Το κυβερνών καθεστώς της Κίνας ξεκίνησε ένα μυστικό έργο κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για να αποδυναμώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της κλιμάκωσης της παραγωγής προδρόμων ουσιών φαιντανύλης και της αποστολής τους στο Μεξικό και τον Καναδά για κατασκευή και διανομή πέρα από τα σύνορα, σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμου που έχει πηγές στον κορυφαίο πολιτικό κύκλο του Πεκίνου.
Το σχέδιο, το οποίο το κινεζικό καθεστώς ονόμασε Project Zero, στοχεύει να καταστρέψει τους Αμερικανούς εθίζοντάς τους στο ναρκωτικό, υποστηρίζει ο Γιουάν Χονγκμπίνγκ, αντιφρονών και νομικός που ζει αυτοεξόριστος στην Αυστραλία. Οι πηγές του βρίσκονται κοντά στους απογόνους ανώτερων αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ), οι οποίοι επιλέγουν να παραμείνουν ανώνυμοι λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Ο Γιουάν δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Epoch Times ότι κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να προωθούν φαιντανύλη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο φόβος της διαρροής του σχεδίου και της αντίφασης του ισχυρισμού του Πεκίνου ότι ενεργεί ως υπεύθυνος παράγοντας είναι ένας λόγος για τον οποίο το Πεκίνο επέλεξε να αντιμετωπίσει την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του τρέχοντος δασμολογικού πολέμου, δήλωσε ο Γιουάν.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ πίεσε τον ηγέτη του ΚΚΚ, Σι Τζινπίνγκ, να σταματήσει τη ροή κινεζικών προδρόμων φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών, που προκαλούνται κυρίως από συνθετικά οπιοειδή όπως η φαιντανύλη, παραμένουν μεταξύ των κύριων αιτιών θανάτου για Αμερικανούς ηλικίας 18 έως 44 ετών, σκοτώνοντας περισσότερους από 107.000 ανθρώπους το 2023, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μια έκθεση του Ιανουαρίου του Commonwealth Fund, ιδιωτικού ιδρύματος που υποστηρίζει την έρευνα και που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη, διαπίστωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από υπερβολική δόση ναρκωτικών στον κόσμο.
Ο Γιουάν δίδαξε για οκτώ χρόνια στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου της Κίνας στο Πεκίνο και για άλλα 10 χρόνια στο κρατικό Πανεπιστήμιο Guizhou Normal στη νοτιοδυτική Κίνα. Εγκαταλείποντας τη χώρα, διατήρησε επαφές με όσους κατέχουν βασικές θέσεις στο κινεζικό πολιτικό και νομικό σύστημα, καθώς και στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο ρόλος του Πεκίνου
Για χρόνια, η Κίνα αποτελεί κύρια πηγή παράνομης φαιντανύλης και ουσιών που σχετίζονται με τη φαιντανύλη και διακινούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ε. Έβαν Έλλις, ερευνητής καθηγητής Λατινοαμερικανικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών του Πολεμικού Κολλεγίου του Στρατού των ΗΠΑ, εργάστηκε στο γραφείο σχεδιασμού πολιτικής του υπουργείου Εξωτερικών υπό την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, όταν το υπουργείο άρχισε να πιέζει την Κίνα να περιορίσει την παραγωγή φαιντανύλης. Προσδιόρισε την κινεζική πόλη Γούχαν ως κρίσιμο προμηθευτή φαιντανύλης λόγω της «ισχυρής φαρμακευτικής και χημικής βιομηχανίας» της.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει απαγγείλει κατηγορίες σε αρκετές κινεζικές εταιρείες και άτομα από τη Γούχαν για διακίνηση φαιντανύλης, και ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο καταδίκασε δύο Κινέζους υπηκόους που εργάζονταν για μια εταιρεία με έδρα τη Γούχαν, οι οποίοι είχαν πουλήσει περισσότερα από 200 κιλά προδρόμων φαιντανύλης σε μυστικούς πράκτορες των ΗΠΑ.
«Η Κίνα έστελνε κυριολεκτικά δέματα φαιντανύλης μέσω του ταχυδρομείου, που έφταναν απευθείας στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κίνα», δήλωσε ο Έλλις στην ισπανική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times.
Υπό την πίεση των ΗΠΑ, το κινεζικό καθεστώς απαγόρευσε την παραγωγή και πώληση φαιντανύλης το 2019. Αλλά οι κινεζικές εταιρείες απλώς άλλαξαν τακτικές, στέλνοντας αντ’ αυτού χημικούς προδρόμους για φαιντανύλη στο Μεξικό, όπου τα καρτέλ παρασκευάζουν το ναρκωτικό και το διακινούν πέρα από τα σύνορα, σύμφωνα με την Επιτροπή Οικονομικής και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας.
Το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων του yπουργείου Οικονομικών, σε έκθεση του Απριλίου, κατονόμασε το Μεξικό και την Κίνα ως τους βασικούς παράγοντες στην παραγωγή φαιντανύλης και στο ξέπλυμα χρημάτων από τα έσοδα.
Το Μεξικό έγινε η ιδανική τοποθεσία στην αλυσίδα διανομής φαιντανύλης της Κίνας λόγω του ιστορικού λαθρεμπορίου ναρκωτικών και διαφθοράς της χώρας, σύμφωνα με τον Άαρον Γκράαμ, πρώην πράκτορα της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών.

«Στο Μεξικό, μπορείς να πληρώσεις τελωνειακούς υπαλλήλους για να το εισάγεις και στη συνέχεια μπορούν να δημιουργήσουν παράνομα εργαστήρια που προστατεύονται από την αστυνομία», δήλωσε στην Epoch Times.
«Τα πάντα προστατεύονται από την [μεξικανική] αστυνομία», είπε ο Γκράαμ. Τα καρτέλ έχουν «όλους τους μηχανισμούς σε ισχύ και ίσως, το πιο σημαντικό, έχουν την ικανότητα να το κάνουν».
Αξιωματούχοι του Πεκίνου αρνήθηκαν ότι είναι υπεύθυνοι για την κρίση της φαιντανύλης, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα είναι «πρόβλημα των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι της Κίνας».
Μια έρευνα του Κογκρέσου κατέληξε σε ευρήματα που περιγράφουν λεπτομερώς τη συμμετοχή της Κίνας.
Η Επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ για το ΚΚΚ, σε έκθεση του Απριλίου 2024, δήλωσε ότι διαπίστωσε ότι το καθεστώς επιδοτεί άμεσα παράνομα ναρκωτικά όπως τα υλικά φαιντανύλης και ότι οι κινεζικές εταιρείες ήταν επιλέξιμες για φορολογικές εκπτώσεις και άλλα χρηματικά οφέλη μετά την εξαγωγή των πρόδρομων χημικών ουσιών.
Το Πεκίνο παρέχει χρηματικές επιχορηγήσεις και βραβεία σε εταιρείες «που διακινούν ανοιχτά παράνομες ουσίες φαιντανύλης και άλλα συνθετικά ναρκωτικά», σημείωσε η έκθεση. Ορισμένες εταιρείες δέχτηκαν επίσης επιτόπιες επισκέψεις από επαρχιακούς αξιωματούχους, οι οποίοι τις επαίνεσαν για τη συμβολή τους στην τοπική οικονομία, ανέφερε.
Η Επιτροπή Επιλογής σημείωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κίνας «δεν έχουν συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου και έχουν μάλιστα ειδοποιήσει στόχους αμερικανικών ερευνών όταν έλαβαν αιτήματα για βοήθεια».
Η έκθεση ανέφερε ότι το καθεστώς έχει επιτρέψει τις πωλήσεις παράνομων ναρκωτικών στο αυστηρά ελεγχόμενο κινεζικό διαδίκτυο. Οι Κινέζοι λογοκριτές έχουν δημιουργήσει διαδικτυακούς ενεργοποιητές για να εμποδίσουν ορισμένες εγχώριες συναλλαγές ναρκωτικών, αλλά όχι για περιεχόμενο που επικεντρώνεται στις εξαγωγές, ανέφερε η έκθεση.
«Μέσω των ενεργειών του, όπως αποκάλυψε η έκθεσή μας, το ΚΚΚ μάς λέει ότι θέλει περισσότερη φαιντανύλη να εισέλθει στη χώρα μας», δήλωσε ο τότε πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ (Ρ-Γουισ.), σε ακρόαση τον Απρίλιο του 2024 με τίτλο «Ο ρόλος του ΚΚΚ στην κρίση της φαιντανύλης».

Χωρίς επιστροφή
Το κινεζικό καθεστώς είναι πλέον ο κύριος στόχος των αμερικανικών δασμών, αφού ο Τραμπ το απέκλεισε από την παγκόσμια αναστολή των υψηλών αμοιβαίων δασμών και αύξησε τον συντελεστή. Τα περισσότερα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν πλέον δασμό 145%, ο οποίος περιλαμβάνει δασμό 20% για την αντιμετώπιση της φαιντανύλης συγκεκριμένα.
Ο Τραμπ, σε δήλωση του Φεβρουαρίου στην οποία εξηγούσε τους δασμούς που σχετίζονται με τη φαιντανύλη στην Κίνα, δήλωσε ότι θεωρείτο Πεκίνο υπεύθυνο για τη διευκόλυνση της αλυσίδας εφοδιασμού συνθετικών οπιοειδών.
«Το ΚΚΚ δεν στερείται της ικανότητας να αμβλύνει σοβαρά την παγκόσμια επιδημία παράνομων οπιοειδών. Απλώς δεν είναι πρόθυμο να το κάνει», αναφέρει.
Κινέζοι κομμουνιστές αξιωματούχοι ερμήνευσαν την τρέχουσα ένταση ως ένδειξη ότι η Ουάσιγκτον έχει μάθει για τα σχέδιά τους για τη φαιντανύλη, σύμφωνα με τον Γιουάν.
«Ο Σι πιστεύει ότι δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε στην Epoch Times. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιοποιήσει το σχέδιο Project Zero, είπε, ο Σι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες ως «ένας από τους μεγαλύτερους βαρόνους ναρκωτικών στον κόσμο».
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε, μόλις στις 29 Απριλίου, ότι το καθεστώς θα «πολεμήσει μέχρι τέλους» στον εμπορικό πόλεμο. Επίσης, αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ υπαινίχθηκε το αντίθετο.
Η Epoch Times επικοινώνησε με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών για σχόλια σχετικά με το σχέδιο Project Zero του καθεστώτος για τη φαιντανύλη.

Λογοδοσία για τον COVID-19
Το κινεζικό καθεστώς έχει έναν ακόμη φόβο που το εμποδίζει να επιλέξει τις διαπραγματεύσεις αντί για τον εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με τον Γιουάν και τις πηγές του.
Ένας δικαστής του Μιζούρι τον Μάρτιο έκρινε την ηγεσία του ΚΚΚ υπεύθυνη για ζημιές 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μιζούρι, επειδή η Κίνα συσσώρευε ιατρικά εφόδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Η δικαστική απόφαση ήταν ένα πλήγμα για τον Σι, δήλωσε ο Γιουάν. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να επιδιώκουν τη λογοδοσία για την παγκόσμια εξάπλωση του COVID-19, ο Σι θα πρέπει να είναι αυτός που θα λογοδοτήσει, είπε.
Ο Λευκός Οίκος, στις 18 Απριλίου, τροποποίησε ιστοσελίδα του, δηλώνοντας πλέον ρητά ο ιός που προκάλεσε την επιδημία COVID-19 ξεκίνησε από ένα εργαστήριο στη Γούχαν.
«Με σχεδόν όλα τα επιστημονικά μέτρα, εάν υπήρχαν στοιχεία φυσικής προέλευσης, θα είχαν ήδη εμφανιστεί. Αλλά δεν έχουν εμφανιστεί», αναφέρει τώρα η ιστοσελίδα. Πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της CIA, έχουν αξιολογήσει τη θεωρία της διαρροής εργαστηρίου ως δυνατή.
Σε μια υπόδειξη ότι το Πεκίνο ετοιμάζεται να συνεχίσει την εμπορική διαμάχη, η κορυφαία ηγεσία του καθεστώτος δεσμεύτηκε να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας, καθώς οι δασμοί αρχίζουν να επηρεάζουν τους Κινέζους εξαγωγείς.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κατέστησε περαιτέρω σαφή τη στάση του Πεκίνου με ένα βίντεο της 29ης Απριλίου με τίτλο «Ποτέ μην γονατίζεις». Στο βίντεο λέγεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει το καθεστώς σε μια «θανάσιμη παγίδα».
Το να υποκύψει θα είναι σαν να «πίνεις δηλητήριο για να σβήσεις τη δίψα — μόνο επιδεινώνει την κρίση».