Κυριακή, 19 Μαΐ, 2024
Το LifePort Kidney Transporter είναι μια αυτοματοποιημένη συσκευή για την αξιολόγηση και τη μεταφορά νεφρών για μεταμόσχευση. (αχρονολόγητη φωτογραφία, LifePort/Getty Images)

Η Ιαπωνία δημοσιεύει στοιχεία για τον μεταμοσχευτικό τουρισμό και ανησυχεί για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα

Το ένα τρίτο των Ιαπώνων που ταξιδεύουν για μεταμόσχευση, μετέβη στην Κίνα, όπου το κομμουνιστικό καθεστώς κατηγορείται για καταχρηστικές πρακτικές αφαίρεσης οργάνων.

Η Ιαπωνία έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τους τελευταίους αριθμούς της για τους μεταμοσχευτικούς ταξιδιώτες , σύμφωνα με τους οποίους το ένα τρίτο έκαναν τις μεταμοσχεύσεις τους στην Κίνα.

Μια έρευνα της ιαπωνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, 543 άτομα είχαν επιβεβαιωμένα υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων στο εξωτερικό, εκ των οποίων 175 είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση στην Κίνα, περισσότερο δηλαδή από το 32% του συνόλου.

Οι μεταμοσχεύσεις που καταγράφησαν αποτελούνται από 250 μεταμοσχεύσεις νεφρών, 148 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, 143 μεταμοσχεύσεις ήπατος και δύο μεταμοσχεύσεις πνευμόνων.

Η έρευνα, που διεξήχθη τον Απρίλιο από το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας, συγκέντρωσε απαντήσεις από 280 κλινικά τμήματα και 203 ιατρικά ιδρύματα στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πανεπιστημιακών νοσοκομείων, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Από τα 543 άτομα, 42 έλαβαν μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώντες δότες, 416 έλαβαν από θανόντες δότες και οι υπόλοιποι 85 ήταν άγνωστοι δότες, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα εγείρει ανησυχίες σχετικά με την εκτεταμένη βιομηχανία συλλογής και εμπορίας ανθρώπινων οργάνων, της οποίας ηγείται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ).

Στις 16 Απριλίου του 2006, μια ερευνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Asia-Pacific Journal με τίτλο «Japanese Flock to China for Organ Transplants” (Οι Ιάπωνες συρρέουν στην Κίνα για μεταμοσχεύσεις οργάνων) ανέφερε ότι οι πλούσιοι Ιάπωνες προτιμούσαν να πηγαίνουν στην Κίνα για μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος ή καρδιάς λόγω της μεγαλύτερης «διαθεσιμότητα φθηνών, υγιών οργάνων και της ταχύτερης βελτίωσης των ιατρικών εγκαταστάσεων κατά μήκος της ανατολικής ακτής της ηπειρωτικής χώρας της Κίνας».

Διαπίστωσε ότι «ένας μόνο μεσάζων έχει βοηθήσει περισσότερους από 100 Ιάπωνες να κάνουν το ταξίδι στην Κίνα για μεταμοσχεύσεις από το 2004, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς».

Σύμφωνα με την έρευνα, δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς ένα ή περισσότερα χρόνια για μεταμόσχευση οργάνων όπως στην Ιαπωνία. Στην Κίνα, χρειάζεται μόνο ένας μήνας για να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. Ο μέγιστος χρόνος αναμονής είναι δύο μήνες. Όσον αφορά τη μεταμόσχευση νεφρού, χρειάζεται μία εβδομάδα για να βρεθεί κατάλληλος δότης. Ωστόσο, η πηγή των οργάνων δεν είναι «συγκεκριμένη».

Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ σκηνοθετούν μια αναπαράσταση της αφαίρεσης οργάνων από φυλακισμένους ασκούμενους στην Κίνα, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Βιέννη, την 1η Οκτωβρίου 2018. (Joe Klamar/AFP via Getty Images)

 

Έρευνα του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2006 ανέφερε ότι 453 Ιάπωνες υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος ή νεφρού στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Κίνα. Όμως «τα επίσημα στοιχεία είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν αντανακλούν τον πραγματικό αριθμό», σημειώνεται στην έκθεση.

Μια άλλη έκθεση, στις 2 Οκτωβρίου 2006, που δημοσιεύθηκε στην ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun με τίτλο «Επικίνδυνο παιχνίδι για την επιβίωση», περιγράφει λεπτομερώς ότι μια μεταμόσχευση κοστίζει περίπου 13 εκατομμύρια γιεν (περίπου 1.819.200 δολάρια), αλλά δεν προσδιορίζει τον δότη οργάνων. Το άρθρο κατέγραφε επίσης την περίπτωση ενός Ιάπωνα που πήγε στην Κίνα για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και ήπατος.

Οπαδοί του Φάλουν Γκονγκ, Ουιγούροι και κρατούμενοι συνείδησης που συλλαμβάνονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) έχουν υποβληθεί σε εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων.

Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια ειρηνική πρακτική διαλογισμού που ήταν δημοφιλής στην Κίνα τα πρώτα χρόνια της διάδοσής της, από το 1992. Ωστόσο, από τότε που ξεκίνησε η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ από το ΚΚΚ το 1999, οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ έχουν γίνει στόχος καταστολής, βασανιστηρίων, ακόμη και θανάτωσης για τα όργανά τους.

Μια ακμάζουσα βιομηχανία συλλογής ανθρώπινων οργάνων 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση για τη Διερεύνηση της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ (WOIPFG), η βιομηχανία μεταμοσχεύσεων οργάνων της Κίνας δεν επηρεάστηκε από την πολιτική μηδενικού COVID. Οι κλινικές μεταμοσχεύσεων σε όλη τη χώρα άνοιγαν κανονικά για να υποδεχθούν ασθενείς και πολλά νοσοκομεία ανέφεραν αφθονία οργάνων.

Η WOIPFG, από τις 2 Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, πραγματοποίησε έναν νέο γύρο τηλεφωνικών κλήσεων παρακολούθησης, διερευνώντας δεκάδες καθηγητές, διευθυντές και επικεφαλής χειρουργούς ειδικών μεταμοσχεύσεων σε ορισμένα νοσοκομεία που ήταν ύποπτα για τη συλλογή οργάνων από ζωντανούς ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ. Ένας γιατρός δήλωσε στο τηλέφωνο ότι είχε πολλούς δωρητές ήπατος στη διάθεσή του.

Η έρευνα αφορούσε 32 νοσοκομεία σε 23 επαρχίες και περιφέρειες. Εκτός από μία ιδιωτική εταιρεία, τα άλλα 31 είναι όλα εθνικά τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο, το Τιαντζίν, η Σαγκάη, η Χανγκτζόου, η Γκουανγκτζόου, η Τζένγκτζοου και η Γούχαν είναι οι «μεγάλοι παίκτες» στις μεταμοσχεύσεις. Οι παράκτιες περιοχές όπως η Χαϊνάν, η Σένζεν και η Σιάμεν επεκτείνουν με ταχείς ρυθμούς τις επιχειρήσεις μεταμόσχευσης οργάνων. Ειδικότερα, το νησί Χαϊνάν, ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για ταξίδια και διακοπές, απολαμβάνει προνόμια μεταμόσχευσης οργάνων.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρών είναι περίπου δύο μήνες και η συλλογή ζωντανών οργάνων πίσω από την ταυτόχρονη αφαίρεση και μεταμόσχευση οργάνων έχει γίνει ο κανόνας σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία, σύμφωνα με την WOIPFG.

Κριτική των Ιαπώνων πολιτικών

Καθώς το έγκλημα των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) αποκαλύπτεται, ο μεταμοσχευτικός τουρισμός των Ιαπώνων πολιτών με προορισμό την Κίνα εγείρει σοβαρές ανησυχίες στην Ιαπωνία.

Στις 4 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο συνάντηση ενός συνασπισμού νομοθετών που διερευνούν και αποτρέπουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Ο Ντέηβιντ Μάτας [David Matas], Καναδός διεθνής δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ερευνά το έγκλημα της συλλογής ζωντανών οργάνων από το ΚΚΚ, προσκλήθηκε να εκφωνήσει ομιλία. Είπε ότι οι μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Κίνα μπορεί να είναι ένοχες και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υποστήριξε ότι αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί με νομοθεσία, ανέφερε η ιαπωνική έκδοση της Epoch Times, στις 4 Απριλίου.

Ο δικηγόρος David Matas κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χονγκ Κονγκ, στις 17 Ιουλίου 2006. (Woody WU/AFP via Getty Images)

 

Ο κ. Μάτας δήλωσε επίσης ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα πρέπει να απαγορεύσει την εξαγωγή ανοσοκατασταλτικών παραγόντων στην Κίνα, να αναστείλει την οικονομική υποστήριξη προς το Νοσοκομείο Φιλίας Κίνας-Ιαπωνίας και να περιορίσει τη μεταφορά τεχνολογίας που σχετίζεται με τις μεταμοσχεύσεις.

Ο Χάκουμπουν Σιμομούρα, πρώην υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας, εξέφρασε την έκπληξή του, μαθαίνοντας από τη διάλεξη του κ. Μάτας ότι πολλοί Ιάπωνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις.

Το μέλος της ιαπωνικής Βουλής των Αντιπροσώπων Χιρόμι Μιτσουμπαγιάσι δήλωσε στη συνάντηση ότι το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων στο εξωτερικό και θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους. Επεσήμανε ότι ιατρικός εξοπλισμός στην Ιαπωνία μπορεί να αξιοποιηθεί για μεταμοσχεύσεις στην Κίνα και ότι «οι ιαπωνικές εταιρείες θα πρέπει να εντείνουν τις έρευνές τους για να διασφαλίσουν ότι δεν είναι συνένοχες σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Ιάπωνας γερουσιαστής Χιρόσι Γιαμάντα προέτρεψε το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας να συνεχίσει την έρευνά του σχετικά με το εμπόριο οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Είπε ότι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό μπορεί να χρειαστεί να υποβάλουν λεπτομερείς πληροφορίες.

Ο Ιάπωνας γερουσιαστής Γουάντα Μασαμούνε δήλωσε ότι οι μεταμοσχεύσεις στην Κίνα θα πρέπει να απαγορευτούν. Πιστεύει ότι η μετάβαση στην Κίνα για μεταμόσχευση είναι απαράδεκτη όσο εκκρεμούν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Ιούνιο, ένας δημοσιογράφος της Epoch Times πήρε συνέντευξη από ορισμένους Ιάπωνες σχετικά με τον μετομοσχευτικό τουρισμό . Ζήτησαν να κατονομαστούν μόνο με τα επώνυμά τους για λόγους ασφαλείας.

Η κ. Τανάκα, νοικοκυρά που ζει στην Οσάκα, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνει κάποιος συνένοχος στο κυνήγι οργάνων εκτελώντας μεταμοσχεύσεις στην Κίνα: «Για να αποτραπεί η ακούσια συνενοχή της σε αυτό το έγκλημα, η Ιαπωνία θα πρέπει να θεσπίσει νομοθεσία για τη ρύθμιση των ταξιδιών για μεταμοσχεύσεις.»

Ο κ. Μιγιόσι, κηπουρός στο Χοκάιντο, δήλωσε: «Νομίζω ότι η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει και να το απαγορεύσει και να ενημερώσει τους ανθρώπους για την κατάσταση, διότι η άγνοια είναι ντροπή.»

«Είναι τρομερό το γεγονός ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας συλλέγει ζωντανά τα όργανα των οπαδών του Φάλουν Γκονγκ και ότι η μετάβαση στην Κίνα για μεταμόσχευση εμπλέκεται έμμεσα στη δολοφονία. Η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει να πει στο κοινό την αλήθεια.»

Η κ. Οζάκα, που εργάζεται σε κομμωτήριο στην Οσάκα, είπε: «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Ελπίζω η Ιαπωνία να μην εμπλακεί.»

Ο κ. Νακαχάρα, συνταξιούχος λογιστής που ζει στο Τόκιο, δήλωσε ότι αυτό δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι στην Ιαπωνία δεν γνωρίζουν ακόμη την αλήθεια για τη συλλογή ζωντανών οργάνων. Ίσως οι ετοιμοθάνατοι ή οι οικογένειές τους, που θέλουν οι ασθενείς να ζήσουν, να μην θέλουν να μάθουν την αλήθεια. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί νόμοι, οπότε «η Ιαπωνία θα πρέπει να κληθεί να ψηφίσει σύντομα έναν νόμο για να σταματήσει ένα έγκλημα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει σε αυτή τη γη», δήλωσε ο κ. Νακαχάρα.

 

Των Kane Zhang και Lynn Xu

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε