Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Η Τζόρτζια Μελόνι, σε συνέντευξη Τύπου στα εκλογικά γραφεία του κόμματος Fratelli d'Italia (Αδελφοί της Ιταλίας) στις 26 Σεπτεμβρίου 2022. (Antonio Masiello/Getty Images)

Η Ιταλία σκοπεύει να αποχωρίσει από την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι λέει ότι «η συζήτηση είναι ανοιχτή» για το αν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα ξένων επενδύσεων του Σι Τζινπίνγκ

Η Ιταλία σχεδιάζει να διεξαγάγει συνομιλίες με την Κίνα σχετικά με μια πιθανή έξοδο από το επενδυτικό πρόγραμμα υποδομών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), επιδιώκοντας παράλληλα να διατηρήσει φιλικές σχέσεις και ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς.

Η Ρώμη δέχτηκε σθεναρή επίπληξη από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες όταν εντάχθηκε στη φιλόδοξη πρωτοβουλία Belt and Road του ΚΚΚ το 2019, ως η μόνη χώρα της G7 που το έκανε. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά τη διάρκεια της περσινής προεκλογικής εκστρατείας, χαρακτήρισε επίσης δημοσίως την απόφαση «μεγάλο λάθος».

Η Μελόνι δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα τερματίσει τη συμμετοχή της Ιταλίας στο πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής που φέρει την υπογραφή του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. «Η συζήτηση είναι ανοιχτή», δήλωσε η Μελόνι στην Πράγα.

Αλλά Ιταλοί αξιωματούχοι λένε ότι η κυβέρνηση της Μελόνι θα ήθελε ιδανικά να βρει έναν τρόπο να απεγκλωβιστεί από το BRI – χωρίς να προκαλέσει την οργή του Πεκίνου ή να υποστεί αντίποινα.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε καλές σχέσεις μαζί τους και να εργαστούμε για να αποφύγουμε την κλιμάκωση των προβλημάτων», δήλωσε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ρώμη δεν επιθυμεί να «ανταγωνιστεί» την Κίνα.

«Δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σύμμαχος των ΗΠΑ και ταυτόχρονα να παραμείνουμε στην BRI», δήλωσε ο Στέφανο Στεφανίνι, πρώην πρέσβης της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε μια ειρηνική -ή [την] λιγότερο επιζήμια δυνατή- έξοδο με τους Κινέζους».

Πηγή: Financial Times

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε