Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Οθόνη που απεικονίζει το λειτουργικό του ChatGPT στις 9 Φεβρουαρίου 2023. (Florence Lo/Reuters)

Η Ιταλία απαγορεύει το ChatGPT για θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και επαλήθευσης ηλικίας

Γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που περιορίζει τη χρήση ενός AI chatbot

Η Ιταλία σταμάτησε προσωρινά τη λειτουργία του ChatGPT στη χώρα λόγω παράνομης συλλογής δεδομένων και προβλημάτων στο σύστημα επαλήθευσης της ηλικίας ενώ έχει ξεκινήσει νομική έρευνα για την υπόθεση.

Η απαγόρευση που έγινε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, προήλθε από τον οργανισμό της Ιταλίας για την εγγύηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων (GPDP), στοχεύοντας την OpenAI, που υποστηρίζεται από τη Microsoft, την εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης του chatbot τεχνητής νοημοσύνης (AI) ChatGPT, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα, το ChatGPT τέθηκε εκτός λειτουργίας στην Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων, η ιταλική αρχή, γνωστή και ως Garante, δήλωσε ότι το ChatGPT δεν παρουσιάζει καμία πληροφορία στον χρήστη του, σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγονται από την OpenAI. «Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει καμία νομική βάση που να στηρίζει τη μαζική συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων προκειμένου να εκπαιδευτούν οι αλγόριθμοι στους οποίους βασίζεται η πλατφόρμα».

Όσον αφορά την επαλήθευση της ηλικίας, ο Garante δήλωσε ότι το ChatGPT ενδέχεται να παρουσιάζει ακατάλληλο περιεχόμενο σε παιδιά, επειδή κανένα αξιόπιστο σύστημα δεν ελέγχει την ηλικία του χρήστη. Το ChatGPT αναφέρει ότι μόνο άτομα που είναι τουλάχιστον 13 ετών μπορούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

Η OpenAI έχει προθεσμία 20 ημερών για να απαντήσει με διορθωτικά μέτρα διαφορετικά κινδυνεύει με πρόστιμο έως 20 εκατομμύρια ευρώ ή το 4% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της.

Η Ιταλία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που περιορίζει τη χρήση ενός AI chatbot.

Το chatbot δεν είναι επίσης διαθέσιμο στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Ιράν, τη Ρωσία και σε μέρη της Αφρικής, όπου οι κάτοικοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν λογαριασμούς OpenAI.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε