Η ένταση στο εμπόριο μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών κλιμακώνεται ραγδαία, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών που έχει προγραμματιστεί για να σηματοδοτήσει την 50ή επέτειο των επίσημων διπλωματικών σχέσεών τους. Η Κίνα ανακοίνωσε στις 6 Ιουλίου νέους όρους, που περιορίζουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των ευρωπαϊκών εταιρειών ιατρικών συσκευών στην αγορά της, ως αντίποινα στο πλαίσιο των εμπορικών εντάσεων μεταξύ τους.
Σύμφωνα με διαδικτυακή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος, οι κρατικές προμήθειες αξίας άνω των 45 εκατομμυρίων γουάν (5,37 εκατομμύρια ευρώ) θα αποκλείουν τις εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέτρο δεν θα ισχύει για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που λειτουργούν και παράγουν εντός της Κίνας, αναφέρει η ανακοίνωση.
Το υπουργείο επέβαλε επίσης περιορισμούς σε μη ευρωπαϊκούς προμηθευτές, απαιτώντας να διατηρούν το ποσοστό του ιατρικού εξοπλισμού που εισάγεται από την ΕΕ στο 50% ή λιγότερο της συνολικής αξίας του συμβολαίου, σύμφωνα με την ίδια δήλωση.
Τα νέα αυτά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ στις 6 Ιουλίου.
Η απόφαση του Πεκίνου αποτελεί απάντηση στους περιορισμούς που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο, οι οποίοι απαγορεύουν σε κινεζικές εταιρείες και προϊόντα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημόσιων συμβάσεων για ιατρικές συσκευές, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου στις 6 Ιουλίου.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου του καθεστώτος κατηγόρησε την ΕΕ ότι συνεχίζει να «ακολουθεί τον δικό της δρόμο».
Η Epoch Times επικοινώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή — το εκτελεστικό όργανο της Ένωσης των 27 μελών — για σχόλιο.
Η απόφαση ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κινεζικό καθεστώς περιόρισε την πρόσβαση των ευρωπαϊκών κατασκευαστών ιατρικών συσκευών σε κρατικές προμήθειες «με άδικο και διακριτικό τρόπο», σύμφωνα με περίληψη των ευρημάτων που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο. Σε αναλυτική έκθεση, η Επιτροπή αποκάλυψε ότι τέτοιες πρακτικές καθοδηγούνται από τις κρατικές πολιτικές του Πεκίνου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ένα βιομηχανικό πρόγραμμα που στοχεύει στη μετατροπή της χώρας σε κόμβο προηγμένης τεχνολογικής παραγωγής έως το 2025.
Το εν λόγω πρόγραμμα, γνωστό ως «Made in China 2025», αναγνωρίζει τις ιατρικές συσκευές υψηλής απόδοσης ως έναν από δέκα βασικούς τομείς και θέτει συγκεκριμένους στόχους για τα κινεζικά νοσοκομεία, ώστε να προμηθεύονται εγχώρια παραγόμενες, υψηλής τεχνολογίας ιατρικές συσκευές, στοχεύοντας σε ποσοστό 70% έως το 2025 και 95% έως το 2030.
Οι ερευνητές της ΕΕ διαπίστωσαν επίσης ότι το κινεζικό καθεστώς έχει δημιουργήσει ένα σύστημα προμηθειών που ενθαρρύνει τις εταιρείες να κερδίζουν διαγωνισμούς προσφέροντας τιμές που είναι συχνά μη βιώσιμες για τις κερδοσκοπικές ξένες επιχειρήσεις. Η κρατική στήριξη του Πεκίνου στους εγχώριους κατασκευαστές ιατρικών συσκευών τούς επιτρέπει να καταθέτουν ακόμα χαμηλότερες προσφορές, σύμφωνα με την έκθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι αυτή η κρατική στήριξη οδηγεί σε μειώσεις τιμών άνω του 90%, εξωθώντας ουσιαστικά τις ξένες εταιρείες εκτός αγοράς.
Η τελευταία ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου έγινε καθώς ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας, Γουάνγκ Γι, ολοκλήρωνε περιοδεία διάρκεια μίας εβδομάδας στην Ευρώπη, με στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών στο Πεκίνο για τον Ιούλιο. Η σύνοδος θα σηματοδοτήσει τα 50 χρόνια από την εγκαθίδρυση επίσημων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του κινεζικού καθεστώτος και της ΕΕ, με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία να έχει ως επικεφαλής την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
Ωστόσο, η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει υψηλή. Στις 4 Ιουλίου, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου επέβαλε δασμούς έως και 34,9% στο μπράντι που εισάγεται από την ΕΕ. Ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί εξαιρέθηκαν από τους νέους δασμούς αφού υποσχέθηκαν να αυξήσουν τις τιμές τους πάνω από ένα ελάχιστο όριο στην κινεζική αγορά. Το υπουργείο δεν αποκάλυψε ποιο είναι το ελάχιστο όριο τιμής.
Η Κίνα ξεκίνησε τη δική της αντιντάμπινγκ έρευνα για τα ευρωπαϊκά οινοπνευματώδη τον Ιανουάριο του 2024, ως μέρος των αντιμέτρων της απέναντι στην απόφαση της ΕΕ να αυξήσει τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Η εμπορική αυτή διαμάχη έχει ήδη παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).