Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024

Η Ισλανδία κλείνει την πρεσβεία της στη Μόσχα λόγω του πολέμου

Αντιρωσική ενέργεια χαρακτήρισε την κίνηση η Μόσχα

Η Ισλανδία έκλεισε σήμερα την πρεσβεία της στη Μόσχα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που λαμβάνει τέτοιο μέτρο.

Στις αρχές του Ιουνίου, η υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας Τόρντις Γκιλφαντότιρ έκρινε ότι «η σημερινή κατάσταση» δεν επιτρέπει στην μικρή διπλωματική αντιπροσωπεία «να λειτουργεί στην Ρωσία».

Η Ισλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που λαμβάνει τέτοιο μέτρο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Ρέικιαβικ διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για διακοπή διπλωματικών σχέσεων.
«Οταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η Ισλανδία θα δώσει προτεραιότητα στην επανάληψη των δραστηριοτήτων της πρεσβείας της Ισλανδίας στην Μόσχα», διευκρίνισε η ισλανδική διπλωματία σε ανακοίνωση.

Η εκπροσώπηση της Ισλανδίας στην Ρωσία θα γίνεται πλέον από το υπουργείο Εξωτερικών στο Ρέικιαβικ.

Την επομένη της ισλανδικής ανακοίνωσης τον Ιούνιο, η Μόσχα κατήγγειλε «αντιρωσική ενέργεια» και υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει.

«Θα λάβουμε υπ’όψιν αυτήν την μη φιλική απόφαση όταν θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με την Ισλανδία στο μέλλον», είχε ανακοινώσει το  ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούνιο.

Η Ισλανδία των 375.000 κατοίκων διατηρούσε πρεσβεία στην Μόσχα από το 1944, με ένα διάλειμμα την περίοδο  1951-53.

Η Ισλανδία υπήρξε ο συμβολικός τόπος της συνάντησης Ανατολής-Δύσης στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου με την συνάντηση κορυφής το 1986 ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε