Κυριακή, 06 Οκτ, 2024
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Τόκιο στις 14 Αυγούστου 2024. (Philip Fong/Pool/AFP μέσω Getty Images)

Η Ιαπωνία θα εκλέξει νέο πρωθυπουργό εν μέσω εντάσεων με την Κίνα

Καθώς η Ιαπωνία αυξάνει την περιφερειακή ηγετική της θέση στην καταπολέμηση των γεωπολιτικών εντάσεων με την Κίνα, ο επόμενος Ιάπωνας πρωθυπουργός θα αποφασίσει τη μελλοντική κατεύθυνση της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της για την Κίνα.

Οι σημερινοί επικρατέστεροι υποψήφιοι περιλαμβάνουν τον 43χρονο Σιντζίρο Κοϊζούμι, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και γιο του δημοφιλούς πρώην πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, και τον 67χρονο πρώην υπουργό Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα. Οι εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου θα καθορίσουν τον ηγέτη του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (Liberal Democratic Party-LDP) και τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του ακολούθησε σκάνδαλα διαφθοράς που είδαν την υποστήριξη του LDP να πέφτει κάτω από το 20%. Το σκάνδαλο που αφορούσε μη δηλωθέντα πολιτικά κονδύλια οδήγησε στην παραπομπή σε δίκη 10 βουλευτών και βοηθών.

Ο Κισίντα ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2021. Ενώ θεωρείται ευρέως ως διάδοχος των πολιτικών του εκλιπόντος πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ο επόμενος ηγέτης μπορεί να έχει την ευκαιρία να χαράξει τη δική του πορεία.

 

Πολιτική της κυβέρνησης Κισίντα για την Κίνα

Ο Ακίο Γιάιτα, διευθυντής του παραρτήματος της ιαπωνικής εφημερίδας Sankei Shimbun στην Ταϊπέι, δήλωσε ότι ο Κισίντα ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό την κληρονομιά του Άμπε, ο οποίος πίεσε για πιο ενεργή άμυνα και δυναμική εξωτερική πολιτική απέναντι στην αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή της Κίνας.

«Το αν θα συνεχιστεί η πορεία του Άμπε έχει γίνει το επίκεντρο [των επόμενων εκλογών για την ηγεσία]», δήλωσε ο Γιάιτα στους Epoch Times.

Νωρίτερα φέτος, ο Κισίντα επισκέφθηκε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής για να ενισχύσει τις περιφερειακές συνεργασίες εν μέσω της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας. Η διπλωματία του έδωσε έμφαση στη διατήρηση μιας ελεύθερης και ανοικτής διεθνούς τάξης που βασίζεται στο κράτος δικαίου.

Ο Τσουκάσα Σιμπούγια, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιων Σπουδών του Πανεπιστημίου Τακουσόκου στην Ιαπωνία, δήλωσε στους Epoch Times ότι παρόλο που ο Κισίντα κράτησε μια σταθερή στάση απέναντι στο κινεζικό καθεστώς, η οποία είναι σύμφωνη με τις θέσεις των χωρών της G7, είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθεί αν ο επόμενος ηγέτης θα συνεχίσει αυτές τις πολιτικές.

Τους τελευταίους μήνες, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) έχει κλιμακώσει την επιθετικότητά του προς τις γειτονικές χώρες, προκαλώντας την καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Στις 26 Αυγούστου, ένα κινεζικό στρατιωτικό αεροπλάνο παραβίασε τον ιαπωνικό εναέριο χώρο για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, εν μέσω της αύξησης των στρατιωτικών ασκήσεων και της επιθετικότητας του καθεστώτος κατά των γειτόνων του, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν.

Ως βασικός εταίρος στην περιοχή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, η Ιαπωνία αντιτίθεται ενεργά στην επιθετικότητα του ΚΚΚ. Φέτος, η Ιαπωνία ενίσχυσε την αμυντική της συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Φιλιππίνες για την αντιμετώπιση της Κίνας.

«Είναι ένα μέρος της νησιωτικής αλυσίδας στην οποία αναφερόμασταν στρατιωτικά», δήλωσε στους Epoch Times ο Σάιμον Ο’Κόνορ, πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας, αναφερόμενος στην Ιαπωνία. «Είναι μια περιοχή-κλειδί και για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

«Με άλλα λόγια, αν τα πράγματα πήγαιναν στραβά στο Στενό της Ταϊβάν, η Ιαπωνία θα ήταν μια κρίσιμη γεωγραφική τοποθεσία. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ιαπωνία είναι αρκετά σημαντική».

 

Στάση των υποψηφίων του LDP για την Κίνα

Η έρευνα της Sankei Shimbun μεταξύ των μελών του LDP στις 24-25 Αυγούστου έδειξε ότι ο Κοϊζούμι προηγείται αυτή τη στιγμή με 29,4%, με τον Ισίμπα να ακολουθεί με μικρή διαφορά στο 23%.

Ο Ισίμπα επισκέφθηκε την Ταϊβάν με διακομματική ομάδα Ιαπώνων νομοθετών αμέσως μετά την ανακοίνωση του Κισίντα στις 14 Αυγούστου ότι παραιτείται. Ο Ισίμπα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να προωθήσει στενότερες σχέσεις με την Ταϊβάν, καθώς και με την ευρύτερη δημοκρατική κοινότητα, για να αποτρέψει την Ανατολική Ασία από το να γίνει «η Ουκρανία του αύριο».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα μιλάει κατά τη διάρκεια συζήτησης ενόψει των εκλογών για την ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, στο Τόκιο, 12 Σεπτεμβρίου 2020. (Charly Triballeau/Getty Images)

 

Η δημοσκόπηση της Sankei Shimbun δείχνει ότι ο Κοϊζούμι κατέχει σημαντικό προβάδισμα μεταξύ των νέων, ενώ ο Ισίμπα παραμένει δημοφιλής μεταξύ των ηλικιωμένων. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ολομέλειας της ιαπωνικής Βουλής των Αντιπροσώπων πέρυσι, ο Κοϊζούμι δήλωσε ότι η Κίνα έχει εξελιχθεί από «μονοκομματική διακυβέρνηση» σε «διακυβέρνηση ενός ανθρώπου» υπό τον Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σιμπούγια δήλωσε ότι η ακριβής θέση του 43χρονου Κοϊζούμι για τα θέματα της Κίνας παραμένει ασαφής. Ωστόσο, ο Γιαϊτά πιστεύει ότι η γενική τάση της Ιαπωνίας για αντιμετώπιση του ΚΚΚ δεν θα αλλάξει ανεξάρτητα από τον νικητή των εκλογών για την ηγεσία. Παρόλα αυτά, η δύναμη της στάσης της Ιαπωνίας μπορεί να διαφέρει μεταξύ των υποψηφίων.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ιαπωνική πολιτική κυριαρχείται από το συντηρητικό LDP, με πολύ λίγες μεταβιβάσεις εξουσίας σε άλλα πολιτικά κόμματα. Επί του παρόντος, το LDP επιδιώκει να διορθώσει το χαμηλό ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης μέσω της αλλαγής ηγεσίας, κάτι που έχει κάνει πολλές φορές.

 

Στρατηγική ασάφεια στην προστασία της Ταϊβάν

Εν μέσω των απειλών του ΚΚΚ για εισβολή στην Ταϊβάν, το κατά πόσον η Ιαπωνία θα ήταν πρόθυμη να εμπλακεί σε μια πιθανή σύγκρουση στα Στενά της Ταϊβάν αποτέλεσε κεντρικό σημείο εξέτασης της εξελισσόμενης αμυντικής πολιτικής της Ιαπωνίας τα τελευταία χρόνια.

Το LDP έχει γενικά υποστηρίξει την αναθεώρηση του Άρθρου 9 του μεταπολεμικού συντάγματος της Ιαπωνίας, το οποίο περιέχει μια ρήτρα μη πολέμου που αποκηρύσσει τη χρήση στρατιωτικής βίας για τη διευθέτηση διεθνών διαφορών. Ως εκ τούτου, ο ιαπωνικός στρατός μπορεί να ασκήσει αυτοάμυνα μόνο όταν η χώρα δέχεται επίθεση και απαγορεύεται συνταγματικά να ξεκινά στρατιωτικές ενέργειες.

Ο Άμπε και οι διάδοχοί του ζητούν εδώ και καιρό να αναθεωρηθεί η ρήτρα ώστε να επιτραπεί στην Ιαπωνία να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην άμυνα και την περιφερειακή ασφάλεια μπροστά στις απειλές της Κίνας και της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, η αναθεώρηση θα απαιτούσε υπερψήφιση στο ιαπωνικό κοινοβούλιο καθώς και δημοψήφισμα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Άμπε επανερμήνευσε το σύνταγμα ώστε να περιλαμβάνει τη «συλλογική αυτοάμυνα», η οποία επιτρέπει στην Ιαπωνία να αναλάβει στρατιωτική δράση όταν ένας σύμμαχος δέχεται επίθεση. Η Ιαπωνία δεν έχει ορίσει ποια χώρα, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί «σύμμαχο».

«Νομίζω ότι η στρατηγική ασάφεια έχει αλλάξει για την Ιαπωνία», δήλωσε ο Ο’Κόνορ, «Το Σύνταγμα ήταν πολύ σαφές, με μια πολύ αμυντική στάση, αλλά τώρα το αλλάζουν αυτό. Σαφώς αισθάνονται ότι υπάρχουν κάποιες πραγματικές απειλές στις οποίες πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν».

 

Των Michael Zhuang and Jon Sun

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε