Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023
Η σημαία της Βόρειας Κορέας κυματίζει πάνω από την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο στις 9 Μαρτίου 2018. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

Η Ιαπωνία προειδοποιεί τους πολίτες να προφυλαχθούν μετά από αναφορές για βορειοκορεατικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο την Τρίτη, ο οποίος φέρεται να πέρασε πάνω από την Ιαπωνία περίπου στις 7.29 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με Ιάπωνες αξιωματούχους. Η Νότια Κορέα ανέφερε επίσης ότι παρατήρησε τη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύει έναν πύραυλο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξέδωσε συναγερμό προειδοποιώντας τους πολίτες στους νομούς Χοκάιντο και Αομόρι να καταφύγουν σε γερά κτίρια ή υπόγεια, εν μέσω αναφορών για πιθανή εκτόξευση πυραύλου. Οι Ιάπωνες πολίτες προειδοποιήθηκαν να παρακολουθούν τις ειδήσεις για ενημέρωση.

Το τμήμα εξυπηρέτησης Αμερικανών πολιτών της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τόκιο, το οποίο παρέχει πληροφορίες στους Αμερικανούς πολίτες στην Ιαπωνία, κοινοποίησε τον συναγερμό στο Twitter.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η Βόρεια Κορέα φαίνεται να έχει εκτοξεύσει τουλάχιστον έναν βαλλιστικό πύραυλο. Υπάρχει πιθανότητα να κατευθύνεται προς την Ιαπωνία. Η κυβέρνηση προτρέπει όλους όσους βρίσκονται στη χώρα να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης», ανέφερε.

Η ιαπωνική ακτοφυλακή ανέφερε σε ενημέρωση στις 7:46 π.μ. ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, «ένας βαλλιστικός πύραυλος ενδέχεται να έχει ήδη πέσει» στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η τελευταία εκτόξευση ήταν η πέμπτη εκτόξευση της Πιονγκγιάνγκ μέσα σε μια εβδομάδα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα να απαντούν με στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των τριμερών ασκήσεων κατά των υποβρυχίων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τις ιαπωνικές ναυτικές δυνάμεις.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι σκάφη βρίσκονται σε πορεία για να ανακτήσουν ό,τι έχει απομείνει από τον πύραυλο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας χαρακτηρίζει την εκτόξευση «εξωφρενική»

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα καταδίκασε έντονα τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας, χαρακτηρίζοντάς τες «εξωφρενικές» και απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας και της διεθνούς κοινότητας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το περιστατικό, ο Κισίντα δήλωσε ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι συγκεντρώνονται για να συντάξουν μια απάντηση στο περιστατικό μόλις οι αρχές έχουν όλα τα στοιχεία της εκτόξευσης, σε συνεργασία με τους συμμάχους.

Ο Κισίντα δήλωσε ότι θα συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου.

«Με βάση την ανάλυση, θα αποφασίσουμε τις ενέργειές μας για το μέλλον», δήλωσε ο Κισίντα.

Ιάπωνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 7.22 π.μ. τοπική ώρα. Η ιαπωνική κυβέρνηση είναι σε θέση να εκδίδει προειδοποιήσεις σε εθνικό επίπεδο προς τους τοπικούς αξιωματούχους μέσω του δορυφορικού συστήματος προειδοποίησης.

Το σύστημα των τρένων ταχείας κυκλοφορίας της χώρας διέκοψε προσωρινά τα δρομολόγια για προληπτικούς λόγους και για την εναέρια κυκλοφορία εκδόθηκαν προειδοποιήσεις.

Προετοιμασία για πιθανή πυρηνική δοκιμή

Νοτιοκορεάτες νομοθέτες πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να προετοιμάζεται για άλλη μια πυρηνική δοκιμή είτε στις 16 είτε στις 17 Οκτωβρίου, πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και την ώρα του συνεδρίου του κόμματος του κινεζικού καθεστώτος, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 16 Οκτωβρίου.

Μετά από ενημέρωση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ο Νοτιοκορεάτης νομοθέτης Γιουν Κουν Γιονγκ δήλωσε ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να υπολογίσει την πιθανότητα μιας νέας δοκιμής «αλλά υπέθεσε ότι η Βόρεια Κορέα θα λάβει μια συνολική απόφαση με βάση τις διεθνείς σχέσεις και την κατάσταση COVID».

Η ιαπωνική κυβέρνηση σημείωσε ότι η εκτόξευση πυραύλου την Τρίτη ήταν η 22η βορειοκορεατική πρόκληση φέτος.

Έρχεται λίγες ημέρες αφότου η χώρα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (SRBM) στα ύδατα ανοικτά των ανατολικών ακτών της την 1η Οκτωβρίου, που ήταν ο τέταρτος γύρος δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων μέσα σε μια εβδομάδα.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε επίσης μια σειρά από SRBM στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της πριν και μετά την επίσκεψη της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στη Νότια Κορέα και την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της.

Ενώ βρισκόταν εκεί, η Χάρις δήλωσε ότι οι δοκιμές ήταν «ξεκάθαρα πρόκληση» και δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τις θεωρούν αποσταθεροποιητικές.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες αφότου η Χάρις ολοκλήρωσε το ταξίδι της στη Νότια Κορέα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο SRBM στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της. Ο Βορράς εκτόξευσε επίσης δύο SRBM στις 28 Σεπτεμβρίου και έναν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε