Το Πεκίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ από 84 σε 125 τοις εκατό, ως αντίποινα για την απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο συνολικό ποσοστό του 145%.
Το νέο ποσοστό δασμών θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε στις 10 Απριλίου ότι οι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα ανέβηκαν στο 145 τοις εκατό, αφού ληφθούν υπόψη οι προηγούμενοι δασμοί ύψους 20 τοις εκατό που επιβλήθηκαν σε σχέση με τη διακίνηση φαιντανύλης. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε στην Epoch Times ότι το νέο ποσοστό δασμού στα κινεζικά προϊόντα ανέρχεται πλέον στο 145%, όχι στο 125% όπως δήλωσε ο πρόεδρος στις 9 Απριλίου. Το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ προβλέπει ότι το ανταποδοτικό ποσοστό δασμών αυξήθηκε από τη μία μέρα στην άλλη από το 84 στο 125 τοις εκατό, χωρίς να υπολογίζεται ο προαναφερθείς δασμός 20 τοις εκατό για τη φαιντανύλη.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, επέκρινε την Κίνα για την αύξηση των δασμών της στα αμερικανικά προϊόντα στο 84%, λέγοντας ότι τελικά αυτό θα βλάψει περισσότερο την ίδια την Κίνα.
«Νομίζω ότι είναι ατυχές που οι Κινέζοι στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση, καθώς είναι οι χειρότεροι παραβάτες στο διεθνές σύστημα εμπορίου,» δήλωσε ο Μπέσεντ σε συνέντευξή του στο δίκτυο Fox Business Network στις 9 Απριλίου.
Ανέφερε ότι η επίπτωση για τους Κινέζους θα είναι πολύ χειρότερη.
«Έχουν την πιο ανισορροπημένη οικονομία στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου και μπορώ να σας πω ότι αυτή η κλιμάκωση είναι μια χαμένη κίνηση για αυτούς,» είπε στο Fox Business. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εξαγωγές της Κίνας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πενταπλάσιες από τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα. Όπως ανέφερε, ένα θετικό βήμα για τους Κινέζους θα ήταν να «αναγνωρίσουν ότι οι πρόδρομες χημικές ουσίες της φαιντανύλης προέρχονται από την Κίνα.»
Σε ερώτηση για το εάν είναι έτοιμος να αφαιρέσει τις κινεζικές μετοχές από τα αμερικανικά χρηματιστήρια, ο Μπέσεντ απάντησε «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».
«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επαναφέρουν ισορροπία μέσω περισσότερης παραγωγής. Η Κίνα χρειάζεται να επαναφέρει ισορροπία μέσω υψηλότερης κατανάλωσης,» πρόσθεσε ο Μπέσεντ.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 9 Απριλίου, ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι «εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες», εξηγώντας έτσι την απόφασή του για την επιβολή σημαντικών αυξήσεων των δασμών στο κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς.
«Κάποια στιγμή, ελπίζω στο κοντινό μέλλον, η Κίνα να αντιληφθεί ότι οι μέρες που εκμεταλλεύονταν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες δεν είναι πλέον βιώσιμες ούτε αποδεκτές», δήλωσε.