Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Ένα ινδικό διυλιστήριο πετρελαίου της Essar Oil φαίνεται στο χωριό Βάντιναρ, κοντά στο Τζαμναγκάρ της Ινδίας, στις 4 Οκτωβρίου 2016. (Sam Panthaky/AFP/Getty Images)

Η Ινδία αψηφά τις δυτικές και αμερικανικές κυρώσεις αγοράζοντας ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η Ινδία έχει αποκτήσει πολλαπλά φορτία ρωσικού πετρελαίου 20% κάτω από τις παγκόσμιες τιμές αναφοράς από εμπόρους που διαφορετικά θα πήγαιναν στην Ευρώπη εάν δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η Indian Oil Corp. η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Ινδίας, αγόρασε 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αψηφώντας τις πιέσεις της Δύσης να αποφύγει την αγορά πετρελαίου από τη Μόσχα.

Το Νέο Δελχί δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ούτε σχεδιάζει να το κάνει.

Η χώρα μέχρι στιγμής απέχει από τις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ που καταδικάζουν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

Φαίνεται ότι η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει της παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ινδικών μέσων ενημέρωσης, η Ρωσία προσφέρει έκπτωση στις αγορές πετρελαίου κατά 20% κάτω από τις παγκόσμιες τιμές αναφοράς.

Η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα ενέργειας στον κόσμο και έχει αποκτήσει πολλαπλά φορτία ρωσικού πετρελαίου από εμπόρους που διαφορετικά θα πήγαιναν στην Ευρώπη εάν δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Ινδία τετραπλασιάστηκαν τον Μάρτιο, με 360.000 βαρέλια ημερησίως, σχεδόν τέσσερις φορές τον μέσο όρο του 2021, καθώς οι παγκόσμιες ενεργειακές ροές έχουν αναδιαμορφωθεί μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τα 203.000 βαρέλια ημερησίως για ολόκληρο τον μήνα, με βάση τα τρέχοντα χρονοδιαγράμματα αποστολών, σύμφωνα με την Kpler, μια υπηρεσία δεδομένων και ανάλυσης εμπορευμάτων.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αποτελώντας βάρος για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, όπως η Ινδία, η οποία λαμβάνει το 85% της κατανάλωσης πετρελαίου από ξένες πηγές.

Ο Ινδός υπουργός πετρελαίου, Χαρτίπ Σιγκ Πουρί, δήλωσε στο ινδικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ινδία είναι πιο σταθερές σε σύγκριση με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας αυξηθεί μόνο κατά 5% και ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει προς το συμφέρον των τοπικών καταναλωτών εντός «του περιθωρίου πειθούς».

Η ινδική ζήτηση για πετρέλαιο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 8,2% φέτος στα 5,15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), καθώς η οικονομία της ανακάμπτει από την καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία.

Το Ιράκ είναι ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας με 27% των εισαγωγών, ακολουθούμενο από τη Σαουδική Αραβία με περίπου 17%, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 13% και τις Ηνωμένες Πολιτείες με 9%.

Το ρωσικό αργό πετρέλαιο αποτελεί συνήθως περίπου το 5 τοις εκατό των συνολικών εισαγωγών καυσίμων της Ινδίας, οι οποίες ήταν στα 4,2 εκατομμύρια bpd το 2021.

«Η Ινδία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε πετρέλαιο. Διερευνούμε όλες τις δυνατότητες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Δεν νομίζω ότι η Ρωσία υπήρξε σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου για την Ινδία», δήλωσε ο Αριντάμ Μπάτσι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στις δυτικές επικρίσεις για τις ινδικές αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι ινδικές αγορές ρωσικού πετρελαίου δεν παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά προέτρεψε έντονα την Ινδία να «σκεφτεί πού θέλει να σταθεί όταν θα γραφτούν τα βιβλία της ιστορίας».

Η Ινδία και η Ρωσία έχουν μακροχρόνια συνεργασία που χρονολογείται μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, να επισκέπτεται την Ινδία τον περασμένο Δεκέμβριο για το δεύτερο υπερπόντιο ταξίδι του μετά την πανδημία.

Οι δύο χώρες έχουν επίσης αρκετές κοινές στρατιωτικές, εμπορικές και ενεργειακές συμφωνίες, όπως η ρωσική Rosneft που κατέχει το 49% της Nayara Energy, του φορέα εκμετάλλευσης του δεύτερου μεγαλύτερου διυλιστηρίου της Ινδίας.

Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση της Ινδίας εξετάζουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού συναλλαγών ρουπίας-ρουβλίου, ο οποίος θα διευκόλυνε το εμπόριο μετά τη διακοπή των διεθνών πληρωμών από και προς τη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ και ο Σιγκ Πουρί είχαν τηλεφωνική συνδιάσκεψη για να διαπραγματευτούν το περαιτέρω εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών.

«Μας ενδιαφέρει η περαιτέρω προσέλκυση ινδικών επενδύσεων στον ρωσικό τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και η επέκταση των δικτύων πωλήσεων των ρωσικών εταιρειών στην Ινδία», δήλωσε ο Νόβακ.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε