Σάββατο, 27 Απρ, 2024
Ο Κιάνου Ριβς παρευρίσκεται στην ειδική προβολή της ταινίας «John Wick: Chapter 3 - Parabellum» της Lionsgate στο TCL Chinese Theatre στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια, στις 15 Μαΐου 2019. (Frazer Harrison/Getty Images)

Η Κίνα ακυρώνει τον Κιάνου Ριβς για την υποστήριξη του Θιβέτ

Ο Καναδός ηθοποιός Κιάνου Ριβς ακυρώνεται από την Κίνα επειδή εμφανίστηκε σε συναυλία που συνδέεται με τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα.

Από τη σειρά «The Matrix» μέχρι το «John Wick», οι τίτλοι blockbuster του ηθοποιού έχουν εξαφανιστεί σχεδόν από όλες τις μεγαλύτερες πλατφόρμες streaming της Κίνας, όπως η iQiyi και η Tencent, όπου οι αναζητήσεις για το όνομά του δεν δίνουν πλέον κανένα αποτέλεσμα.

Το προφανές αδίκημα του Ριβς ήταν η εμφάνιση του σε μια εικονική συναυλία στις 3 Μαρτίου που διοργάνωσε το Tibet House, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη που ιδρύθηκε κατόπιν αιτήματος του Δαλάι Λάμα. Ο πνευματικός ηγέτης είναι εξόριστος στην Ινδία όπου ίδρυσε μια σκιώδη θιβετιανή κυβέρνηση την οποία το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει ως αυτονομιστική.

Τουλάχιστον 19 ταινίες με πρωταγωνιστή τον Ριβς έχουν διαγραφεί από το Tencent Video, σύμφωνα με τους Los Angeles Times, οι οποίοι πρώτοι ανέφεραν την αφαίρεση του περιεχομένου.

Ο Ριβς προκάλεσε την οργή των Κινέζων εθνικιστών και των κρατικών μέσων ενημέρωσης στα τέλη Ιανουαρίου, όταν κυκλοφόρησε η είδηση για τα σχέδιά του να συμμετάσχει στην εκδήλωση υπέρ του Θιβέτ. Ήταν περίπου ένα μήνα αφότου η τέταρτη συνέχεια του Matrix, «The Matrix Resurrections», βγήκε στις κινεζικές αίθουσες μετά την απαλλαγή από τους αυστηρούς περιορισμούς του καθεστώτος στις εισαγόμενες ταινίες. Ένας λογαριασμός τρολ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μοιράστηκε δύο διαγραμμένα πλέον στιγμιότυπα της είδησης, ανέφερε τότε ότι ο ηθοποιός ήταν «μπερδεμένος».

«Αυτοί οι ηθοποιοί πραγματικά δεν φοβούνται μήπως χάσουν την κινεζική αγορά;», ανέφερε σε μια ανάρτηση που απέσπασε χιλιάδες likes.

Η μηχανή λογοκρισίας του καθεστώτος στο διαδίκτυο, περιέργως, περίμενε τουλάχιστον 10 ημέρες πριν πιάσει αθόρυβα δουλειά, αιφνιδιάζοντας ορισμένους Κινέζους θαυμαστές. Στις 13 Μαρτίου, μπερδεμένοι χρήστες άρχισαν να αναρωτιούνται φωναχτά στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo γιατί ξαφνικά δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τη σειρά The Matrix.

Η απομάκρυνση έβαλε τον Ριβς σε μια συνεχώς διευρυνόμενη λίστα δυτικών διασημοτήτων που έχουν έρθει σε σύγκρουση με το κινεζικό καθεστώς επειδή δεν ακολουθούν την πολιτική του γραμμή.

Ο Μπραντ Πιτ δεν πάτησε το πόδι του στην Κίνα για σχεδόν 20 χρόνια αφού υποδύθηκε έναν Αυστριακό ορειβάτη στην ταινία «Επτά χρόνια στο Θιβέτ». Ο πρώην παίκτης του ΝΒΑ Ενές Καντέρ Φρίντομ, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην καταπίεση του Θιβέτ από το καθεστώς πέρυσι, οδήγησε την Tencent να καταργήσει τις μεταδόσεις των αγώνων της ομάδας του.

Η αμερικανίδα τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι δεν έλαβε κινεζική βίζα για μια επερχόμενη επίδειξη της Victoria’s Secret στη Σαγκάη, μετά από μια συναυλία στην Ταϊβάν, όπου η τραγουδίστρια τύλιξε μια σημαία της Ταϊβάν ως κάπα πάνω από το ηλιοτρόπιο φόρεμά της περισσότερα από δύο χρόνια νωρίτερα.

Και το 2015, η Κίνα αρνήθηκε να επιτρέψει σε μια Καναδή βασίλισσα ομορφιάς να διαγωνιστεί στον τελικό του διαγωνισμού Miss World στη Σάνια, αφού επέκρινε τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ από το καθεστώς, μιας πνευματικής πρακτικής που διώκεται στην κομμουνιστική Κίνα από το 1999.

Δεν ήταν όλοι οι Κινέζοι διαδικτυακοί πολίτες ευχαριστημένοι με τις ενέργειες της λογοκρισίας.

«Μόλις παρακολούθησα το μισό [The Matrix Revolutions] και ετοιμαζόμουν να το τελειώσω, και τώρα το έβγαλαν από το ράφι», έγραψε ένας χρήστης του Weibo, προσθέτοντας ένα emoji με πρόσωπο που κλαίει.

Ένας άλλος δήλωσε ότι είναι «άφωνος». «Αυτή είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες!», ανέφερε ο χρήστης.

Ένας τρίτος μοιράστηκε ότι έσπευσε να αγοράσει τους δίσκους blu-ray για την τριλογία Matrix αφού έμαθε για το μπλοκάρισμά της, προσθέτοντας ότι έπρεπε να αρκεστεί στο να «προσποιηθεί ότι η τέταρτη [ταινία] δεν υπάρχει».

Κάποιοι ένιωσαν επίσης μια αίσθηση αδυναμίας ερχόμενοι αντιμέτωποι με τον σαρωτικό μηχανισμό λογοκρισίας του Πεκίνου.

«Διαφωνώ με την απαγόρευση του Κιάνου Ριβς, αν και το αν συμφωνώ ή όχι δεν βοηθάει», έγραφε μια ανάρτηση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε