Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Το νησί Γιοναγκούνι στο Γιοναγκούνι της Ιαπωνίας, στις 13 Απριλίου 2022. (Carl Court/Getty Images)

Η Ιαπωνία ξαναμετρά τα νησιά της, ανακαλύπτει 7.000 επιπλέον

Ο αριθμός των νησιών της Ιαπωνίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 7.273 μετά από νέα κυβερνητική ανακαταμέτρηση.

Οι γεωγράφοι δήλωσαν ότι οι τρέχουσες επίσημες στατιστικές για 6.852 νησιά είναι ανακριβείς.

Με την πρόσφατη γεωγραφική μελέτη του αρχιπελάγους, ο αριθμός αναμένεται να ανέλθει σε 14.125 νησιά, δηλαδή υπερδιπλάσιος του σημερινού, δήλωσε στο Kyodo News πηγή με γνώση του θέματος.

Η προηγούμενη εκτίμηση χρονολογείται από μια μελέτη του 1987 που διεξήχθη από την ιαπωνική ακτοφυλακή και περιλάμβανε μόνο νησιά με περιφέρεια τουλάχιστον 100 μέτρα.

Η καταμέτρηση του 1987 βασίστηκε σε ανθρώπους που περιεργάζονταν χάρτινους χάρτες και ομάδες μικρών νησιών συχνά αναγνωρίζονταν λανθασμένα ως ένα νησί.

Εξαιρέθηκαν επίσης οι αμμοθίνες, τις οποίες η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίζει ως νησιά, ανέφερε η Telegraph.

Επιπλέον, η ηφαιστειακή δραστηριότητα οδήγησε στο σχηματισμό περισσότερων νησιών κατά τη διάρκεια των επόμενων 35 ετών.

Η νέα καταμέτρηση χρησιμοποίησε το ίδιο κριτήριο αλλά με την τεχνολογία ψηφιακής χαρτογράφησης για την αυτόματη καταμέτρηση των νησιών και διασταύρωσε τις πληροφορίες με παλαιότερες αεροφωτογραφίες και άλλα δεδομένα. Τα νησιά σε λίμνες ή ποτάμια εξαιρέθηκαν από το σύνολο.

Ο αριθμός των νησιών δεν είναι ακόμη επίσημος, καθώς η Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας (GSI) πραγματοποιεί τις τελικές προσαρμογές. Η GSI αναμένεται να δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με τον ενημερωμένο χάρτη του έθνους τον Μάρτιο, ανέφερε το Kyodo News.

Ο τροποποιημένος αριθμός των νησιών δεν σημαίνει ότι η Ιαπωνία επεκτείνει την επικράτειά της, καθώς όλα τα νησιά μετρήθηκαν εντός των σημερινών 370.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κυριαρχικών υδάτων της χώρας.

Η νέα μελέτη διεξήχθη μετά από μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2021, όταν ένα μέλος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας επέκρινε ότι τα δεδομένα ήταν παλιά και ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερος.

«Η ακριβής κατανόηση του αριθμού των νησιών είναι ένα σημαντικό διοικητικό ζήτημα που σχετίζεται με το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο νομοθέτης, σύμφωνα με το Kyodo News.

Η Ιαπωνία βρίσκεται κατά μήκος της δυτικής άκρης του Δακτυλίου της Φωτιάς, που περιβάλλεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, τη Θάλασσα του Οχότσκ, τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Η νησιωτική χώρα βρίσκεται σε διαμάχη με την Κίνα για την κυριαρχία μιας ομάδας ακατοίκητων νησιών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας που ονομάζονται Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα.

Τα νησιά διοικούνται από την Ιαπωνία, αλλά το Πεκίνο διεκδικεί τα τελευταία χρόνια τα νησιά ως μέρος της κινεζικής επικράτειας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε