Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Στρατιωτικοί εκπρόσωποι αποχωρούν μετά το συνέδριο του ψευδεπίγραφου νομοθετικού σώματος της Κίνας, στο Πεκίνο, Κίνα, 8 Μαρτίου 2021. (Noel Celis/AFP μέσω Getty Images)

Η Κίνα αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός λέει στον στρατό να ετοιμαστεί για πόλεμο

Η Κίνα θα αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της στα 1,35 τρις γιουέν ($207,8 δις) το 2021, μια αύξηση 6,8 τοις εκατό από το 2020, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα στις 6 Μαρτίου. Ένας ειδικός είπε στην Epoch Times ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) έχει ως προτεραιότητα να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις του.

Κατά την πιο σημαντική ετήσια συνεδρίαση του άρχοντος κόμματος, γνωστή ως τα «δύο συνέδρια», στις 5 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ είπε: «[Θα πρέπει] να ενισχύσουμε συνολικά τις στρατιωτικές ασκήσεις και να ετοιμαστούμε πλήρως για πόλεμο.»

«Το χτίσιμο ενός δυνατού στρατού είναι ένα από τα κορυφαία πράγματα του [Κινέζου επικεφαλής] Σι Τζινπίνγκ. Το σύνθημά του είναι το χτίσιμο μιας “δυνατής Κίνας”», είπε στην Epoch Times ο σχολιαστής κινεζικής επικαιρότητας Τανγκ Τζίνγκγιουαν, ο οποίος εδρεύει στις ΗΠΑ, στις 7 Μαρτίου. «Πιστεύω πως ο Σι θα λάβει επιθετικές δράσεις αφότου μπορέσει να έχει ακόμα μία θητεία [το 2022].»

Στρατιωτικός προϋπολογισμός

Η κινεζική κρατική Σινχουά λειτουργεί την εφημερίδα Cankao Xiaoxi, η οποία ανέφερε για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της Κίνας στις 6 Μαρτίου.

Το άρθρο δεν ανέφερε κάποιον επίσημο αριθμό, αλλά ισχυρίστηκε πως τα δεδομένα ήταν από δύο μέσα του εξωτερικού. Αυτός είναι ένας συνήθης τρόπος που το κινεζικό καθεστώς δίνει πληροφορίες που ίσως αλλάξουν στο μέλλον ή δεν θέλει να ανακοινώσει επίσημα.

Το άρθρο αναφέρει ότι η Κίνα θα ξοδέψει 1,35 τρις γιουέν ($207,8 δις) στον στρατό το 2021, μια αύξηση 6,8 τοις εκατό από τον προϋπολογισμό του 2020.

Κινέζοι στρατιώτες σε παρέλαση στην βάση εκπαίδευσης Τζουριχέ στην βόρεια Εσωτερική Μογγολία της Κίνας, 30 Ιουλίου 2017. (STR/AFP μέσω Getty Images)

 

Στις 5 Μαρτίου, ο πρωθυπουγός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσε: «Ο στόχος αύξησης του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος (ΑΕΠ) της Κίνας το 2021 είναι όχι λιγότερο από έξι τοις εκατό.» Ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 6,8 τοις εκατό, που είναι 0,8 τοις εκατό περισσότερο από τον στόχο για το ΑΕΠ και φτάνει τις επενδύσεις του κινεζικού καθεστώτος σε προηγούμενα έτη.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας αυξήθηκε 6,6 τοις εκατό το 2020, 7,5 τοις εκατό το 2019, 8,1 τοις εκατό το 2018, 6,94 τοις εκατό το 2017, και 7,46 τοις εκατό το 2016 – οι αριθμοί είναι όλοι υψηλότεροι από τον ρυθμό ανάπτυξης ΑΕΠ εκείνου του έτους, ανέφερε η κρατική 21st Century Business Herald στις 6 Μαρτίου.

Το 2020, η οικονομία της Κίνας επλήγη από την πανδημία COVID-19, πλημμύρες, ξηρασίες, ακρίδες, γρίπη αφρικανικού χοίρου, και οι εξαγωγές βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση για μήνες.

Το ΚΚΚ ισχυρίστηκε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ του ήταν 2,3 τοις εκατό το 2020, αλλά Κινέζοι οικονομολόγοι δεν πίστεψαν τα δεδομένα και εκτίμησαν ότι το πραγματικό ποσοστό αύξησης μπορεί να ήταν αρνητικό. Το ίδιο έτος, η Κίνα αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά 6,6 τοις εκατό και δαπάνησε 1,27 τρις γιουέν ($194 δις) σε στρατιωτικές δαπάνες.

Φιλοδοξία

Ο Λι Κετσιάνγκ είπε στην αναφορά του στις «δύο συνεδρίες» ότι η Κίνα σχεδιάζει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις το 2021 μέσω ενίσχυσης πέντε πτυχών: πολιτικής, μεταρρύθμισης, τεχνολογιών, ταλέντων, και διοίκησης και νόμων.

Ο Λι ζήτησε επίσης από τις τοπικές κυβερνήσεις σε διαφορετικά επίπεδα να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του στρατού.

Στο αρχικό έγγραφο, με τίτλο: «Το δέκατο τέταρτο δεκαπενταετές σχέδιο για εθνική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κίνας και η περίληψη μακροπρόθεσμων στόχων για το 2035», που δημοσιεύτηκε αρχικά στις «δύο συνεδρίες» στις 5 Μαρτίου, το καθεστώς έδωσε έμφαση στο ότι ο στρατός πρέπει να είναι πιστός στο ΚΚΚ. Το έγγραφο λέει επίσης ότι η ανάπτυξη τεχνολογιών στα ακόλουθα πεδία είναι κρίσιμη: ωκεανός, διάστημα, διαδίκτυο, βιολογία, νέες ενέργειες, τεχνητή νοημοσύνη, και κβαντική τεχνολογία.

Το σχέδιο αναφέρει ότι τεχνολογική ανάπτυξη πρέπει να γίνει μέσω συνεργασίας μεταξύ στρατού και πολιτών, που το κινεζικό καθεστώς αποκάλεσε «πολιτο-στρατιωτική σύντηξη».

Το έγγραφο εξηγεί: «Ο στρατός και οι πολίτες θα πρέπει να σχεδιάσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας ως σύνολο, να μοιράζονται τους πόρους και εγκαταστάσεις μεταξύ τους, να μεταφέρουν τεχνολογίες και για τις δύο χρήσεις, και να αναπτύσσουν από κοινού κρίσιμα πεδία.»

Το σχέδιο ανέφερε τους ανθρώπινους πόρους: «Ενισχύστε την κοινή εκπαίδευση στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, ολοκληρώστε το σύστημα που υποστηρίζει την δουλειά του προσωπικού είτε για στρατιωτική είτε για πολιτική χρήση, εγκαταστήστε κοινές πιστοποιήσεις ικανοτήτων [που θα δέχονται στρατιωτικοί και πολιτικοί.]»

Το σχέδιο επανέλαβε πολλές φορές τον εκμοντερνισμό και ανάπτυξη προηγμένων οπλικών συστημάτων, και τον εξοπλισμό του στρατού με έξυπνα οπλικά συστήματα.

Στόχος

Οι κινεζικές αρχές συνεχίζουν να λένε ότι η ανάπτυξη του στρατού είναι για αμυντικούς λόγους.

Ωστόσο, ο κινεζικός στρατός έχει γίνει πιο επιθετικός ανά τα χρόνια στον Πορθμό της Ταϊβάν, και στην Νότια Σινική Θάλασσα, κάνοντας στρατιωτικές ασκήσεις προσομοίωσης κατάληψης της Ταϊβάν και εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυράλους κατά νοητών ξένων αεροπλανοφόρων στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Στρατιωτικά οχήματα φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους DF-26 μπροστά από την πύλη της Τιενανμέν σε στρατιωτική παρέλαση στις 3 Σεπτεμβρίου 2015, στο Πεκίνο. (Andy Wong – Pool /Getty Images)

 

«Το κινεζικό καθεστώς αποκαλεί την Ταϊβάν ένα νησί θησαυρού. Θέλει να προσαρτήσει την Ταϊβάν στα εδάφη του, πράγμα που θα το έκανε ισχυρότερο», είπε ο Τανγκ Τζινγκγιουάν.

Βάσει των παρατηρήσεών του, ο Τανγκ πιστεύει ότι ο Σι σχεδιάζει να ενοποιήσει την Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα κατά την θητεία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Οι αρχές του Πεκίνου φοβούνταν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους όταν σκέφτονταν για ενοποίηση της Ταϊβάν σε προηγούμενες δεκαετίες. Τώρα η οικονομία των ΗΠΑ έχει επηρεαστεί πολύ άσχημα από τον ιό του ΚΚΚ [κοινώς γνωστό ως νέο κορωνοϊό], και ο Μπάιντεν είναι μαλακός προς την Κίνα. Είναι μια καλή ευκαιρία για το Πεκίνο να αρχίσει έναν πόλεμο στον Πορθμό της Ταϊβάν. Αλλά τώρα δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για αυτούς», είπε ο Τανγκ.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 θα φιλοξενηθούν από το Πεκίνο και αρχίζουν στις 4 Φεβρουαρίου 2022. Το γεγονός γίνεται για την προώθηση ειρήνης, αλλά η Κίνα θα χάσει τον ρόλο του οικοδεσπότη αν κηρύξει πόλεμο πριν ή κατά την διάρκεια των αγώνων.

«Το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι ο Σι Τζινπίνγκ ανησυχεί για την θέση του στο καθεστώς, ή πιο συγκεκριμένα στο Κόμμα. Η πολιτική φατρία του [προηγούμενου επικεφαλής] Τζιανγκ Τζεμίν και οι υποστηρικτές του Χου Τζιντάο δεν υποστηρίζουν τον Σι», είπε ο Τανγκ. «Αν ο Σι εκκινήσει έναν πόλεμο τώρα, θα χάσει την εξουσία του αν δεν μπορέσει να προσαρτήσει την Ταϊβάν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα … κάτι σαν εντός μίας εβδομάδας.»

«Η προτεραιότητα του Σι είναι να κρατήσει την θέση του για μια ακόμα θητεία, που θα καθοριστεί το φθινόπωρο του 2022», πρόσθεσε ο Τανγκ. «Αν η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν δείξει σαφή και ισχυρή στήριξη [της Ταϊβάν], η Ταϊβάν θα βρίσκεται σε κίνδυνο εκείνο τον καιρό.»

Ο αμερικανικός στρατός θεωρεί το κινεζικό καθεστώς ως απειλή, και στέλνει αεροπλανοφόρα στην Νότια Σινική Θάλασσα τακτικά.

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Λόυντ Ώστιν, είπε σε μήνυμα προς την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στις 4 Μαρτίου: «Το Υπουργείο θα δώσει προτεραιότητα στο να δει την Κίνα ως νούμερο ένα τρέχουσα πρόκληση και θα αναπτύξει τα κατάλληλα επιχειρησιακά πρότυπα, ικανότητες, και σχέδια για να ενισχύσει την αποθάρρυνση και να διατηρήσει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.»

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε