς του για την άσκηση οικονομικής πίεσης». Το κύριο άρθρο προειδοποίησε ότι τέτοιες τακτικές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ασφάλεια της Κίνας και να αποτελέσουν σημαντικό θέμα συζήτησης στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των G7.

Η Sankei Shimbun κατέκρινε επίσης τη στάση της Κίνας, καλώντας το ΚΚΚ να «σταματήσει τις επιστημονικά αβάσιμες ενέργειές του». Η εφημερίδα επαίνεσε τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα που απαίτησε την άμεση άρση της απαγόρευσης. Υπογράμμισε επίσης τους κινδύνους από την «αντιφατική στάση της Κίνας που διαιωνίζει την κυκλοφορία αντιεπιστημονικών διαδόσεων».

Ομοίως, το κύριο άρθρο της Mainichi Shimbun την ίδια ημέρα επέκρινε την απαγόρευση ως παραβίαση των εμπορικών κανονισμών που δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Η εφημερίδα έθεσε επίσης ως θέμα την άρνηση της Κίνας να συμμετάσχει σε συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, υπονοώντας ότι η άρνηση αυτή έχει διπλωματικά κίνητρα που συνδέονται με τις εξαγωγές ημιαγωγών και την κατάσταση στην Ταϊβάν.

«Για να υποχρεωθεί η Κίνα να ανακαλέσει την απαγόρευση, ο πρωθυπουργός Κισίντα πρέπει να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες», κατέληξε το κύριο άρθρο.

Japan's Prime Minister Fumio Kishida speaks to reporters about ALPS-treated water from the Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant at the Prime Minister's office on Aug. 24, 2023. (Photo by STR/JIJI Press/AFP via Getty Images)
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα μιλάει σε δημοσιογράφους για το επεξεργασμένο νερό ALPS από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στο γραφείο του πρωθυπουργού, στις 24 Αυγούστου 2023. (Photo by STR/JIJI Press/AFP via Getty Images)

 

Τα αυστηρά επιστημονικά πρωτόκολλα της Ιαπωνίας διασφαλίζουν την ασφαλή απόρριψη του νερού

Μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 9,0 βαθμών και το επακόλουθο τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011, η Ιαπωνία αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Τρεις αντιδραστήρες είχαν υποστεί σοβαρή βλάβη, γεγονός που επέβαλε την έγχυση θαλασσινού νερού για ψύξη. Αντί να απορρίψει το μολυσμένο νερό αμέσως στον ωκεανό, η Ιαπωνία επέλεξε μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση: αποθήκευση και επεξεργασία.

Με την πάροδο των ετών, περίπου 1,34 εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργού υγρού συσσωρεύτηκαν, επιβαρύνοντας τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο. Αντιμέτωπη με αυτή την πρόκληση, η ιαπωνική κυβέρνηση ξεκίνησε συζητήσεις το 2016, αποφασίζοντας τελικά τον Απρίλιο του 2021 να απορρίψει το νερό μετά από αραίωση.

Για να ενισχύσει την εγχώρια και διεθνή εμπιστοσύνη, η Ιαπωνία έχει αναλάβει μια δυναμική εκστρατεία διαφανούς επικοινωνίας, διεξοδικών επιστημονικών επικυρώσεων και διεθνούς εποπτείας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) συμμετέχει ενεργά στην εποπτεία, τον έλεγχο και την πιστοποίηση της διαδικασίας απόρριψης του νερού.

Ασφάλεια μέσω μιας μεθόδου τεσσάρων βημάτων

Η επεξεργασία και η απόρριψη του αποθηκευμένου νερού της Φουκουσίμα ακολουθούν ένα σχολαστικό πρωτόκολλο τεσσάρων σταδίων: επεξεργασία, μέτρηση, αραίωση και απόρριψη. Αρχικά, το νερό υποβάλλεται σε επεξεργασία Advanced Liquid Processing System (ALPS) για τη μείωση όλων των ραδιενεργών στοιχείων, εκτός από το τρίτιο, σε επίπεδα κάτω από τα ρυθμιστικά πρότυπα. Στη συνέχεια, το νερό αραιώνεται με θαλασσινό νερό περισσότερο από εκατονταπλάσιο για να εξασφαλιστεί ότι η συγκέντρωση τριτίου δεν υπερβαίνει τα 1.500 μπεκερέλ ανά λίτρο (Bq/L).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυστηρά πρότυπα της Ιαπωνίας καθιστούν το ρυθμιζόμενο όριο ακτινοβολίας για το τρίτιο μόλις 1.500 Bq/L – σημαντικά κάτω από το όριο των 10.000 Bq/L του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πόσιμο νερό.

Μετά την επεξεργασία και την αραίωση, το νερό απελευθερώνεται στη θάλασσα μέσω ενός υπόγειου συστήματος σωληνώσεων που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Πριν από την απόρριψη διενεργείται μια σειρά τριών δοκιμών και οποιαδήποτε αποτυχία στην επίτευξη του επιχειρησιακού στόχου οδηγεί πρόσθετο καθαρισμό.

Η Tokyo Electric Power Company επιβλέπει ολόκληρη την επιχείρηση απελευθέρωσης του νερού, αναπτύσσοντας τέσσερα συστήματα παρακολούθησης 24/7 που ελέγχουν τα επίπεδα νερού και τις συγκεντρώσεις τριτίου. Μέχρι σήμερα, όλα τα συστήματα λειτουργούν όπως πρέπει.

Μετά την απόρριψη, συλλέγονται δείγματα νερού από 10 σημεία σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από την παράκτια ζώνη για την παρακολούθηση των επιπέδων τριτίου. Εάν η συγκέντρωση ξεπεράσει τα 700 Bq/L, η λειτουργία διακόπτεται αμέσως.

Επιπλέον, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας στις 27 Αυγούστου έδειξαν ότι σε όλα τα σημεία των δοκιμών οι συγκεντρώσεις τριτίου ήταν πολύ κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξαν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία ή στο περιβάλλον. Αυτό επιβεβαιώνεται από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας, η οποία αποκάλυψε ότι δεν βρέθηκαν ανιχνεύσιμα επίπεδα τριτίου σε ψάρια που αλιεύθηκαν κοντά στο εργοστάσιο Fukushima Daiichi.

Των Jon Sun και Sean Tseng

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε