Σάββατο, 27 Απρ, 2024
Ένα αλιευτικό σκάφος με περίπου 500 μετανάστες εισέρχεται στο λιμάνι του Κροτόνε της νότιας Ιταλίας, στις 11 Μαρτίου 2023. (Valeria Ferraro/AP Photo)

Η Ιταλία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι αριθμοί των μεταναστών αυξάνονται κατακόρυφα

Η κυβέρνηση της Ιταλίας κήρυξε την Τρίτη εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει το κύμα των μεταναστών που φτάνουν στις νότιες ακτές της χώρας.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι αναμένεται να οριστεί ειδικός επίτροπος. Εγκρίθηκε επίσης αρχική χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του μέτρου που εγκρίθηκε από την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και το υπουργικό της συμβούλιο.

Σε ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση ανέφερε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κρίθηκε αναγκαία «για την επείγουσα λήψη έκτακτων μέτρων για τη μείωση της συμφόρησης» σε ένα υπερφορτωμένο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών σε ένα μικροσκοπικό ιταλικό νησί της Μεσογείου.

Χρειάζονται επίσης «νέες δομές, κατάλληλες τόσο για τη φιλοξενία όσο και για την επεξεργασία και τον επαναπατρισμό των μεταναστών που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν» στην Ιταλία, αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 οι κυβερνητικοί συνασπισμοί της Ιταλίας επέβαλαν επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στο υπουργικό συμβούλιο να διατάξει πολλά μέτρα αντιμετώπισης με διάταγμα, παρακάμπτοντας προσωρινά τη συνήθως μακρά κοινοβουλευτική διαδικασία για τη χρηματοδότηση και τους κανονισμούς.

«Ας είμαστε σαφείς, αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα, η λύση του οποίου συνδέεται με μια προσεκτική και υπεύθυνη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Θαλάσσιων Πολιτικών Νέλλο Μουσουμέτσι, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, περίπου 31.000 μετανάστες, οι οποίοι είτε διασώθηκαν από ιταλικά στρατιωτικά σκάφη ή φιλανθρωπικά πλοία είτε έφτασαν στην Ιταλία χωρίς βοήθεια, έχουν αποβιβαστεί, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό είναι σχεδόν τετραπλάσιο από τους περίπου 8.000 για την ίδια περίοδο σε καθένα από τα δύο προηγούμενα έτη.

Οι αφίξεις των μεταναστών, οι οποίοι ξεκινούν με ακυβέρνητα σκάφη που δρομολογούνται από διακινητές από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, φαίνεται ότι θα διογκωθούν. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ένα σκάφος διακινητών, γεμάτο με περίπου 700 επιβάτες, αναμενόταν να καταπλεύσει στο λιμάνι της Κατάνιας, μιας μεγάλης πόλης στην ανατολική Σικελία.

Σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής συνόδευαν το προβληματικό αλιευτικό σκάφος προς την ακτή, όταν μια βλάβη το ανάγκασε να χρειαστεί ρυμούλκηση, επιβραδύνοντας την πορεία του. Η ακτοφυλακή είχε ήδη μεταφέρει περίπου 100 από τους επιβάτες, όταν η φουρτουνιασμένη θάλασσα κατέστησε την επιχείρηση αυτή πολύ επικίνδυνη, και αποφασίστηκε να παραμείνουν οι υπόλοιποι μετανάστες στο πλοίο μέχρι το σκάφος να φτάσει στο λιμάνι.

Μόνο σε μια πρόσφατη ημέρα, 26 βάρκες μεταναστών, πολλές από τις οποίες δεν χρειάζονταν διάσωση, έφτασαν στη Λαμπεντούζα, ένα μικροσκοπικό ιταλικό νησί νότια της Σικελίας. Η εγκατάσταση στη Λαμπεντούζα, η οποία φιλοξενεί μετανάστες, ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν προσωρινά ως πρώτο βήμα για την υποβολή αίτησης ασύλου, παραπαίει κάτω από το αμείλικτο ρεύμα των αφίξεων.

Το καταφύγιο προορίζεται να φιλοξενεί περίπου 350-400 άτομα, αλλά τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν 3.000 άτομα. Η Ιταλία ναύλωσε άδεια εμπορικά πλοία για να μεταφέρει εκατοντάδες από αυτούς στη Σικελία ή στην ηπειρωτική χώρα.

Την Τρίτη, περίπου 1.600 μετανάστες διέμεναν στη δομή της Λαμπεντούζα και οι αρχές ήλπιζαν ότι ο καιρός θα βελτιωνόταν, ώστε μέχρι το βράδυ περίπου 400 να μπορέσουν να μεταφερθούν με πλοίο από το νησί.

«Υπάρχουν πολλές γυναίκες με μικρά παιδιά, καθώς και ασυνόδευτοι ανήλικοι», δήλωσε η διευθύντρια του κέντρου μεταναστών, Λορένα Τορτορίτσι, στον ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό Sky TG24. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το προσωπικό προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί».

Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών που έχουν φθάσει μέχρι στιγμής φέτος είναι από την Ακτή Ελεφαντοστού, ακολουθούμενος από ανθρώπους από τη Γουινέα, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργού Εσωτερικών.

Για χρόνια, τα περισσότερα σκάφη των διακινητών που διακινούνται στην επικίνδυνη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου απέπλεαν από τη δυτική Λιβύη. Αλλά τους τελευταίους μήνες πολλά από τα ταξίδια ξεκινούν από την ανατολική Λιβύη ή την Τυνησία. Μια άλλη διαδρομή ξεκινά από την Τουρκία, με στόχο να φτάσει στην Καλαβρία ή την Απουλία στο νότιο άκρο της ιταλικής ηπειρωτικής χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε