Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο στις 8 Απριλίου 2022. (Rodrigo Reyes Marin/AFP via Getty Images)

Η Ιαπωνία ζητά την «άμεση αναστολή» των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ζήτησε την Παρασκευή την «άμεση αναστολή» των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν μετά την προσγείωση πέντε βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε η Κίνα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα συναντήθηκε με την επισκέπτρια πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι για συνομιλίες με επίκεντρο τις εντάσεις στην Ταϊβάν, καθώς η Κίνα αύξησε τα στρατιωτικά της γυμνάσια ως απάντηση στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν αυτή την εβδομάδα.

Ο Κισίντα είπε στην Πελόζι ότι οι πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων της Κίνας αποτελούν «σοβαρή απειλή» για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και κάλεσε το Πεκίνο να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν.

Η Κίνα εκτόξευσε 11 βαλλιστικούς πυραύλους σε ύδατα κοντά στην Ταϊβάν την Πέμπτη, την ίδια ημέρα που η Πελόζι έφτασε στην Ιαπωνία για το τελευταίο σκέλος του ασιατικού της ταξιδιού. Η Ιαπωνία ισχυρίστηκε ότι πέντε πύραυλοι προσγειώθηκαν στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Η Κισίντα καταδίκασε τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Κίνας και επιβεβαίωσε την προθυμία της Ιαπωνίας να συνεργαστεί στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διατήρηση της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν.

«Οι πρόσφατες [εκτοξεύσεις] κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων στα ύδατα κοντά στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει την εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας και την ασφάλεια των πολιτών της», δήλωσε σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ δεν θα απομονώσουν την Ταϊβάν

Η Πελόζι δήλωσε ότι η επίσκεψή της στην Ταϊβάν δεν αποσκοπεί στην αλλαγή του status quo για το νησί που διεκδικεί η Κίνα, αλλά στη διατήρηση της ειρήνης στο στενό της Ταϊβάν, σύμφωνα με τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν και την πολιτική των ΗΠΑ με την Κίνα.

«Για τον σκοπό αυτό, όπως βλέπετε, οι Κινέζοι έκαναν τα χτυπήματά τους, χρησιμοποιώντας πιθανώς την επίσκεψή μας ως δικαιολογία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Τόκιο.

Η Πελόζι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επηρεαστούν από τις προσπάθειες της Κίνας να απομονώσει την Ταϊβάν, η οποία είχε αποκλείσει το αυτοδιοικούμενο νησί από τη συμμετοχή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Μπορεί να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την Ταϊβάν να επισκεφθεί ή να συμμετάσχει σε άλλα μέρη, αλλά δεν θα απομονώσουν την Ταϊβάν εμποδίζοντάς μας να ταξιδέψουμε εκεί», σημείωσε. «Η φιλία μας με την Ταϊβάν είναι ισχυρή».

Η Πελόζι και η αντιπροσωπεία της από το Κογκρέσο έφτασαν στο Τόκιο την Πέμπτη μετά από επισκέψεις στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα. Η επίσκεψή της έχει εξοργίσει την Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως μια αποστατημένη επαρχία που πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

Μια ημέρα πριν από την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊβάν, η Κίνα πέταξε τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη J-16 στη νοτιοδυτική ζώνη ταυτοποίησης της αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ). Η εισβολή ενισχύθηκε την ημέρα της άφιξής της, όταν 21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη πέταξαν στη ζώνη.

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου. Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε την Πελόζι και την αντιπροσωπεία της στο Κογκρέσο στην Ταϊπέι στις 2 Αυγούστου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε